Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBENIK JOVICA ŠKARO

Mali Split svojevrsna je kruna moga života

30.06.2018.
u 18:02

Pokretač popularnog dječjeg festivala sutra u povodu njegova 28. izdanja na Prokurative dovodi 300 djece, a proslavit će i 40 godina vođenja zbora Srdelice

Na Prokurativama sutra, 1. srpnja, održava se 28. Međunarodni dječji festival Mali Split na kojem će individualno, kroz zborove i plesne skupine sudjelovati više od tri stotine djece.

Uvertira u utakmicu

Ovogodišnji Festival koji počinje u 18 sati bit će, tvrde organizatori, najljepša uvertira u utakmicu Hrvatska-Danska koja se igra na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a zbog koje je i promijenjena satnica. U prvom dijelu večeri nastupit će tzv. mali izvođači (do deset godina), a u drugom “Team Fest” tinejdžeri.

– Ponosan sam na veliki broj sudionika i sretan što je festival doživio tako dugi vijek – kaže nam Jovica Škaro, uistinu “tata i mama” Malog Splita prisjećajući se s emocijama prvog Dječjeg festivala 1991. na Bačvicama na kojima doslovce “nije bilo mjesta ni na granama”. Sada već davne 1990. formiran je i zbor “Prognanici” u kojem su pjevala djeca iz ratom zahvaćenih hrvatskih krajeva i pjevali su i oni skupa sa “Srdelicama” na Bačvicama.

Neumorni Škaro sljedeće godine proslavit će četiri desetljeća vođenja Dječjeg zbora Srdelice kroz koji su prošle tisuće djece od kojih su mnogi ostvarili zavidnu, ne samo umjetničku karijeru.

– Puno mi znače poznanstva i prijateljstva koja se stvaraju među djecom koja dolaze iz različitih krajeva Hrvatske i drugih zemalja, Izraela, Švicarske, Italije, BiH... To je jednostavno preraslo u mene, u moju obitelj, prijatelje, šire društvo. Predivno je vidjeti tu djecu, iskrenost, spontanost i nepatvorenost. Tada moraju zaigrati srce, duša i osjećaji. Ove godine na Malom Splitu kao gosti predstavit će se članice Plesnog teatra Glazbene mladeži Split koje će u koreografiji naše poznate baletne pedagoginje Branke Čiče Trumbić izvesti nekoliko točaka iz klasičnog baleta – najavljuje Škaro.

Svaki sudionik dobit će neku uspomenu, a najboljima ide nagrada Sveti Dujam – Mali Split. I dvije splitske slikarice, Jagoda Kecman i Anita Repić, darovat će najboljim izvođačima svoja dva uratka.

– Zapravo je Mali Split svojevrsna kruna moga života – kaže Škaro koji glazbu uistinu živi. Kao i cijela njegova obitelj.

Ozbiljnost magične desetke

Zanimljivo je da u ocjenjivačkom sudu Malog Splita sjede i novinari pa naglašavaju kako im je velika odgovornost ocjenjivanje “malih” glazbenika. Magična desetka, najveća ocjena, prema njihovim tvrdnjama, postala je premala za izvrsnost i nadarenost koju djeca na Prokurativama pokazuju.

Barba Škaru, a tako ga svi u Splitu znaju i zovu, i “njegovu” djecu primili su čelnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Potporu im pruža Turistička zajednica Splita i, Škaro naglašava, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije