Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL

Maestro Valerij Gergijev drugi put u Areni Zagreb

mahler
27.06.2011.
u 16:24

Orkestre, zborove i soliste u Ljubljani već uvježbava dirigent mlađe generacije Christian Knapp

Ruski dirigent Valerij Gergijev već je dirigirao u zagrebačkoj Areni. Bilo je to prije dvije godine kada je pet tisuća ljudi slušalo Gergijeva i Londonski simfonijski orkestar. No u ponedjeljak 4. srpnja Gergijev će u toj istoj Areni stati pred dvije stotine instrumentalista i oko devet stotina zboraša te izvesti jedno od najgrandioznijih djela klasične glazbe, Osmu simfoniju Gustava Mahlera.

Hrvatsko-slovenski brak

Gergijev je već dirigirao Mahlerovu Osmu, ali ne s ovolikim brojem izvođača. A u Areni će svirati Slovenska i Zagrebačka filharmonija te pjevati dvadeset i jedan zbor iz Hrvatske i Slovenije. U Ljubljani ih, u stadionu Stožice, već uvježbava propulzivni dirigent mlađe generacije Christian Knapp. A među solistima pozornost privlače Zlatomira Nikolova, Martina Gojčeta Silić, Sabina Cvilak, Viktoria jastrebova, Jože Vidic... Velebna izvedbu Mahlera, prvo 3. srpnja u Ljubljani na središnjem Kongresnom trgu, a onda 4. u zagrebačkoj rukometnoj Areni, zamisao je pokojnog šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije Vjekoslava Šuteja. Omiljeni Điđi trebao je dirigirati u Ljubljani, dok bi u Zagrebu dirigirao jedan od slovenskih dirigenata... Ovaj glazbeni spektakl u Ljubljani su predstavili: ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, direktor i umjetnički ravnatelj Ljubljanskog festivala Darko Brlek, direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič i direktor Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić.

Istakli su kako Mahler nije izabran slučajno za hrvatsko-slovenski glazbeni brak. U kronikama je zabilježeno da je mladi Mahler svoj debi imao baš u Ljubljani u jesen 1881. godine s Beethovenovom Egmont uvertirom. U tom je vremenu i posjećivao Opatiju, gdje je dorađivao Četvrtu simfoniju.

Mahler u Opatiji

Stoga je baš Mahlerova Simfonija tisuće izabrana za simboličnu proslavu dvadesete obljetnice nezavisne hrvatske i slovenske države, koja neće biti protokolarni, nego iznimni umjetnički doživljaj. Riječ je i o financijskom pothvatu čija je puna cijena, prema riječima ravnatelja Zagrebačke filharmonije Miljenka Puljića, milijun eura premda će oba orkestra kao nositelji projekta za dva koncerta potrošiti do pola milijuna eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije