Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečano otvaranje

Krenula je sezona HNK Split, prva uz intendanta Vicka Bilandžića i njegov tim

Miroslav Lelas/Pixsell
29.09.2023.
u 11:28

Natalija Manojlović i Jug Đorđević prvi će put režirati pod Marjanom, ali i održat će se samo jedna baletna premijera

Simfonijskim koncertom Orkestra Opere HNK Split koji je izveden pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića na otvorenoj pozornici ispred zgrade teatra, na Trgu Gaje Bulata počela je sezona 2023./2024. Hrvatskog narodnog kazališta Split.

– Poseban je i lijep doživljaj dirigirati na otvorenom, pred puno više gledatelja i slušatelja nego što može stati u kazalištu. Malo je neobično, ali vrlo zanimljivo i privlačno započeti novu kazališnu sezonu na Trgu Gaje Bulata koncertom Orkestra. To je svojevrsni poklon našoj vjernoj publici. Vrijeme je više nego ugodno, a cijeli program s popularnim djelima Čajkovskog, Liszta i Brahmsa jako atraktivan. Strastvena glazba P. I. Čajkovskog, Talijanski capriccio, živahni i šarmantni Valcer cvijeća iz baleta “Orašar”, Čardaš fantazija i Mađarski plesovi, omiljeni je koncertni repertoar ne samo slušateljima nego i izvođačima, glazbenicima – objašnjava maestro Ivo Lipanović smatrajući kako je ovaj gala koncert vesele naravi puni pogodak i za toliko željeno privlačenje nove publike u splitski teatar.

Nova uprava HNK Split za predstojeću sezonu planirala je ukupno osam premijernih naslova. Dva operna, pet dramskih i samo jedan baletni te niz repriznih izvedbi najpopularnijih naslova, uspješnica, kako mu neki tepaju “splitskog hrama kulture”.

Ljubitelji opere imat će prigodu vidjeti nova uprizorenja predstava “Čarobna frula” Wolfganga Amadeusa Mozarta te “Capuleti i Montecchi” Vincenza Bellinija.

– Opredijelila sam se za izbor ove dvije premijerne predstave prvenstveno s namjerom da damo šansu našim mladim pjevačima, da i oni dobiju priliku nastupati na velikoj pozornici, ali i da malo promijenimo repertoar teatra kako bi bio što raznovrsniji – ističe Ivana Srbljan, voditeljica Opere HNK Split.

Dodaje kako ipak žele poštovati i tradiciju, odnosno ostati na liniji talijanske opere, koju splitska publika najviše voli. Na tragu talijanskog repertoara, koji i dalje obećavaju njegovati, upravo je Bellinijeva opera, dok je Mozartova “Čarobna frula” ipak više namijenjena mlađim naraštajima. Usprkos tomu, šefica splitske Opere vjeruje kako će nešto zrelija i starija publika također biti zainteresirana i rado pogledati vječni Mozartov klasik.

Ljubiteljima dramskog programa ponuđen je najveći izbor. Premijerno će biti izvedeno pet predstava: drama “Crvena voda” po istoimenom romanu Jurice Pavičića i u režiji Ivice Buljana, “Slučaj Mademoiselle Dupin” koji nastaje kolažiranjem nekoliko kratkih priča Edgara Allana Poea u režiji Natalije Manojlović i dramatizaciji Ivane Vuković, “Mačka na vrućem limenom krovu” Tennesseeja Williamsa koju će režirati Jug Đorđević, “Tužan pogled u prazan takujin”, što je autorski projekt Ivana Penovića, i monodramu “Zbrajanje štete” autorski projekt prvaka Drame HNK Split Trpimira Jurkića kreiran za intimističku Scenu 55.

– HNK u Splitu očekuje predstave redatelja i kreativnih timova onih ljudi koji nikada nisu radili u ovom gradu odnosno u teatru. Velika mi je čast predstaviti Nataliju Manojlović, Juga Đorđevića, Ivana Penovića i naravno Ivicu Buljana koji se zapravo poslije punih dvadeset godina vraća u splitsko kazalište kao redatelj. Uvjeren sam da će te nove redateljske poetike donijeti svježinu u novoj sezoni HNK Split – izjavio je za Večernji list Ivan Plazibat, prvi čovjek splitske Drame, koji publiku poziva i na reprizne predstave koje su rado gledane i imaju umjetničku vrijednost.

Najtužniji će biti ljubitelji baleta, a takvih je u gradu podno Marjana zavidan broj. U novoj sezoni u teatru će otplesati samo jednu baletnu premijeru, “Laurenciju” autora Vakhtanga Čabukianija. Sa splitskim Baletom predstavu će postaviti koreografkinja Nina Ananiašvili.

– Uvjeren sam kako će premijerne predstave zadovoljiti visoke standarde naše dosadašnje, vjerne i zahtjevne publike, ali da će u kazalište privući i nove gledatelje. Splitska će operna publika prvi put moći čuti i vidjeti remek-djelo Bellinija, majstora u Splitu omiljenog belkanta te Mozartovu “Čarobnu frulu”, koja u Splitu nije viđena više od 50 godina. U dramskom programu Pavičićeva “Crvena voda” i autorski projekt Ivana Penovića na intrigantan i zanimljiv se način bave ovim našim vremenom i prostorom, Trpimir Jurkić na sebi će svojstven način rekapitulirati svoju karijeru koja je obilježila zadnjih nekoliko desetljeća našeg teatra. Tennessee Williams i Edgar Allan Poe uvijek su aktualni autori. Baletna premijera otvara nam prozor u svijet vrhunskih opusa do sada nam potpuno nepoznatog koreografa i Nine Ananiašvili, jedne od 12 najznačajnijih svjetskih balerina, koja će na našu scenu prenijeti Čabukianijevu koreografiju – poručuje intendant Vicko Bilandžić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije