Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Naši modernisti konačno se vraćaju na europsko tlo

U Galeriji Belvedere prvi će se put u sto godina predstaviti ovaj period naše umjetnosti i njezini ključni protagonisti poput Medovića i Meštrovića
29. rujna 2017. u 09:41 0 komentara 237 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Izložba “Izazov moderne: Beč - Zagreb oko 1900.” održana u Galeriji Klovićevi dvori od 9. veljače do 8. svibnja 2017. seli se u Galeriju Belvedere u Beču i 19. listopada otvara publici u susjedstvu.

Četiri tenora Požurite s kupnjom ulaznica za Četiri tenora S koncertom Četiri tenora i jednom od tri izložbe na dar, vaš će doživljaj umjetnosti biti potpun

Prikazat će presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i uputiti na stilske i motivske podudarnosti kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika.

“Zdenac života” u centru

– Od 60-ih godina naovamo brojne su knjige i izložbe pozicionirale važnost Beča kao središta Europe oko 1900. Nažalost, nas kao dionika u tim pojavama zemalja bivše Austro-Ugarske Monarhije nije bilo. Ni naših autora poput Vlahe Bukovca ili Ivana Meštrovića koji su dali znatan obol secesiji. Mislim da će ova izložba biti velik iskorak i da ćemo se napokon afirmirati kao bitan dio u pluralizmu pojava oko 1900., koja je ponekad bila i ispred vremena koje obrađujemo. Ovo je prva cjelovita prezentacija razdoblja moderne izvan granica Hrvatske u posljednjih sto godina, gdje će naši autori koji su studirali u Beču i napajali se bečkim izvorima biti predstavljeni izvan granica naše zemlje – kaže kustosica Petra Vugrinec. Naglasila je da je bečka izložba temeljena na izložbi koju smo gledali u Zagrebu, ali je postav različit jer kod nas nisu bila prikazana djela dobro poznata hrvatskoj publici poput Meštrovićeva “Zdenca života”, dok će tamo njegov gipsani prikaz biti u središtu izložbe.

– Bit će izloženo oko 130 radova. Od čega oko sto iz Hrvatske u koje računamo i predmete primijenjene umjetnosti iz tog razdoblja, ali bit će i Klimta, Hoffmana, mnogih umjetničkih djela koja nismo vidjeli u Zagrebu – dodaje kustosica. Gledat će publika i Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Tomislava Krizmana i Antonije Krasnik koji su participirali u likovnom životu austro-ugarske prijestolnice.

Milijun i pol posjetitelja

Bit će predstavljen i veliki plan Zagreba i obrazloženje grada od historicističkog Zagreba do zgrada koje nastaju dolaskom Kralja Josipa pa do secesijskog stila. U galeriji koju godišnje posjeti oko milijun i pol ljudi izložba ostaje otvorena do 18. veljače 2018.

roger ballen Organ Vida Razgovor s Rogerom Ballenom, jednim od najutjecajnijih fotografa 21. stoljeća Jasmina Bavoljak POD UPITNIKOM Je li (ne)izbor ravnateljice Galerije Klovićevi dvori Jasmine Bavoljak bio prijeporan? 16.03.2015., Zagreb -  Promocija Vodica kroz djela Joze Kljakovica u Zagrebu i obilazak gornjogradskih lokacija u kojima se nalaze radovi Joze Kljakovica (kuca mons. dr. Svetozara Rittiga, crkva sv. Marka, Atelijer Mestrovic). Autor vodica je Nina Vugrine Vodič kroz djela Joze Kljakovića Vrijedne freske malo tko vidi, stoje u privatnim kućama, zatvorenim dvorištima, javnim ustanovama...
Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.