Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Angela Marsons "Pravi se mrtva"

Krimić koji pita postoji li bilo kakav razlog za ubojstvo čovjeka

Arhiva Mozaik knjiga
18.10.2022.
u 15:03

Krimić “Pravi se mrtva” Angele Marsons (Mozaik knjiga, urednica Aleksandra Stella Škec, prijevod Igor Rendić, 119,90 kuna) naoko je tek jedan u nizu romana koji počinju otkrićem izmučenog tijela krajnje okrutno ubijene žrtve, da bi nakon toga uslijedila policijska potraga u kojoj istražitelji nastoje složiti kompliciranu slagalicu koja počinje motivima ubojstva i vodi pronalaženju ubojice, a sve da bi se spriječili novi zločini. I ovaj roman doslovno ima svaki od tih sastojaka, koji drže čitateljev interes na visokoj razini doslovno iz stranice u stranicu, a tu je i zanimljiva glavna istražiteljica, detektivka Kim Stone (ovo je, naime, četvrti roman iz serijala u kojem je ona glavni lik), o čijoj traumatičnoj prošlosti autorica po romanu posipa tek mrvice. No ova je priča mnogo složenija u svojoj biti i u formi kriminalističkog romana zapravo postavlja jedno od najvažnijih ljudskih pitanja svih vremena: postoji li opravdanje za ubojstvo?

Čak na razini razgovora o “običnom” krimiću, na njega nipošto nije lako odgovoriti, a možemo reći da se tim i sličnim pitanjima koja duboko zalaze u bit ljudskosti bave, kako etika i znanost tako i sve religije svijeta. No u ovom vješto napisanom romanu ta dilema nije nešto što bi natjeralo čitatelja da bespotrebno moralizira. Ona je skrivena duboko u priči, a pisati detalje značilo bi umanjiti drugima užitak čitanja.

No svakako treba pohvaliti roman koji zločinima i zločincima ne prilazi “prvoloptaški”, jer upravo način na koji razmišlja glavna junakinja ovog romana stavlja veliki upitnik nad mnoge slavne kriminalističke romane, pa i serijale, u kojima se čini da je osveta legitimna kada iza nje stoji neki drugi davni zločin. Autorica ovog romana očito misli drukčije pa je ovo priča koja čitatelja tjera da se u mislima vrati u neki drugi slavni roman, koji možda i voli, a da se nije zapitao jesu li rješenja u njemu do kraja – poštena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije