Naslovnica Kultura Glazba

Međimursku popevku i suhozid UNESCO stavio na popis baštine

Međimurska popevka sastoji se od stihova koji se pjevaju na melodiju (vižu) i oblikuju pjesmu (pesem).
28. studenoga 2018. u 23:17 0 komentara 204 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Međimurska popevka, tradicijski napjev sa sjevera Hrvatske, upisana je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu u Port Louisu na Mauricijusu.

Splitsko-dalmatinska županija Kulturni turizam Gospodare polovicom blaga Hrvatske pod zaštitom UNESCO-a

Na taj prestižni popis uvršteno je i umijeće suhozidne gradnje koju su zajednički kandidirali Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Španjolska, Slovenija i Švicarska.

Međimurska popevka sastoji se od stihova koji se pjevaju na melodiju (vižu) i oblikuju pjesmu (pesem).

– Popevka je identitet međimurskog naroda i, da je nije bilo, usudim se reći, tko zna bi li se u Međimurju danas govorilo hrvatski – kaže Dejan Buvač, predsjednik Zajednice međimurskih KUD-ova koji popevku čuvaju od zaborava.

 | Autor :

Do 19. stoljeća pjevale su se “a capella”, često kao sjetni melos međimurskih težaka. U pripremi nominacije uz lokalnu zajednicu sudjelovali su i ugledni stručnjaci dr. sc. Lidija Bajuk, dr. sc. Naila Ceribašić i dr. sc. Tvrtko Zebec.

Gradnja “u suho” pak umijeće je izrade konstrukcija od kamena bez vezivnog materijala, a karakterističan je upravo suhozid.

Dubrovnik 'PRIJE JE TO BIo PRIVILEGIJ' Stranac koji živi u Dubrovniku opisao kako je grad postao noćna mora

– Suhozidom se čovjek kroz povijest borio ili se još bori protiv erozije, poplava, lavina, isušivanja, a usput su u njemu i oko njega svoj dom našle brojne sitne biljke i životinje – istaknuli su prilikom kandidature u udruzi “4 grada Dragodid”. Hrvatska sad na tri UNESCO-ova popisa ima čak 17 dobara.

Na reprezentativnom popisu su, uz ostalo, Festa sv. Vlaha iz Dubrovnika, ophod zvončara s područja Kastva, čipkarstvo, Sinjska alka, bećarac... Na popisu nematerijalne baštine kojoj je potrebno hitno očuvanje je ojkanje, a u registru najboljih praksi Ekomuzej Batana iz Rovinja. 

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.