Naslovnica Kultura

Mi na Bajagu, a Beograđani pet dana zaredom na Rundeka

Dani Rundeka u Beogradu završavaju u četvrtak koncertom Rundek Cargo Trija
06. ožujka 2019. u 11:25 5 komentara 398 prikaza
Darko Rundek u Domu sportova
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Novi val opet je u modi, ili očito ne namjerava ni izaći iz nje, čak i kad su njegovi još uvijek aktivni nositelji na pragu sedmog desetljeća. Ili već u njemu, a u sferi nekih pomalo drukčijih žanrova. Zagrebačka je publika u Areni prošle subote mogla uživati u dvoipolsatnom koncertu Bajage (59), a beogradska već danima pohodi na Dane Rundeka u Domu omladine. Manifestacija zanimljivog koncepta s pet sasvim različitih dvosatnih koncerata u sedam dana izazvala je pozornost poklonika našeg umjetnika Darka Rundeka (63) koji je s bendom Ekipa prve večeri odsvirao izbor najvećih hitova karijere, onih iz vremena Haustora, sve do današnjih, da bi druge u ispunjenoj dvorani Amerikana izveo potpuno drugi repertoar bez ijedne pjesme iz prethodne večeri, a s nekim rijetkim pjesmama iz karijere, kao i nekoliko novih, još neobjavljenih.

Rundekovi dani

U ponedjeljak je pak “Rundek-fest” nastavljen koncertom eksperimentalnog benda “Cul-de-Sac” s kojim surađuje od osamdesetih, a tijekom kojeg je zagrebački izvođač čekićem svirao improviziranu eksperimentalnu glazbu na bas-gitari, da bi se sinoć preselio u veliku dvoranu u kojoj je s pjevačicom Andrejom Kurelec-Košavić predstavio novi album “Mura, Mura” s izvornim međimurskim pjesmama.

Tijekom boravka u Beogradu Rundek je izazvao zanimanje medija, bar onih kojima nisu prioritet reality spektakli, a u velikom intervjuu za Danas odgovorio je i na pitanje o novom okupljanju Haustora...

– Mi iz Haustora ustanovili smo jedno pravilo, a ono glasi da okupljanje ima smisla samo ako je riječ o novom projektu, pa makar to bio neki mali album s pet-šest pjesama. Okupiti se da bismo svirali stare stvari bez nečega drukčijeg što bi moglo ponijeti na sceni nema smisla. Za album “Mura, Mura” rekao je da je snimljen u jednom dahu i kao takav jedna je od najboljih stvari koje je snimio u životu.

Kao veliki promotor ekologije Rundek je inzistirao da se piće na koncertima ne toči u klasične plastične čaše, nego u ekološke s ispisanim stihom iz neke njegove pjesme koje publika može ponijeti kućama.

Dani Rundeka u Beogradu završavaju u četvrtak koncertom Rundek Cargo Trija.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?