Naslovnica Kultura Glazba

Muzikolog Nikša Gligo izabran za člana Akademije Europe

Gligo je bitno proširio znanstvene muzikološke spoznaje u Hrvatskoj i inozemstvu
14. kolovoza 2014. u 11:15 1 komentara 505 prikaza
Nikša Gligo
Foto: HAZU

Istaknuti hrvatski muzikolog i akademik Nikša Gligo jučer je izabran za člana Akademije Europe (Academia Europaea), izvijestili su danas iz HAZU-a.

Ova znanstvena akademija osnovana 1988. godine ima oko 2800 članova iz 35 država Europe i još osam izvaneuropskih država zemalja, uključujući i 52 dobitnika Nobelove nagrade. Sjedište Akademije je u Londonu, a uredi su joj i u Grazu, Barceloni, Bergenu i Wroclawu.

Od redovitih članova HAZU članovi Akademije Europe su i akademici Ivo Šlaus (od 1988.), Sibe Mardešić (od 1989.), Viktor Žmegač (od 1991.), Marko Tadić (od 2000.), Ivica Kostović (od 2004.) i Milena Žic Fuchs (od 2013.).

Gligo je rođen 1946. godine u Splitu, 1969. je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1973. muzikologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, gdje je 1983. i doktorirao. Usavršavao se na sveučilištima u Njemačkoj i SAD-u. Od 1988. Radi kao docent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2003. izabran za redovitog profesora u trajnom zvanju. Kao gostujući profesor predavao je na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Za redovitog člana HAZU, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju, izabran je 2006., a od 2011. član je Predsjedništva HAZU.

Nikola Kekić Zvonko Kusić tadija smičiklas Nekadašnji čelnik HAZU i Matice dobiva bistu u povodu 100. obljetnice njegove smrti '27.07.2009.,Zagreb - Trg Stjepana Radica,Profesor Viktor Zmegac,uvazeni kroatist i hrvatski germanist  Photo: Patrik Macek/Vecernji list' NOVA KNJIGA Žmegač: Europa je i dalje središte duhovnog života svih kultura

Gligo je objavio pet knjiga i preko stotinu znanstvenih i stručnih tekstova na hrvatskom, njemačkom, engleskom i francuskom jeziku u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Osnovna područja znanstvenih interesa akademika Nikše Glige su glazba 20. stoljeća (posebno suvremena hrvatska glazba), glazbena terminologija i semiotika/semiografija glazbe. Svojom je znanstvenom i nastavnom djelatnošću na tim područjima bitno proširio znanstvene muzikološke spoznaje u Hrvatskoj i inozemstvu. Akademik Gligo dao je i važan doprinos standardizaciji hrvatskog glazbenog nazivlja.

Gligo je također laureat brojnih nagrada i priznanja: nagrade Josip Andreis Društva skladatelja Hrvatske (1985, 1987 i 2000); ordena viteza u redu umjetnosti i književnosti francuskoga Ministarstva kulture (1992); hrvatske diskografske nagrade Porin; godišnje državne nagrade za znanost (1997); odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (2000); nagrade Josip Juraj Strossmayer Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Zagrebačkog velesajma (2000).

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • ksinisa:

    Visokopostovanom Akademiku Niksi Gligo, iskrene cestitke na osobnom i obiteljskom uspjehu, te hvala za podizanje nacionalnog ugleda ! Dvorjani Dvorca Bezanec