Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška Tolju

Ministrica kulture tvrdi da njezin pomoćnik Uzelac nije diletant

andrea zlatar violić
davor višnjić/pixell
24.04.2012.
u 18:41

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić tvrdi da njezin pomoćnik Zlatko Uzelac nije najslabija karika ministarstva ni diletant. Diletantom ga je prozvao Zvonko Maković u Aktualu, između ostalog i zbog pulskih konzervatora

 

Kada je u novom Aktualu sveučilišni profesor i predsjednik Odbora za kulturu Skupštine grada Zagreba ustvrdio da u Ministarstvu kulture caruje diletantizam, bio je to jedan od najoštrijih u nizu napada na ministricu Andreu Zlatar Violić. Iako su njezin izbor pozdravili mnogi, posljednjih mjeseci napadaju je zbog neizbora Vesne Kusin na ravnateljsko mjesto u Klovićevim dvorima, zbog pokopa Vjesnika, kašnjenja zakona o HRT-u... No, Makovićev napad na pomoćnika ministra Zlatka Uzelca za kojeg tvrdi da je prouzročio kaos zbog konzervatorskih odluka oko Brijuni rivijere, ukidanja samostalnosti Arheološkog muzeja u Osijeku i zbrke oko splitske Rive nadmašio je sve dosadašnje. Ministricu pitamo je li Uzelac doista najslabija karika Ministarstva kulture i diletant, kako to tvrdi Maković?

– Nije, ni najslabija karika, a kamoli diletant. Njegovo otvoreno progovaranje o problemima o kojima se godinama šuti nekome se ne mora svidjeti, ali svi primjeri koje je gospodin Maković istaknuo kao argumentaciju protiv, govore da Zlatko Uzelac razmišlja konstruktivno. S jedne strane da se riješe problemi, a s druge da se kreiraju uvjeti kako se pogreške ne bi ponavljale – kaže ministrica. 
Ministricu pitamo jesu li prozvani pulski konzervatori djelovali protuzakonito?

– Djelovali su zakonito. Izdavanje rješenja o utvrđivanju lokacije Monumenti dovršeno je 10. veljače 2012. godine i nema nikakve izravne veze sa završetkom natječaja za projekt Brijuni rivijera. Objekti pod zaštitom ne zaustavljaju investicije nego samo određuju da im se pristupi s posebnom pažnjom –  kaže ministrica. 
I tvrdi da nema potrebe za smjenom Uzelca, što traži istarski župan Ivan Jakovčić, jer nesporazumi imaju rješenje koje će svima odgovarati. A što li će biti sa splitskom Rivom, za koju je Uzelac ustvrdio da je upitno uređena, protiv čega su protestirali i Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata?

– Ministarstvo i Grad Split već dugo surađuju kada je riječ o intervencijama koje nagrđuju i oštećuju objekte pod zaštitom. Tako će biti tretirana i plastika koja zaklanja pogled na Dioklecijanovu palaču pod zaštitom UNESCO-a, osobito ona koja nema uporabnu dozvolu. Svjesni smo da su medijski konflikti dio naše stvarnosti, ali oni ne utječu na rješavanje problema. U povodu napada na Slavena Tolja i to u dubrovačkom Revelinu zbog protivljenja golfskom igralištu na Srđu, ministrica je izjavila da osuđuje napad u potpunosti, rekavši da napad pokazuje da u sredinama gdje je kulturna baština izložena komercijalizaciji postoji visoka napetost.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar dsonjic
dsonjic
23:49 24.04.2012.

Ministrica nema te potrebe. Ona je ionako izjavila da joj je hrvatska kultura (oživljena nakon 1990.) strana.

WA
WalterL
06:41 25.04.2012.

To sto je taj uzelac diletant to i nije neki problem, citava vlada je diletantska. A tek taj makovic...

MI
Milkica
22:12 24.04.2012.

Brijuni rivijera. Na kojem je to jeziku? Kakva je to konstrukcija? U Hrvatskoj je navodno služebni jezik hrvatski. Bilo bi lijepo kad bismo se njime napokon počeli svi služiti, a pogotovo oni koji vode zemlju i kunu se u to koliko je vole. Mogla bi lijepo ministrica za početak zaposliti lektora pa mu dati da sredi web-stranicu ministarstva, a onda tako redom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije