Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Matoševe "Umorne priče" nova premijera Eurokaza

Nova premijera Eurokaza je u ponedjeljak, 14. lipnja u Pogonu Jedinstvo, predstava "Umorne priče" redateljice Ive Srnec Hamer, autorski projekt prema literarnom stvaralaštvu A. G. Matoša inspiriran individualnim i kolektivnim i oblikovan kao mozaik kazališta i tehnologije.
08. lipnja 2021. u 10:51 0 komentara 121 prikaza

Temeljena na novelama i pjesmama Antuna Gustava Matoša, predstava "Umorne priče" bavi se suodnosom individualnog i kolektivnog, postavljajući pitanja poput - Tko sam ja kao pojedinac? Tko sam ja u društvu i kako ono utječe na moju individualnost? Čiji je život vrjedniji; jesam li ja važan kao pojedinac ili okolina koja me okružuje?

Predstava "Identitluk" 45. dani satire Koronavirus popušta pa se u Kerempuhu ponovno glasno plješće i još glasnije smije

Kako krize, bilo društvene ili ekonomske prirode, od pamtivijeka otvaraju teme društveno-političkih pitanja u sukobu s individualnim mišljenjem, tako priča predstave "Umorne priče" otvara aktualnu i vrlo ranjivu temu o ljudskoj individualnosti, stoji u najavi.

Budući da je pandemija koronavirusa i kazališnom svijetu zatvorila vrata do publike, te preko noći promijenila uvjete rada i prikovala ih uz nove online metode komunikacije, u potrazi za novim načinima interakcije, "Umorne priče" nastaju kao "sretan spoj" kazališta i tehnologije, odnosno, multimedijalni projekt koji će na pozornici, između ostalog, zaživjeti i kao Zoom konferencija.

Tako će se profesionalnom glumačkom kvartetu, koji čine Rok Juričić, Katarina Madirazza, Matej Đurđević i Laura Bošnjak, pridružiti i šesteročlana ekipa glumaca amatera koja u predstavi putem Zooma sudjeluje u stvarnom vremenu.

Ispred kamera svojih uređaja u vlastitom prostoru animirat će scenografski materijal te tako zajednički stvarati mozaik koji će, mijenjajući se, stvarati pozadinsku vizualnu kulisu predstave.

Da bi se to tehnički i scenski ostvarilo sa svim popratnim efektima pobrinuo se istaknuti hrvatski multimedijalni umjetnik Vitar Drinković, koji će na principu fotogrametrije iz niza fotografija stvoriti impresivan 3D model, kao 'magičan začin' cijeloj scenografiji, koju autorski potpisuje.

Predstava je koprodukcija s Empiria Teatrom, a režira ju Iva Srnec, ujedno i utemeljiteljica i umjetnička voditeljica toga ove godine utemeljenog kazališta, osmišljenog kao poligon za ispreplitanje dokumentarnog i fikcionalnog u teatru: kroz istraživački proces za predstavu, autentična iskustva ljudi kakve susrećemo i poznajemo pretvaraju se u kazališne i multimedijalne forme.

45. dani satire fadila hadžića Smijeh kao otpor i jedno od posljednjih utočišta u svijetu koji se raspada

Dramaturginja predstave je Dina Vukelić, koja je objedinila novele, dajući im okvir sačinjen od Matoševe poezije. Kostime za predstavu osmislila je i priredila Suzana Brezovec, a za glazbu i produkciju zaslužan je Marko Milovac.

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.