Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinje nova sezona

Lisinski, Zagrebačka filharmonija i Grad Zagreb sa zajedničkom vizijom kulture

Zagreb: Konferencija za medije povodom otvorenja nove koncertne sezone dvorane Lisinski
Davorin Visnjic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.09.2023.
u 13:17

Na zajedničkoj konferenciji za medije KD Vatroslava Lisinskog, Zagrebačke filharmonije i Grada Zagreba predstavljeni su planovi za budućnost i novu sezonu tih dviju velikih zagrebačkih kulturnih institucija

Lisinski, Zagrebačka filharmonija i Grad Zagreb dijele viziju kulturnih politika koja nije elitistička, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srijedu na konferenciji za medije u povodu otvaranja nove koncertne sezone u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

"Optimističan sam i iščekujem svijetlu budućnost ovih dviju ustanova. Mladi ravnatelji imaju jasnu viziju kako bi njihova ustanova trebala izgledati. Ta vizija kulture u potpunosti se poklapa s našom vizijom. Imamo povjerenja u vas, to je vizija kulture koja nije elitistička, a upravo se u umjetnosti i kulturi mora odražavati jednakost među ljudima", poručio je Tomašević te kazao kako vjeruje da će se njihovo povjerenje u nove ravnatelje Zagrebačke filharmonije i KD Vatroslava Lisinskog itekako opravdati. 

"Naša je vizija kulturne politike što više raznovrsnosti, otvaranje prema publici i afirmacija mladih umjetnika. Zato ste i dobili naše povjerenje. Grad Zagreb upravlja s čak 340 ustanova, ali ovo su dvije koje su nam najbliže, pa i fizički - Lisinski često gledam s prozora svog ureda! Stoga mi je jako drago da vidim ovakve planove. Bila nam je itekakva čast podržati inicijativu Dawida Runtza oko festivala Dore Pejačević koji će se nastaviti kao Zagrebačko glazbeno proljeće i uvijek ćemo takve projekte podupirati. Sigurno ćemo još povećavati i programska sredstva, ali i sredstva za kapitalna ulaganja. Ove godine KD Lisinski slavi i svoju 50. obljetnicu, a nažalost u zadnjih 50 godina u  oavj prostor je malo ulagano, dakle znamo da nas to očekuje i znam da će se s ovakvim ravnateljima to i ostvariti  kazao je Tomašević kojeg za dvoranu Lisinski kao mjesto njegovog prvog susreta s kulturom vežu brojne uspomene još iz djetinjstva.

Ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek rekla je da bi Dvorana Lisinski, zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom, mora biti sjecište umjetnosti i susreta umjetnika s publikom. 

"Dvorana Lisinski i Zagrebačka filharmonija susretišta su i sjecišta glazbenoga grada Zagreba, umjetnika, ideja i trendova. Lisinski treba biti mjesto novih inicijativa i promišljanja i moramo se okrenuti novim konceptima i publici. Trebamo imati dvosmjeran odnos s publikom te ponuda naše dvorane mora biti žanrovski raznolika, ne samo što se tiče glazbe, već i svih umjetnosti", naglasila je.

Čalopek je najavila i veliku proslavu Dana KD Lisinski 29. prosinca koja će se u ovoj velikoj obljetničkoj godini održati tijekom čak tri dana te poslužiti kao prilika da se prisjetimo svega onoga velikoga što se zbilo u posljednjih pola stoljeća dvorane.

"No, voljela bih da zajedno promišljamo i budućnost i što Lisinski čeka. Da razmišlamo vizionarski i idejno, o tome što Lisinski mora biti, kako za umjetnike, tako i za publiku te cijeli Zagreb i Hrvatsku. Moramo se okrenuti i novoj publici, onim najmlađima, djeci, mladima, ali i obitelima. To znači i da ponuda naše dvorane mora biti i žanrovski raznovrsna. Temelj smo stavili na ciklus Lisinski subotom, na koncerte klasične glazbe, međutim Lisinski je uvijek bio i ostat će mjesto raznovrsnosti. Uskoro će se, nadam se, prepoznati i jedna kampanja kojom bismo htjeli naglasak staviti na to da Lisinski nudi i jazz i world music i kazalište, balet... " rekla je Čalopek te najavila veliki koncert Simfonijskog orkestra HRT-a, gostovanje slavnog violinista Joshue Bella, 70. obljetnicu Zagrebačkih solista s kojima će nastupiti i čuveni Julian Rachlin kao i koncerte Ive Pogorelića i Lovra Marušića. 

Dodala je i da je Lisinski ponosan na svoju suradnju s Muzičkom akademijom koja traje već četrdeset godina, kao i da tijekom iduće sezone planira otvoriti i  rezidencije za mlade. 

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak zahvalio se na ukazanom povjerenju i podršci te se složio da je otvaranje prema široj publici važno. 

"U viziji mog četverogodišnjeg mandata prva i najvažnija stvar jest otvaranje prema široj i većoj publici, jer mi služimo svim građanima Zagreba, a i šire. Nadamo da ćemo razbiti mit o nedodirljivosti i privilegiranosti Filhamonije i Lisinskog i onog što radimo, te da ćemo privući još više ljudi. Planiramo uvesti i koncertno edukacijski ciklus za sve građane putem kojeg ćemo predstaviti što točno radimo, održati koncertna predavanja u stilu Leonarda Bernsteina, predstaviti što simfonijska glazba jest i premostiti taj jaz koji postoji, jer smatramo da su pred umjetnosti svi ljudi jednaki", poručio je Fak.

Šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz najavio je pak novi festival - Zagrebačko glazbeno proljeće - koji je izrastao iz Festivala Dore Pejačević, ali i nadolazeću suradnju s velikim izdavačem klasične glazbe, tvrtkom Naxos. 

- Trenutno smo u pregovorima s Naxosom, čuvenim izdavačem klasične glazbe kojemu smo ponudili da za njih snimimo djela Dore Pejačević i Stjepana Šuleka. Međutim, rekli su nam da to nije dovoljno te da bi željeli snimiti čitavu seriju posvećenu hrvatskoj glazbi! - oduševljeno je otkrio Runtz. 

Nova sezona Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog počinje 30. rujna koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz ciklusa Lisinski subotom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije