Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od Bukovca do Klimta

Naši modernisti konačno se vraćaju na europsko tlo

Foto: Borna Filic/PIXSELL
29.09.2017.
u 09:41

U Galeriji Belvedere prvi će se put u sto godina predstaviti ovaj period naše umjetnosti i njezini ključni protagonisti poput Medovića i Meštrovića

Izložba “Izazov moderne: Beč - Zagreb oko 1900.” održana u Galeriji Klovićevi dvori od 9. veljače do 8. svibnja 2017. seli se u Galeriju Belvedere u Beču i 19. listopada otvara publici u susjedstvu.

Prikazat će presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i uputiti na stilske i motivske podudarnosti kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika.

“Zdenac života” u centru

– Od 60-ih godina naovamo brojne su knjige i izložbe pozicionirale važnost Beča kao središta Europe oko 1900. Nažalost, nas kao dionika u tim pojavama zemalja bivše Austro-Ugarske Monarhije nije bilo. Ni naših autora poput Vlahe Bukovca ili Ivana Meštrovića koji su dali znatan obol secesiji. Mislim da će ova izložba biti velik iskorak i da ćemo se napokon afirmirati kao bitan dio u pluralizmu pojava oko 1900., koja je ponekad bila i ispred vremena koje obrađujemo. Ovo je prva cjelovita prezentacija razdoblja moderne izvan granica Hrvatske u posljednjih sto godina, gdje će naši autori koji su studirali u Beču i napajali se bečkim izvorima biti predstavljeni izvan granica naše zemlje – kaže kustosica Petra Vugrinec. Naglasila je da je bečka izložba temeljena na izložbi koju smo gledali u Zagrebu, ali je postav različit jer kod nas nisu bila prikazana djela dobro poznata hrvatskoj publici poput Meštrovićeva “Zdenca života”, dok će tamo njegov gipsani prikaz biti u središtu izložbe.

– Bit će izloženo oko 130 radova. Od čega oko sto iz Hrvatske u koje računamo i predmete primijenjene umjetnosti iz tog razdoblja, ali bit će i Klimta, Hoffmana, mnogih umjetničkih djela koja nismo vidjeli u Zagrebu – dodaje kustosica. Gledat će publika i Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Tomislava Krizmana i Antonije Krasnik koji su participirali u likovnom životu austro-ugarske prijestolnice.

Milijun i pol posjetitelja

Bit će predstavljen i veliki plan Zagreba i obrazloženje grada od historicističkog Zagreba do zgrada koje nastaju dolaskom Kralja Josipa pa do secesijskog stila. U galeriji koju godišnje posjeti oko milijun i pol ljudi izložba ostaje otvorena do 18. veljače 2018.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije