Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade hrvatskog glumišta

Mustafa Nadarević i Blaženka Milić dobitnici Nagrade za životno djelo

Foto: Duško Marušic/PIXSELL
12.11.2018.
u 15:31

Objavljene su nominaciej za nagarde hrvatskog glumišta za 2018. godinu, a same nagrade biti će svečano dodjeljene 24. studenoga na sceni HNK Zagreb. Saznali smo i imena dobitnika onih najznačjnijih nagrada, Nagrada za cjelokupno umjetničko stvaralaštvo, a dobili su iz Mustafa Nadarević za Dramu i   Blaženka Milić za operu.

Donosimo popis svih nominiranih:

Za najbolju dramsku predstavu u cjelini nominirani su: "Orestija” Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto; “Tit Andronik” Williama Shakespearea u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih; “Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera - K. Golika - R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u drami nominirani su: Saša Anočić za režiju predstave “Osječki long, long play” Branka Kostelnika u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku za Osječko ljeto kulture;  Rene Medvešek za režiju predstave “Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera - K. Golika - R. Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu; Igor Vuk Torbica za režiju predstave “Tit Andronik” Williama Shakespearea i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Za glavnu žensku ulogu u drami nominirane su: Zrinka Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi “Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera - K. Golika - R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu; Jadranka Đokić za ulogu u predstavi „Govori glasnije” autorskog projekta Bobe Jelčića u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba; Anja Šovagović Despot za ulogu Florence Foster Jenkins u predstavi “Famozna” Petera Quiltera u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Glumačke družine Histrion iz Zagreba, a  za glavnu mušku ulogu:  Dražen Čuček za ulogu Njega u predstavi “Opet on” Timura Vermesa u režiji Marka Jurage i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija; Dušan Bućan za ulogu Franje Šafraneka u predstavi “Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera - K. Golika - R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu; Draško Zidar za ulogu Sladeka u predstavi “Audijencija” Vaclava Havela u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Kazališta Virovitica.

Za sporednu žensku ulogu nominirane su: Ivana Boban za ulogu Tete Mine u predstavi “Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera - K. Golika - R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu; Bojana Gregorić Vejzović za ulogu Kraljice Margarete u predstavi “Kralj Rikard III.” Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba; Nataša Kopeč za ulogu Olive u predstavi “Pod balkonima” Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka i izvedbi festivalskog dramskog ansambla u produkciji 69. Dubrovačkih ljetnih igara. Za sporednu mušku ulogu nominirani su: Živko Anočić za ulogu Vojvode od Buckinghama u predstavi “Kralj Rikard III.” Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba; Denis Brižić za ulogu Matorog Tutlje u predstavi “Vrzino kolo” Joze Ivakića u režiji Vjekoslava Jankovića i produkciji Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci i Hrvatskog kazališta u Pečuhu; Domagoj Mrkonjić za ulogu Lonke u predstavi “Osječki long, long play” Branka Kostelnika u režiji Saše Anočića i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku za Osječko ljeto kulture.

Za  izuzetno glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, za žensku ulogu nominirane su: Matea Marušić za ulogu Puštenice Julke u predstavi “Vrzino kolo” Joze Ivakića u režiji Vjekoslava Jankovića i produkciji Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci i Hrvatskog kazališta u Pečuhu; Petra Svrtan za ulogu u predstavi “Govori glasnije” autorskog projekta Bobe Jelčića u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba; Monika Vuco za ulogu Molly u predstavi “Molly Sweeney” Briana Friela u režiji Brune Bebić i koprodukciji Umjetničke akademije u Splitu, Hrvatskoga narodnoga kazališta u Šibeniku, Kulturno-umjetničke udruge Romb iz Splita, Umjetničke organizacije Mitropa iz Zagreba i Županijske udruge slijepih Split, a za mušku ulogu: Filip Eldan za uloge Felixa, Srećka i blagajnika u predstavi “U potrazi za slovom „R“” Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Kazališta „Zorin dom“ Karlovac; Marjan Nejašmić Banić za ulogu Korovođe u predstavi “Orestija” Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto; Filip Vidović za ulogu Sandija Ignaca, Ciganina, ali najljepšeg u predstavi “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu.

Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade nominirane su: "Kaštanka” Antona Pavloviča Čehova u režiji Vjere Vidov i koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar; “Nikomu pravo” Ane Prolić prema motivima narodne pripovijetke „Svijetu se ne može ugoditi“ u režiji Ane Prolić i produkciji Kazališta lutaka Zadar; “U potrazi za slovom „R“” Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac.

Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade za žensku ulogu nominirane su: Petra Cicvarić za uloge Suzane i Dore u predstavi “U potrazi za slovom „R“” Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac; Sara Lustig za ulogu Kaštanke u predstavi “Kaštanka” Antona Pavloviča Čehova u režiji Vjere Vidov i koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar; Ana Vučak Veljača za ulogu Gavranice u predstavi “Snježna kraljica” Hansa Christiana Andersena u režiji Paola Tišljarića i produkciji Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba, a za mušku ulogu: Matija Čigir za ulogu Gavrana u predstavi “Snježna kraljica” Hansa Christiana Andersena u režiji Paola Tišljarića i produkciji Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba; Jurica Marčec za ulogu u predstavi “Superjunaci” autorskog projekta Rakhal Herrero u režiji Renate Carola Gatica i produkciji Teata Poco Loco iz Zagreba i Kazališne družine Pinklec iz Čakovca; Siniša Novković za ulogu Vuka u predstavi “Crvenkapica” Braće Grimm u režiji Siniše Novkovića i produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominirani su: Jelena Hadži-Manev za tekst “Nora – trenutak pobune” nastao uz korištenje scena iz „Nore“ Henrika Ibsena izveden u produkciji Umjetničke organizacije Tragači iz Zagreba; Ozren Prohić za tekst “Pjerin” Marina Držića izveden u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika; Ana Prolić za tekst “Nikomu pravo” nastao prema motivima narodne pripovijetke „Svijetu se ne može ugoditi izveden u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Za najbolja redateljska ostvarenja u radio drami nominirani su: Stephanie Jamnicky za režiju radio drame „Svijet je okrugao“ Gertrude Stein; Vedrana Vrhovnik za režiju radio drame „Sarajevski gambit“ Branka Ružića; Petar Vujačić za režiju radio drame „Esej o laži“.

Za najbolja glumačka ostvarenja u TV drami nominirani su: Dajana Čuljak za ulogu u dramskoj seriji „Čuvar dvorca“ u režiji Lukasa Nole (1. epizoda); Trpimir Jurkić za ulogu u dramskoj seriji „Novine“ u režiji Dalibora Matanića (1. epizoda); Vinko Kraljević za ulogu u dramskoj seriji „Čuvar dvorca“ u režiji Lukasa Nole (1. epizoda).

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se Zoranu Mihanoviću koji svojim vrsnim, dramaturški promišljenim oblikovanjem svjetla već četrdesetak godina bitno podiže kvalitetu naših kazališnih izvedbi.

Za najbolju kazališnu scenografiju nominirani su: Antonija Dorbić u plesnoj predstavi „Nacrti“ u suradnji s Nomad Dance Academyi Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Zagreb; Irena Kraljić u dramskoj predstavi „Snježna kraljica“ Hansa Christiana Andersena u režiji Paola Tišljarića i produkciji Gradskog kazalište Trešnja iz Zagreba te u predstavi „U potrazi za slovom „R““ Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac; Zvonimir Mihanović u opereti „Mala Floramye“ Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu, a za kostimografiju: Matija Ferlin i Desanka Janković u plesnoj predstavi „Staging a Play: Tartuffe“ u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta, Pula; Mladen Radovniković u dramskoj predstavi „Orestija“ Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto; Manuela Paladin Šalanović u mjuziklu „Anche le pulchi hanno la tosse (I buhe kašlju)“ u režiji Diane Hobler i izvedbi Talijanske drame Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Kako je 2018. godine koja po bijanalnom rasporedu pripada plesu i opereti, u nominacijama nema opere i baleta, a za najbolja umjetnička ostvarenja opereta/mjuzikl za najbolju predstavu u cjelini nominirane su: “Byron“ Darka Domitrovića i Mire Gavrana u režiji Ivane Čoh i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija iz Zagreba; “Kod bijelog konja” Ralpha Benatzkyja u režiji Roberta Boškovića i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku; “Mala Floramye” Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu. Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u opereti ili mjuziklu nominirani su: Robert Bošković za režiju operete „Kod bijelog konja“ u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku; Nina Kleflin za režiju mjuzikla „Čarobnjak iz Oza“ u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Šibeniku; Hari Zlodre za dirigiranje operete „Mala Floramye“ u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.

Za najbolje ženske uloge u opereti ili mjuziklu nominirane su: Sandra Bagarić za ulogu Brigite u mjuziklu „Byron“ Darka Domitrovića i Mire Gavrana u režiji Ivane Čoh i izvedbi Zagrebačkog gradskoga kazališta Komedija iz Zagreba; Hana Hegedušić za ulogu Cathy u mjuziklu „Prošlih pet godina“Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu; Leonora Surian Popov za ulogu komarca Tzatzire u mjuziklu „Anche le pulchi hanno la tosse (I buhe kašlju)“ u režiji Diane Höbler i izvedbi Talijanske drame Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a za mušku ulogu:  Ronald Braus za ulogu Grofa Danila u opereti „Vesela udovica“ u režiji Branke Cvitković i Dinka Bogdanića i izvedbi Opere b.b. iz Zagreba; Bože Jurić Pešić za ulogu Mirka u mjuziklu „Mala Floramye“ Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu; Đani Stipanićev za ulogu Lorda Byrona u mjuziklu „Byron“ Darka Domitrovića i Mire Gavrana u režiji Ivane Čoh i izvedbi Zagrebačkog gradskoga kazališta Komedija iz Zagreba.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u opereti ili mjuziklu nominirani su: Irma Dragičević za ulogu Cathy u mjuziklu „Prošlih pet godina“Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu; Jana Pogrmilović za ulogu Ottilie u opereti „Kod bijelog konja“ Ralpha Benatzkyja u režiji Roberta Boškovića i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku; Antonija Teskera za ulogu Male Floramye u mjuziklu „Mala Floramye“ Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.

Za najbolju plesnu predstavu u cjelini nominirane su:  „Kuća na oštrici“ autorski projekt Marine Petković Liker u suradnji i izvedbi s Kajom Farszky i Silviom Marchig u produkciji Teatra &TD, Zagreb; „Staging a Play: Tartuffe“ u režiji i koreografiji Matije Ferlina te produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta, Pula;„Tamo vani i ovdje unutra“ koncept Ana Kreitmeyer, u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad u suradnji s Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD, Zagreb. Za najbolje koreografsko ostvarenje nominirani su: Matija Ferlin za koreografiju u plesnoj predstavi „Staging a Play: Tartuffe“ u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta, Pula;  Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad za koreografiju u plesnoj predstavi „Tamo vani i ovdje unutra“ u izvedbi i produkciji Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad u suradnji s Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD, Zagreb; Roberta Milevoj za koreografiju u plesnoj predstavi „Familija“ u produkciji Roberte Milevoj (Nikad kraja) i Multimedijalne kolibe, Zagreb. Za najbolje plesne uloge nominarani su: Dina Ekštajn za ostvarenje u predstavi „Ansambl“ u koreografiji Jasne L. Vinovrški u izvedbi i produkciji Studija za suvremeni ples, Zagreb u koprodukciji sa Platformom HR i suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih uz podršku Cie Public in Private; Silvia Marchig za ostvarenje u predstavi „Kuća na oštrici“ autorice Marine Petković Liker u suradnji i izvedbi s Kajom Farszky te koreografiji i izvedbi Silvie Marchig u produkciji Teatra &TD, Zagreb; Sonja Pregrad za ostvarenje u predstavi „Tamo vani i ovdje unutra“ u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad u suradnji sa Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD, Zagreb, te: Darko Japelj za ostvarenje u predstavi „Staging a Play: Tartuffe“ u koreografiji Matije Ferlina i produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta, Pula;  Marin Lemić za ostvarenje u predstavi „Staging a Play: Tartuffe“ u koreografiji Matije Ferlina i produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta, Pula; Ognjen Vučinić za ostvarenje u predstavi „Bella Ciao“ autorice Silvie Marchig i produkciji i izvedbi Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta i Hrvatskog instituta za pokret i ples, Zagreb.

Ove je nominacije odabrao žiri za dramu u sastavu: Mirela Brekalo - Popović (predsjednica), Goran Grgić, Ivica Kunčević, Anita Matić Delić, Mario Raguž, za operetu ili mjuzikl: Mirjana Bohanec Vidović (predsjednica), te Tonči Bilić, Mladen Janjanin, a za ples: Marko Gutić Mižimakov (predsjednik), Iva Hladnik, Ana Mrak.

Komentara 2

BL
bljak007
17:38 12.11.2018.

Čuj to. Izet je ipak marka.

MM
mmaraci4
19:37 12.11.2018.

Ovog sam glumce nekad cijenio i volio gledat ali sada brate kad vidim da se krevelji već par godina na Novoj tv u nekakvoj hebe lud zbunjenog...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije