Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neočekivane posljedice

Kako je koronavirus inficirao kulturu i globalno tržište umjetnina

Foto: Art Basel
26.02.2020.
u 13:06

U Kini, zemlji iz koje je potekao koronavirus, otkazana su gotovo sva kulturno-umjetnička događanja predviđena za ovo proljeće, u Italiji zatvoreni su svi muzeji i kulturne institucije u pogođenim područjima, ali u Hrvatskoj opasnosti još nema.

Prilijepljeni za ekrane, svi pratimo koronavirus koji harajući svijetom uzrokuje paniku, ljude koji mahnito prazne police supermarketa i ljekarni, no epidemija tog smrtonosnog virusa sa sobom, uz zdravstvene, nosi posljedice po svaki aspekt društva - pa tako i umjetnost. 

Kina, zemlja iz koje je potekao virus koji je do sada zarazio preko 80 000 ljudi diljem svijeta, drugo je najveće tržište umjetnina na svijetu. Samo je 2017. godine prodaja umjetnina na kineskom tržištu činila čak 20 posto ukupne prodaje u globalnom sektoru teškom 57 milijardi dolara. Godinu kasnije, Kina je ipak pala na treće mjesto, iza SAD-a i Velike Britanije, no ipak je preuzela golemih 19 posto od 67 milijardi dolara koji su razmijenili ruke na tržištu umjetnina. A kako bi stvari stavili u perspektivu, dovoljno je reći kako je jedan jedini kineski milijarder, investitor Liu Yiqian, u posljednjih nekoliko godina potrošio preko 200 milijuna dolara - samo na umjetnička djela (većinu čega čini jedna Modiglianijeva slika vrijedna 170 milijuna). Kina je, među ostalim, dom nekim od najvećih svjetskih sajama umjetnina, ali i jedno od većih svjetskih tržišta za filmsku i glazbenu industriju. 

Posljednji u nizu velikih umjetničkih sajmova koji je najavio otkazivanje svih aktivnosti je Jingart, čije se treće izdanje trebalo održati od 21. do 24. svibnja u Pekingu. Organizacijski tim Jingarta, koji organizira i šangajski sajam suvremene umjetnosti Art021 u studenom, u objavi za javnost objasnili su da su se konzultirali s velikim brojem stručnjaka i odlučili na prvo mjesto staviti zdravlje i sigurnost. Još uvijek nije sigurno hoće li se održati sajam Art Chengdu, planiran za kraj travnja u glavnom gradu sečuanske provincije Chengduu.

Početkom veljače otkazani su i Art Central te osmo izdanje Art Basela u Hong Kongu, dva najveća sajma u tom dijelu Azije. Art Basel, koji se trebao održati od 17. do 21. ožujka, nakon pregovora o mogućem pomicanju termina, definitivno je otkazan 6. veljače, a Art Central, dan kasnije. Direktori Art Basela Marc Spiegler, Adeline Ooi i Noah Horowitz u priopćenju za javnost naveli su kako "jednostavno nije bilo druge opcije" nego da se taj međunarodni sajam umjetnina koji se održava u Baselu, Miamiju i Hong Kongu, po prvi put u povijesti - ne održi. A vrijedi imati na umu da je odgođen bio samo jednom - 2001. godine nakon 11. rujna - a i tada je odgoda izdanja u Miamiju organizatore koštala 4 milijuna dolara. 

Kazalište i klasična glazba pretrpjeli su težak udarac otkazivanjem hongkonškog Arts Festivala, koji je u ovogodišnjem ambicioznom izdanju trebao trajati čak mjesec dana, no organizatori se ipak još uvijek nadaju da će neke izvedbe uspjeti održati kada se epidemija smiri. Bostonski simfonijski orkestar kao i Nacionalni simfonijski orkestar iz SAD-a otkazali su svoje kineske turneje, a Julliard, jedna od najprestižnijih svjetskih umjetničkih akademija odgodila je otvaranje podružnice u Tianjinu. 

U Kini se rapidnom brzinom zatvaraju kina, pa su tako otkazane ili odgođene premijere nekih od najvećih hollywoodskih filmova, među kojima je i Oscarom nagrađeni "Jojo Rabbit". Velik je to problem za filmove koji su propali na američkom tržištu, poput "Dolittlea", koje od krvarenja novca može spasiti samo gledanost u stranim zemljama, a kinesko se filmsko tržište s 9 milijardi dolara godišnje, ponovno nalazi odmah iza SAD-a.  

Ni Italija, koja se posljednjih dana našla u žarištu epidemije, nije ostala pošteđena. U Veneciji su trenutno zatvoreni svi muzeji, a venecijanski karneval završio je dva dana ranije. Torino je također zatvorio sve institucije, a slavna milanska katedrala i operna kuća La Scala ostat će zatvorene do kraja mjeseca. Otkazano je tako gostovanje Drame HNK Zagreb u talijanskoj Modeni, gdje je  Žižekova "Antigona" trebala igrati u okviru VIE festivala 26. i 27. veljače. Čitav festival prekinut je zbog uredbe koju su 23. veljače izdali predsjednik regije Emilia-Romagna Stefano Bonaccini i talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza, a koja zabranjuje sva javna događanja u talijanskoj regiji Emilia-Romagna kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa. 

Za sada, u Hrvatskoj sve teče po planu, a iz organizacije dva trenutačno najveća kulturna projekta u državi, Europske prijestolnice kulture 2020. i ZagrebDoxa koji bi se trebao održati od 15. do 22. ožujka, saznajemo da nema naznaka o otkazivanju ikakvih događanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije