Naslovnica Kultura Kazalište

Legendarna radijska emisija za djecu uskoro postaje senzacionalna predstava

U kazalištu Žar Ptica priprema se predstava čiji je redatelj Robert Raponja, a o emisiji koje se s nostagijom mnogi sjećaju govori njezin autor Mladen Kušec
17. rujna 2014. u 17:00 0 komentara 1687 prikaza
Proba predstave Tonkica Palonkica Frrr
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

– Tehnologija nas je pregazila. Djeca danas više nemaju bake i djedove jer su stalno pred kompjutorskim ekranima, a bake i djedovi nemaju profile na Facebooku. Posao je nas odraslih da djecu vratimo u zagrljaje. Ova je predstava pokušaj da to i napravimo. 

Pločice u kupionici... 

Tako govori legendarni Mladen Kušec, književnik, radijski i TV autor i urednik čije su emisije o djeci i za djecu (“Tonkica Palonkica frrr”, “Bijela vrana”, “Patuljci pojma nemaju”) upisane u memoriju generacija. Dovoljno je reći da junakinja koja u špici “Bijele vrane” govori “U životu je važno da ne skidaš pločice sa zida u kupionici” danas ima 48 godina i živi u Zagrebu. 

I ja sam bio bijela vrana Mladena Kušeca te još od osme godine čekam priliku da se s njim vratim u dječji svijet

Robert Raponja

redatelj predstave

A podjednako nezaboravna Tonkica Palonkica uskoro postaje glavna junakinja kazališne predstave kojoj će topao dom pružiti Kazalište Žar ptica. A kako to u životu obično biva, predstavu režira jedna od Kušecovih bijelih vrana. Redatelj Robert Raponja Mladena Kušeca prvi put je sreo u drugom razredu osnovne škole u Puli. Tada je imao osam godina i, kako sam kaže, jedva je dočekao priliku da i radi s njim. Objašnjava nam pri tome da ga je rad na toj predstavi vratio u vlastito djetinjstvo, podsjetio na prvu kazališnu predstavu koju je ikada gledao:

– Bio je to “Postolar i vrag”, a i danas se sjećam detalja iz predstave, ali i svoga oduševljenja. Tada sam vidio čaroliju teatra, zarazio se za sva vremena i odmah nakon predstave razgrnuo zastor, navalio na scenu i začuđenim ljudima jednostavno rekao: “Evo me!” Kako je nastala radijska emisija “Tonkica Palonkica frrr”, svjedoči Mladen Kušec:

– Emisija je nastala u ona zla vremena kada smo svi koji smo na njoj radili bili u nekoj kazni. Zbog toga smo dobili najlošiju radijsku režiju, ali i jedinstvenu priliku da radimo ono što smo htjeli. Ja sam htio raditi za djecu. Tako je nastala emisija s posebnim tipom zafrkancije, poput ove: “Sretne susjed malog s drugog kata i pita ga zašto plače. On mu odgovori da se boji tate. Pa kako to? Rekao je da će od mene napraviti čovjeka.” Ljudi su to odmah zavoljeli, a i dan-danas mi je najveća zadovoljština da mi se obraćaju s Tonkica Palonkica ili Bijela vrana. Taj dugogodišnji rad s djecom održao me je mladim, a od početka sam imao sreću da sam odrastao u velikoj obitelji. Moja je sestra, primjerice, imala klince koje sam ja čuvao kada mi je bilo otprilike petnaest godina, a njima sedam-osam. Dakle i ja sam još bio dijete, a oni mali užasno su mi išli na živce. Ali na njima sam zapravo počeo primjećivati stvari koje su mi promakle u vlastitu djetinjstvu. Tada sam počeo razumijevati odrastanje – govori Mladen Kušec i ističe kako mu je posebno drago da su redatelj Robert Raponja i dramaturginja Marijana Nola Tonkicu prebacili u san: 

Kad sam imao petnaest, čuvao sam djecu svoje sestre i uz njih zapravo počeo primjećivati što je to odrastanje

Mladen Kušec

autor predstave

– Dosad je svako dijete u glavi imalo svoju Tonkicu Palonkicu. Poznavali su njezin glas, štosevi su bili dobri, ali svatko je pri tome sam stvorio svoj lik. Sada je na redatelju da stvori teatarsku Tonkicu, a smatram da je sjajno rješenje što je ona sada dio sna. Sada opet svako dijete može sanjati svoj san – ističe Kušec.

Od 7 do 77 

Redatelj Robert Raponja ističe da je predstava namijenjena svima od 7 do 77, ali će i ona manja djeca u njoj naći mnogo toga uzbudljivog. Na e-mail adresu kazališta već su stigla mnoga pitanja o predstavi, tako da će kazalište sigurno biti premalo za premijeru koja je zakazana za 22. rujna. Svi, naime, žele odmah vidjeti teatarsku verziju svog omiljenog lika iz djetinjstva, a ravnateljica Žara ptica Marija Sekelez otkriva da predstavu posebno nestrpljivo očekuju oni koji su Tonkicu zavoljeli u svome djetinjstvu te svojoj djeci dali ime po njoj. Redatelj i autor predstave uglas ističu da je za nju najzaslužnija upravo Marija Sekelez:

– Trebalo je hrabrosti da se ta predstava postavi na scenu, a velika prednost Žara ptice jest da ovdje postoji glumica poput Amande Prenkaj koja je sada uza sve svoje vještine savladala i akrobatiku. Ona uz čaroban glas u sebi nosi i posebnu toplinu koja je trebala za tu ulogu. A treba priznati i to da Marija Sekelez ima i sjajan nos da poveže ljude sličnih afiniteta – ističe Robert Raponja.

Uz Amandu Prenkaj u naslovnoj ulozi na sceni su i: Filip Vidović, Justina Vojaković Fingler, Zoran Pribičević i Ante Krstulović, a sama predstava ima i deset originalnih songova iz emisije, koje je za nju modernizirao njihov autor Igor Savin

– Nitko danas više ne zna slušati djecu – ističe Mladen Kušec i time pobija tezu da su svi klinci iz njegovih emisija bili genijalni.

– Oni su svi bili obična djeca. Samo je trebalo s njima razgovarati nasamo i pustiti ih da govore. Iz njih su izašli svi ti čudesni svjetovi, kaže. Svjetovi koje “hvata” i ova predstava za koju redatelj kaže da ipak ima pomalo sjetan i nostalgičan ton. 

>> 'Nećaci su mi tako išli na živce da sam počeo pisati da ih zabavim'

Pametni grad
SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI
Jeste li čuli za Ascaliu? Najvjerojatnije niste, ali uskoro bi mogli ovisiti o njima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.