Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koncert

Lidija Horvat Dunjko i Marija Mlinar u palači Dverce

Lidija Horvat Dunjko
arhiva
15.10.2012.
u 08:33

Dvije glazbenice izvode Francesca Durantea, Roberta Schumanna, Ivu Tijardovića, Giacoma Puccinija, Dunajevskog....

Koncert zagrebačke sopranistice Lidije Horvat Dunjko i Marije Mlinar na harfi održat će se u  zagrebačkoj palači Dverce u ponedjeljak 15. listopada od 20 sati. Izvedbeni program je:

Francesco Durante: Vergin tutto amor; Giuseppe Sarti: Lungi dal caro bene iz opere Armida i Rinaldo; Robert Schumann: Sanjarenje iz Dječjih prizora op. 15;  Alphonse Hasselmans: Chanson de Mai op. 40;  Tomislav Uhlik: Vse se okreće;  Rudolf Taclik: Kaj Josip;  Hatze: Serenada;  Carlos Salzedo: Noćna pjesma;  Ivo Tijardović: Daleko m'e biser mora iz operete Mala Floramye;  Giacomo Puccini: O mio bambino caro iz opere Gianni Schicchi;  Willie Nelson: Crazy Luiz Bonfá: Canción de Orfeo negro iz filma Crni Orfej I;  Dunajevski: Hvala ti, srce - ja ljubim iz filma Tko pjeva zlo ne misli.

Sopranistica Lidija Horvat Dunjko diplomirala je i magistrirala solo pjevanje (Lied, oratorij i operu) na Muzičkoj akademiji Zagrebu u klasi Zdenke Žabčić. Usavršavala se u Beču kod Olivere Miljaković i u Zagrebu kod Dunje Vejzović. Dobitnica je mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja među kojima je i Orden reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Do sada je uspješno kreirala više od 30 velikih opernih uloga u zemlji i inozemstvu, a nastupa i u izvedbama opereta i mjuzikala. Svojim je recitalima osvojila publiku Pariza (Théâtre des Champs Élysées), Beča (Musikverein, Konzerthaus), Toronta (Rayerson Theatre, Massey Hall), Berlina, Münchena, Bruxellesa, Dublina, Salzburga, Torina, Venecije, Züricha, Ženeve, Zagreba, Ljubljane, Buenos Airesa (Teatro Cólon, Teatro Cervantes), Madrida, Santiago de Chilea, Lisabona (Teatro Tivoli), Montevidea, Moskve (dvorana "Čajkovski"), Johannesburga i Pretorije. Surađuje s najvećim pjevačkim imenima današnjice, s najeminentnijim dirigentima i orkestrima. Bogato moduliran glas, velika muzikalnost, iznimne glasovne mogućnosti te odlična glazbena naobrazba omogućavaju joj ogroman stilski raspon, od rane renesansne glazbe pa do avangarde 20. stoljeća. Članica je nekoliko baroknih ansambala. Do sada je snimila 15 CD-a. Uspješno se bavi pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Marija Mlinar završila je studij harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te u Ljubljani u klasi Elene Portograndi. Usavršavala se u Parizu. Razvija opsežnu koncertnu djelatnost u svim oblicima glazbenog izraza prikladnih osebujnosti toga glazbala. Osim uspješnih kreacija u komornoj i solističkoj glazbi solistica je Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije te docent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Posljednjih se godina posvećuje oživljavanju davnih, uvijek rado slušanih melodija, koje u znaku harfe na osobito suptilan način potvrđuju svoju neprolaznost. Izdala je tri samostalna CD-a od kojih posljednji donosi hrvatsku glazbu u aranžmanima skladatelja i dirigenta Tomislava Uhlika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije