Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Matanić i Livaković privlače najviše pozornosti na DHF-u

Zanimljivi su dokumentarci mahom viđeni na Doxu te Ana Hušman, Ivan Faktor i Dalibor Barić sa svojim eksperimentalnim radom
04. travnja 2011. u 15:42 0 komentara 9 prikaza
'DHF_nnn_kul_040311'
Foto: ''

Večeras se u Zagrebu otvaraju jubilarni, 20. dani hrvatskog filma koji će u šest dana prikazati 115 filmskih naslova, među kojima i nekoliko premijera.

Uz Matanićev "Mezanin", premijerno prikazan u riječkom Art kinu Croatia, a sada uvršten u "mix premijera" na otvorenju Dana, jedan od najiščekivanijih filmova sigurno je dugometražni prvijenac ekscentričnog Ivana Livakovića.

Njegov "Bitchville" na programu je danas u 18 sati, zajedno s kratkim "Scenarijem za običan život" Irene Škorić i "Zimicom" Hane Jušić, nagrađenom na upravo završenoj Filmskoj reviji kazališne akademije.

Program ovogodišnjih Dana posebno je zanimljiv zbog velikog broja kvalitetnih dokumentaraca, mahom zapaženih na Zagreb Doxu, među kojima su najzanimljiviji "Ratni reporter" Silvestra Kolbasa, "Jesam li sretna?" Vanje Sviličić, zatim Zuberov "Mila traži Senidu" i "Selo bez žena" Srđana Šarenca.

U kategoriji eksperimentalnog filma treba obratiti pozornost na Anu Hušman, Ivana Faktora i Dalibora Barića, od kojih svi imaju po dva rada u programu Dana.

Iako će neki DHF-u prigovoriti velik broj repriza i samo nekoliko premijera, treba naglasiti da je vrijednost ove manifestacije upravo u tome što na jednom mjestu okuplja golem dio domaće produkcije, od razvikanih do potpuno nezapaženih filmova, animiranih, eksperimentalnih, namjenskih, pa čak i glazbenih spotova.

Danima treba pristupati kao svojevrsnom "popravnom" maratonu na kojem se, u vrlo neformalnoj atmosferi, stječe sasvim dobra slika o domaćem filmu u zadnjih godinu dana.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.