Naslovnica Kultura Kazalište

Milijuni će gledati Eru s onoga svijeta

HNK Zagreb ušao je u društvo velikih opernih kuća koje putem internetske platforme Opera Vision izravno prenose svoje najuspješnije produkcije
06. studenoga 2018. u 09:09 0 komentara 606 prikaza
Ero s onoga svijeta
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/8

Današnji 6. studenoga 2018. sasvim će sigurno ostati upisan kao važan i velik u povijesti Opere zagrebačkog HNK. Nakon što operna publika širom svijeta, pa i hrvatska, već godinama uživa u snimkama i izravnim prijenosima iz slavnih svjetskih opernih kuća, večeras će u svijet na takav način pred milijunsko gledateljstvo otići i jedna predstava sa zagrebačke pozornice. I to najpoznatija, najizvođenija i najpopularnija hrvatska opera “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca.

POČELO JE Svi žele ulaznice! Neviđena jagma za božićnu baletnu bajku 'Orašar'

To je rezultat priključenja zagrebačkog HNK među partnere projekta Opera Vision koji putem YouTubea publici širom svijeta, pri čemu se osobito računa na mladu generaciju, nudi izravne prijenose opernih izvedbi s tridesetak europskih pozornica, među kojima su i slavne kazališne kuće poput Kraljevske opere u londonskom Covent Gardenu, pariške Opere comique, berlinske Komische Opere, Rimske opere, napuljskog teatra San Carlo, madridskog Teatra Real i mnogih drugih. Zahvaljujući sredstvima Europske unije gledanje je besplatno.

Trema Valentine Fijačko

Nakon izravnog prijenosa snimka “Ere” u visokoj kvaliteti ostat će i u trajnoj ponudi bogate videoteke opernih predstava na platformi Opera Vision. Baš kao i velike svjetske pjevačke zvijezde čiji su nastupi na ovaj način prenošeni s velikih svjetskih pozornica, tako i prvaci i prvakinje zagrebačke Opere osjećaju posebnu odgovornost, uzbuđenje pa i tremu.

Ero s onoga svijeta | Autor : PROMO Foto: PROMO

– Frka mi je – iskreno je i simpatično rekla Valentina Fijačko Kobić, koja je već pedesetak puta na hrvatskim pozornicama nastupila u ulozi Đule, ali večeras će na pozornicu izaći svjesna da izlazi pred jedan mnogo veći auditorij.

– Ponosni smo na ovu operu koja sasvim sigurno može biti ravnopravan dio repertoara bilo koje svjetske operne kuće i na bilo kojem jeziku – dodala je sopranistica Fijačko Kobić.

U 20-minutnom dokumentarcu “Ero s onoga svijeta – iza scene”, koji se već emitira na YouTubeovu kanalu Opera Vision kao najava predstave iz Zagreba, uz prizore s proba i jedne od prijašnjih predstava, o svojim ulogama govore i drugi pjevači, već prokušani i dokazani u ulogama Gotovčeve opere.

Kako je počeo rat na mom otoku Premijera u Gavelli Kazališnoj verziji hit-filma 'Kako je počeo rat na mom otoku' nedostaje duhovitosti i katarze

Stjepan Franetović tako za naslovnu ulogu koju tumači kaže da mu je svakako jedna od najdražih, a “Ero” apsolutno najdraža opera. Mlinara Simu, čiji je lik opisao kao “dobrog duha koji se nalazi između dvije vatre – mladog zaljubljenog para i Gazde Marka”, pjevat će Ljubomir Puškarić, dok u ulozi Đulina oca, spomenutog Gazde Marka, nastupa Siniša Štork koji u toj ulozi već ima veteranskog iskustvo, baš kao što je i s ulogom Dome već srođena nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović.

Tek otkrivaju Gotovca

Redatelj Krešimir Dolenčić u dokumentarcu tumači inozemnoj publici, koja uglavnom nikada nije čula za Gotovčeva “Eru”, da je to djelo bilo vrlo izvođeno širom Europe prije Drugog svjetskog rata, a i dirigent Josip Šego ističe da je to opera koja je svojedobno bila prevedena na čak devet jezika i izvođena na osamdesetak europskih pozornica.

Mačka na vrućem limenom krovu HNK Zagreb "Mačka na vrućem limenom krovu" drama je o obitelji u kojoj vladaju laž i mržnja

O samom djelu, okolnostima njegova nastanka i suradnji Jakova Gotovca i Milana Begovića u filmu govori teatrolog Boris Senker. Osim ovog uvodnog priloga, publika će za vrijeme dviju stanki predstave moći pogledati još dva dokumentarna priloga o samom “Eri” i o povijesti Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Naravno, ništa se ne može mjeriti s neposrednim doživljajem operne predstave u kazalištu, ali ovaj live-stream namijenjen je i hrvatskoj publici, osobito onoj izvan naših kulturnih središta koja imaju svoje operne kuće, kao način da napokon posjete kazalište i uživaju u slavnom “Eri”. Uostalom, zagrebački HNK posljednjih je godina ionako premali za sve oni koji bi željeli doći u njega, o čemu je jučer ponovno svjedočio i golem red preko čitavog trga za ulaznice za baletnu predstavu “Orašar”.

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.