Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
White Line Fever

Lemmy u autobiografiji spominje i Jugoslaviju: "Tamo nema ničeg posebnog"

Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
04.11.2019.
u 11:11

Knjižara Rockmark objavila je autobiografiju frontmena grupe Motörhead Lemmyja Kilmistera, "White Line Fever", najavljenu kao urnebesno smiješno i neobuzdano putovanje životom ikone rock'n'rolla, jednog od rijetkih glazbenika koji je za života postao legenda.

Glazbenik čije je ime postalo sinonimom za notorno pretjerivanje i glasni rock, Ian Fraser Kilmister, mnogima poznatiji kao Lemmy iz Motörheada, rođen je na Badnjak 1945. "U ranoj mladosti shvatio je da se komadi pale na frajere s gitarom, pa je sukladno tome i odredio svoj životni poziv", stoji u najavi. "Iako je tek pred kraj života dobio status koji zaslužuje, Lemmy i Motörhead su se tijekom četrdeset buntovničkih godina karijere dokazali kao nepopustljivi osvajači svijeta rocka", dodaje se.

Lemmy je autobiografiju pisao u suradnji s priznatom rock novinarkom Janiss Garza i objavio 2002., a ovo nadopunjeno izdanje objavljeno je godinu dana nakon njegove prerane smrti 2015. godine.

Ian Fraser "Lemmy" Kilminster (1945.-2015.) bio je engleski glazbenik, gitarist, pjevač i tekstopisac, osnivač i frontmen rock sastava Motörhead. Lemmyjeva glazba spada u temelje žanra heavy metala.

Početke njegove karijere obilježilo je sviranje s bendom The Rockin' Vickers, bio je i roadie Jimiju Hendrixu, 1969. se pridružio bendu Opal Butterflies, a 1972. je počeo svirati bas gitaru u Hawkwindu. Godine 1975. osnovao je Motörhead. U 40 godina karijere, bend je objavio 22 studijska albuma, deset snimki nastupa uživo, 12 kompilacijskih albuma i pet EP-ova, prodanih u preko 30 milijuna primjeraka.

Prepoznatljive scenske pojave po zaliscima, madežima i proderana glasa, Lemmy je uz glazbeničku karijeru odigrao i nekoliko malih filmskih i televizijskih uloga. 

Njegova autobiografija "White Line Fever" najavljena je kao intenzivna turneja ekscesima čovjeka koji je ostao zauvijek vjeran svojoj glazbi i svojim užicima, "povremeno urnebesno smiješno, često neobuzdano, ali neupitno izuzetno zabavno putovanje s frontmenom naglasnijeg rock benda na svijetu".

"Osim što donosi dirljiv predgovor Larsa Ulricha iz Metallice, knjiga je postala i zaokružena cjelina jedne posebne rock veličine", poručuju iz Rockmarka. U autobiografiji Lemmy spominje i nekoliko nastupa u Jugoslaviji, koja mu se, izgleda, nije pretjerano svidjela. 

S bendom The Rocking Vicars, tamo je, kaže, održao prvi nastup iza "željezne zavjese".

"Svirali smo u Jugoslaviji, zemlji koja je bila svojevrsni križanac među zemljama Istočnoga bloka. Usput, izuzev toga, tamo nema ničeg posebnog. Nema puno obrađene zemlje, prevladava kamenjar i šikara, i vlada veliko siromaštvo. Svirali smo u Ljubljani, danas glavnome gradu Slovenije. Potom smo se spustili do Crne Gore i Bosne. Ondje su svi rogoborili jedni protiv drugih. I to vrlo ozbiljno, kao da se žele međusobno pobiti, navodno zbog događaja iz prošlosti koji su već izblijedjeli iz njihova sjećanja. Takve se stvari ondje usađuju djeci od najranije dobi i bit će pravo čudo ako ikada prestanu s time. Srbi mrze Hrvate - samo ste o tome tamo slušali tada, a i danas je još uvijek tako. Dakako, zaključio sam da su svi oni negativci jer su komunisti ljudima radili sranja od kakvih zazirem. Nisam znao da su moji sunarodnjaci radili ista takva sranja njima. Ne bih mogao kazati da je taj posjet Jugoslaviji bio naročito poučan. Mi smo vidjeli samo ono što je ondje bilo dobro - dobili smo turističkog vodiča, no u komunističkoj zemlji on je i puno više od toga! Ako vas upozori da nekamo ne idete, onda se tog mjesta uistinu klonite, dovraga", piše Lemmy.

Prijevod potpisuje Tomislav Belanović. Knjiga se u redovnoj prodaji očekuje sredinom studenoga.

Komentara 4

RO
Romeo7777
14:45 04.11.2019.

Osobno sam njihov fan jos od 82,83, god,i prvi njihov koncert sam gledao u Ljubljani 89 gfje ga je netko iz publike pogodio ziletom u ruku gdje je bila provucena kovanica ,ruka krvari prekida koncert i zove tog iidiota na stage da se dojdu potuci,Nitko nije dosao nakon pola sata je mora skroz prekinut jer je morao u bolnicu na sivanje,ja totalno lud,Sta da ja kazem onda o ovom primitivnom mentalitetu gfje sam rodjen?proklet mi bio dan kad sam se rodio na tom Balkanu sugavom,Sta drugo rec?Tako da je Lemmy u pravu i to potpuno..R.I.P.

CA
Castle
12:35 04.11.2019.

Lemmy.....jedini pravi kralj R'N'R-a

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
12:43 04.11.2019.

Treba pročitati intervju s njim iz 1982. svaka druga riječ mu je dosadno i sranje. Vrlo elokventan lik. Najbitnije je da mrzi heroin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije