Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Kratki film o dugom putovanju Hrvata u obećanu zemlju Ameriku

Ideja o istraživanju te teme pojavila se nakon čitanja priča, blogova i pisama u rubrici “Moja Hrvatska” na portalu Večernjeg lista proteklih godina. Jer, baš kao što stoji u zaglavlju bloga, iseljavanje hrvatskog naroda u cijeli svijet često je spominjan, ali nedovoljno istražen društveni fenomen.
05. studenoga 2021. u 15:48 0 komentara 100 prikaza
Pogledajte galeriju 1/6

U kasnim devedesetima 19. stoljeća te na početku 20. stoljeća brojni Hrvati iz tadašnje austrougarske pokrajine Dalmacije počinju se iseljavati u Ameriku. Na tako opasan i dalek put kretali su većinom mladi muškarci iz hrvatskog primorja. Na Novom kontinentu radili su najčešće kao rudari, radnici u željezarama i na gradnji pruga. Procjenjuje se da se od 1890. do Prvog svjetskog rata iz Hrvatske u SAD iselilo oko 500.000 Hrvata.

"Kraljica Bronxa" zagreb film festival Gledat ćemo pobjednike Venecije, Sundancea, Cannesa i pet kandidata za Oscar

Uistinu, priče i legende o dugim i teškim putovanjima naših iseljenika i njihovom teškom životu u dalekom svijetu prepričavaju se više od stotinu godina. U jednoj od tih priča, nadahnutoj istinitim događajem, Jakov, mladić iz Dalmacije, 1910. odlazi na dugo putovanje u Ameriku. Obećava da će se vratiti i piše pisma majci Ani i svojoj ljubavi Mariji. No, usprkos velikoj želji za povratkom, priča ipak ne završava sretno... Sadržaj je to kratkometražnog filma “Pisma majci”, izvanrednog ostvarenja koje privlači prelijepim prizorima, nenametljivom naracijom i nježnom glazbom, snimljenog u produkciji Kazališta/Theater Bravo iz Zagreba, umjetničkog voditelja i glumca Vinka Štefanca.

– Ideja o istraživanju te teme pojavila se upravo čitajući priče, blogove i pisma u rubrici “Moja Hrvatska” na portalu Večernjeg lista proteklih godina. Jer, baš kao što stoji u zaglavlju bloga, iseljavanje hrvatskog naroda u cijeli svijet često je spominjan, ali nedovoljno istražen društveni fenomen. Isti motiv imali smo kada smo istraživali našu kulturnu baštinu, kroz pisma naših iseljenika – kaže Vinko Štefanac, scenarist i narator, a za potrebe filma i istraživač.

Naime, nakon inicijalne ideje o projektu počeo je proučavati zagrebačke arhive, a zahvaljujući knjižničarki Višnji Gašparin uspio je stupiti u kontakt s fra Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca u SAD-u i Kanadi, koji mu je pomogao oko vrlo rijetkih, starih i vrijednih pisama: poslao ih je 40-ak. Vinko Štefanac je iz svakog pisma uzeo po rečenicu i od njih sastavio dojmljiv tekst. Preostalo je osmisliti vizualni segment filma, koji potpisuje Dinko Čvorić, videoumjetnik i glazbenik, dok glazbu potpisuje glumac i glazbenik Mario Mirković, a koliko je to uspješno učinio, govori i podatak da je soundtrack s originalnom glazbom ove godine objavila izdavačka kuća Hitchtone Music and Promotion.

Zanimljivo, ovaj je film ponajprije zamišljen kao kazališna predstava, a onda je priča o Jakovu – koji predstavlja paradigmu svih hrvatskih iseljeničkih sudbina – krenula nekim posve drugim tijekom.

– Predstava se, zbog epidemije koronavirusa, nije mogla napraviti jer nismo mogli održavati probe. A kako je projekt sufinanciran novcem Grada Zagreba na natječaju za potrebe u kulturi 2020. godine, odaslali smo molbu za prenamjenu projekta u videoprojekt. Okupio sam drugu ekipu i krenuli smo, ne znajući koliko će film biti dug i što nas sve čeka. Na kraju, nakon montaže filma, rodila se ideja, iz edukativnih motiva, da prođemo osnovnim i srednjim školama te domovima za starije, a potom smo počeli razmišljati i o festivalima – kaže Vinko Štefanac.

Premda filmska priča o Jakovu nema sretan kraj, autori kratkog filma o dugom putovanju Hrvata u obećanu zemlju Ameriku itekako imaju razloga za slavlje jer je njihov projekt uspješno zaživio i na svjetskim festivalima. Kratkometražna doku-melodrama “Pisma majci / Letters To Mother” trenutačno je u službenoj selekciji festivala kratkometražnih filmova First-Time Filmaker Online Sessions. U ovogodišnjoj selekciji su 93 filma iz cijelog svijeta, a festival se upravo održava u Pinewood Studios u Londonu.

KULTURNA ANALIZA Zašto Srbi rade bolje filmove od Hrvata?

Ovih dana stigla im je vijest o još jednoj nominaciji, na Xposure International Photography and Film Festivalu koji će se održati dogodine u veljači u Sharjahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

privodjenje pulskog nasilnika
U Kotoribi
Incident u Međimurju: Maloljetnica (16) sjekirom nasrnula na socijalne radnice
John Malkovich
Oštra kritika
Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.