Naslovnica Kultura Knjige

Žmegač: Europa je i dalje središte duhovnog života svih kultura

Žmegač je potpuno utišao privatni duh “SMS eseja” i iznova se približio svojim kapitalnim teoretičarskim radovima
13. veljače 2013. u 22:53 0 komentara 35 prikaza
'27.07.2009.,Zagreb - Trg Stjepana Radica,Profesor Viktor Zmegac,uvazeni kroatist i hrvatski germanist  Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
Foto: 'Patrik Macek/Vecernji list'

Predstavljanje koje je u utorak navečer održano u Profilovoj knjižari u Zagrebu ponovno je žižu interesa kulturne javnosti stavilo na posljednju knjigu Viktora Žmegača. Esejistički zapisi iz 2011. i 2012. objavljeni su početkom siječnja pod naslovom “Europski duh”.

Svojim sadržajem i temama i ovi najnoviji Žmegačevi eseji potvrđuju širinu njegove erudicije i interesa, ali i sposobnost da svu tu raznolikost stavi u službu jedne temeljne misli i namjere. Već u razgovoru za prilog Večernjeg lista Obzor, koji smo objavili neposredno nakon izlaska knjige, akademik Žmegač vrlo je otvoreno iskazao i branio europocentričnost, ne samo kao pogled na svijet nego i kao činjenično stanje stvari.

Potvrda iz Japana

– Razumije se da i drugi kontinenti imaju vrijedne tradicije pa bi netko mogao reći da su svjetskoj kulturi svi pridonijeli podjednako. Ali upravo to nije točno. Danas bi svako dijete moralo znati (dakako i na drugim kontinentima) da je svijet već od davnih vremena europocentričan: bez specifično europskih tekovina individualizma, političke slobode, moderne kritičke znanosti, individualističke umjetnosti, socijalne skrbi i mnogih drugih kategorija velik dio suvremenog svijeta bio bi posve nezamisliv – rekao je tada Žmegač. 

Na uspješnom i dobro posjećenom predstavljanju knjige u Profilu on je tu svoju temeljnu misao pojačao jednom anegdotom koja, kako nam je sam rekao, ima i teorijsku nosivost. Prisjetio se razgovora s kolegom germanistom iz Japana, gdje je Žmegač na tom polju također veliki autoritet, koji mu je rekao:

“Naravno da mi volimo svoj narod i svoju staru civilizaciju, ali od svega toga mi zapravo imamo samo folklor, dok je naš svakodnevni život potpuno europski reguliran, već čitao stoljeće kopiramo europsku tehniku, a u koncertne dvorane idemo da bismo čuli Bacha, Beethovena, Schuberta, Brahmsa, Brucknera i Wagnera. Europa je za nas još uvijek podloga svega i središte duhovnog života svijeta”.

Oštrina misli autora

Uz urednika Velimira Viskovića na predstavljanju knjige govorila je i Julijana Matanović. Ona “Europski duh” uspoređuje s prethodne dvije zbirke Žmegačevih tekstova “SMS eseji” i “Filozof igra nogomet”.

– U ovoj najnovijoj knjizi Žmegač je potpuno utišao snažan privatni ton koji je bio osobito izražen u “SMS esejima” i zbog toga se “Europski duh” približio njegovim vrhunskim kapitalnim teoretičarskim radovima kao što je “Književnost i filozofija povijesti” – rekla nam je književnica i profesorica Matanović hvaleći podjednako oštrinu, brzinu i širinu Žmegačevih misli.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.