Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVA

„Moja draga Tilla“ Slobodana Šnajdera u Berlinu

tilla
arhiva
20.05.2010.
u 10:06

Visoka škola Ernst Busch, njemačka lutkarska akademija, i Zagrebačko kazalište lutaka 20. i 21. svibnja izvest će u Berlinu koprodukcijsku predstavu „Moja draga Tilla“ Slobodana Šnajdera.

Visoka škola Ernst Busch, njemačka lutkarska akademija, i Zagrebačko kazalište lutaka 20. i 21. svibnja izvest će u Berlinu koprodukcijsku predstavu „Moja draga Tilla“ Slobodana Šnajdera.

Tako će se i u Berlinu, nakon pretpremijere u Leverkusenu, moći vidjeti predstava o zagrebačkoj epizodi slavne njemačke glumice Tille Durieux, čija je karijera najviše vezana upravo za „zlatne tridesete“, koje nigdje nisu bile dinamičnije nego u Berlinu.

O zagrebačkoj epizodi, a to je gotovo trećina Tillina života, u Njemačkoj se, međutim, jako malo zna. No tekst je pisan tako da su sve dramske osobe njemačkog porijekla: Tilla Durieux našla se u endehazijskom Zagrebu u teškoj poziciji jer na lojalnost domovini Njemačkoj, u njezinom nacističkom liku, nije mogla pristati; bila je, naprotiv, odana „izabranoj domovini“, Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj, a ponajviše Zagrebu, gdje je našla nove prijatelje. Na neki način ona se odlučila za Zagreb i nakon rata, teško se vratila u Njemačku, iako je u tom Zagrebu, kao i većina njezinih stanovnika u poraću, bila doslovno gladna, šijući lutke u potkrovlju tadašnjeg Pionirskog lutkarskog kazališta. I u toj su činjenici autori ove predstave, njemački i hrvatski, vidjeli poveznicu s medijem lutkarstva.

U svibnju i lipnju predstava će se igrati u Berlinu, a krajem kolovoza u Petrogradu. U Zagreb dolazi početkom rujna.

U lipnju će početi rad na hrvatskoj predstavi istog naslova, s podjelom ZKL-a. Režiju potpisuje Kruna Tarle, scenografija i lutke bit će preuzeti iz njemačke predstave, a hrvatska premijera bit će krajem listopada u ZKL-u.

Može se pretpostaviti da će paralele, ali i pomaci u akcentima, kao i usporedbe različitih škola glume biti zanimljive svima koji će vidjeti obje verzije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije