Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Mjesto Gospina ukazanja kako ga vidi pjesnikinja

“Međugorje – mala enciklopedija” knjižni je dragulj što ga potpisuje inače pjesnikinja Ljubica Benović, a nedavno ga je objavila drinovačka Euterpa.
02. travnja 2010. u 13:01 0 komentara 36 prikaza
međugorje
Foto: arhiva

“Međugorje – mala enciklopedija” knjižni je dragulj što ga potpisuje Ljubica Benović, a nedavno ga je objavila drinovačka Euterpa. O mjestu Gospina ukazanja, poznatu u cijelome svijetu, napisane su brojne monografije, no knjiga pjesnikinje Ljubice Benović, koja je uz ostalo autorica zbirki “Kocka na putu”, “Cjelov samoće”, “Rekonstrukcija prolaznosti” i “Kliješta za razbijanje orahove ljuske” zasebna je baš kao i sve što samozatajna autorica potpisuje.

Samonikle pjesme

Petar Gudelj, ovogodišnji dobitnik Goranova vijenca, ocijenio je da su pjesme Ljubice Benović “samonikle u drinovačko-drinovoj suhoj i svijetloj i u maksimirskojvlažnoj i tamnoj šumi”. Zaseban izričaj koji potpisuje kao urednica i scenaristica emisije HTV-a “Navrh jezika” Ljubica Benović ponudila je i u maloj enciklopediji o Međugorju. Kao što se istina o Međugorju sad već probija do službenoga Vatikana, tako i autorica, počevši od mjesta Gospina ukazanja kao središta, u pet dijelova širi svoje kratke priče, baštinske, jezične, književničke. Stambene kuće u Hercegovini nazivaju se stojne kuće, a to je zato što se u njima stoji.


Fenomen ljepote

U hercegovačkim govorima stoji znači stanuje, a tako se kaže i u nedalekoj Imotskoj krajini.

Povezanost Hercegovine kroz Drinovce, iz kojih je rodom Antun Branko Šimić i autorica enciklopedije o Međugorju, te Imotskoga, koji je dao Tina Ujevića (otac mu je bio iz Krivodola) samo je jedan od koncentričnih krugova što ih je moderno, a jednostavno ispisala Lj. Benović. Sklad riječi i slika što ih u svojoj knjizi nudi Lj. Benović time snažno pridonosi i čudesnosti fenomena Međugorja i njegovoj ljepoti.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.