Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć muzeja

Muzeji su bili otvoreni, ali 44 tisuće Hrvata pratilo je izložbe na internetu

Srecko Niketic/PIXSELL
31.01.2022.
u 10:13

U Noći muzeja sudjelovalo je 210 institucija s 450 programa.

Kulturni vikend obilježila je sedamnaesta Noć muzeja, u kojoj je ove godine sudjelovalo čak 210 institucija s 450 programa. Manifestacija je počela u petak u novom Romskom edukacijsko-kulturnom centru, gdje je svečano otvorena izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama".

Posjetivši izložbu zajedno s premijerom Plenkovićem, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako su se u Noći muzeja oni uvijek otvarali prema publici i drugim područjima društvenog djelovanja, pa joj je drago da je ove večeri tu i otvorenje Romsko-edukacijskog kulturnog centra, "jer i to je poruka da je kultura most koji nas povezuje kao građane bez obzira na našu pripadnost i stvara vrijednosti na kojima temeljimo razvoj društva".

- Proteklih godina Noć muzeja bila je ta manifestacija koja je svojom masovnošću potvrđivala interes za upoznavanje muzeja i kulturne baštine, zadnje dvije godine, nažalost, zbog epidemioloških uvjeta ne možemo govoriti o masovnom posjećivanju muzeja, ali možemo o jednako velikom interesu i za muzeje i za ono što oni čuvaju i prezentiraju - istaknula je.

Nakon otvorenja Noći muzeja, premijer i ostali uzvanici posjetili su izložbu "Kopač" u Meštrovićevu paviljonu.

Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, bila je posebno ponosna što je usprkos izrazito teškoj godini u Noći muzeja sudjelovalo 210 muzeja, galerija i drugih baštinskih institucija u Hrvatskoj s 450 različitih kulturnih sadržaja koji su se mogli pretraživati putem digitalne platforme manifestacije.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, koju je dosad posjetilo više od tri i pol milijuna ljudi. Drugu pandemijsku godinu zaredom dio programa Noći muzeja održan je online, i to uz nevjerojatnu posjećenost od 44 tisuće gledatelja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije