Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

“Mlade sanjalice”

Mlade sanjalice
11.11.2022.
u 15:26

Događanje u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2022. i Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“

Nacionalna kampanja „I ja želim čitati!“ organizirala je 9.11.2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu događanje u okviru Mjeseca hrvatske knjige pod nazivom “Mlade sanjalice”. Tema ovogodišnjeg Mjesec hrvatske knjige posvećena je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Stoga i tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a poseban naglasak usmjeren je na knjigu i knjižnicu. Moto ovogodišnje manifestacije je: Misli na sebe – čitaj! Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Uvodnu riječ na današnjem događanju uputila je voditeljica Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!” Željka Miščin. U ime domaćina prisutne je pozdravila Dijana Machala, pomoćnica ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Kao predstavnica Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske događanju je nazočila Mia Vranješević te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Marinka Bakula- Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

U prvom dijelu događanja učenici Prirodoslovne Škole Vladimira Preloga izveli su manji dio mjuzikla “Hej sanjalice” čiju je premijeru ova srednja škola uspjašno predstavila u lipnju 2022. godine u Koncertnoj dvorani Vartoslav Lisinski u Zagrebu uz puna dvoranu gostiju. Premijera je imala humanitarni karakter kroz akciju pomoći žrtvama rata u Ukrajini.

Radnja mjuzikla prati jedan razred kroz sve četiri godine školovanja. Ocrtavaju se pojedinci (učenici) sa svim njihovim različitostima, prepoznaju se različiti psihički problemi s kojima se susreću mladi srednjoškolci, posebno u današnjem vremenu – od potresa, pandemije, desocijalizacije, rata, situacije migranata.

U mjuziklu se progovara o važnim društvenim temama poput anksioznosti, perfekcionizma, stresa, ovisnosti te nošenja s teškim obiteljskim situacijama. Redateljicei mjuzikla su profesorice škole Ana Kadović I Goranka Lazić.

Profesorice su naglasile izazovnost, ali i potrebitost ovakvih projekata.

Istakle su važnost edukacije o pravima djece i mladih, važnost nenasilnog rješavanja sukoba. Pozitivno i proaktivno djelovanje te spoznaja koliko je važno slijediti vlastite snove te voditi sretan I ispunjen život.

Drugi dio programa nazvan je “Idemo se zabaviti”. Glumica Ana Vilenica predstavila je glumačku radionicu s djecom i mladima. Poruka je radionice kako u vremenu izazovnog odrastanja možemo mladima omogućiti aktivnosti u kojima su kreativni te imaju priliku predstaviti literaturu na osobiti način. Radionice su realizirane u suradnji s Narodnom čitaonicom i knjižnicom Novi Vinodolski. Ana Vilenica za ovu prigodu dobila je mali zadatak dok je program trajao radila je sa jedanaestero djece, hrabrih dobrovoljaca koja su se prvi puta susrela, a koja su u 45 minuta uspjela napraviti čudo i izvela pravi, mali igrokaz.

Glumica je naglasila koliko je ponosna sam kad vidi kako djeca rastu pred njenim očima, jer su s radionicom dobili i posvećenu misiju. Od same glumačke izvedbe puno joj je važnije kada dijete koje primjerice muca hrabrto stane pred publiku i izgovori svoje rečenice, kada se dijete koje pogrbljeno hoda uspravi i kada dijete koje se jako boji, prevlada svoju tremu I strah od nastupa. Smatra to svojim I njihivim malim pobjedama i uspjehom u životu.

Uzvanici i gosti ovog događanja pozdravili su nastup mladih izvođača u mjuziklu kao i glumaca u glumačkoj radionici. Kampanja “I ja želim čitati!” predstavila je ovogodišnjim programom način senzibilizacije mladih, kako mogu biti kreativni, odgovorni te znaju pravovremeno odgovoriti na svaki izazov.

Događanje “Mlade sanjalice” uz Nacionalnu kampanju “I ja želim čitati!”, suorganizirali su Hrvatsko Knjižničarsko Društvo, Ured pravobraniteljice za djecu te Prirodoslovna Škola Vladimir Prelog.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije