Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanci tvrde:

Komunističke novčanice primjer su najboljega otisnutog dizajna

17.08.2017.
u 16:56

Slavni British Museum priprema izložbu "Valute komunizma" na kojoj će biti i jugoslavenski dinar s Arifom Heralićem koji se tiskao od 1955 do 1981.

Odabirom motiva na novčanicama moguće je rekonstruirati sliku neke države. Tako, recimo, britanska funta ponavljanjem lika kraljice na svakoj novčanici želi zadržati iluziju velikog kraljevstva. Američki dolar mutira povijesne predsjednike gradeći imidž trajanja. Bivše komunističke zemlje, pa tako i bivšu Jugoslaviju, obilježile su novčanice udarnika, poljoprivrednika, tvornica, plodnih polja, ratnog junaštva i prosperiteta čime se željela demonstrirati snaga novog režima.

Simbol uspjeha umro u bijedi

Upravo to – novčanice, posteri, medalje i propaganda bivših komunističkih zemalja predmet su velike izložbe “Valuta komunizma” British Museuma, koju priprema u povodu obilježavanja stote godišnjice Ruske revolucije. Otvara se 19. listopada, a trajat će do 18. ožujka i na njoj će se moći vidjeti i primjerci jugoslavenskih dinara.

Posebnu pozornost Britanaca izazvala je novčanica od 1000 dinara s ilustracijom nasmijanog radnika koji simbolizira sve što je komunizam predstavljao u javnosti. Zgodni je mladić, zna se, Arif Heralić, radnik u željezari na visokoj peći u Zenici i otac 11-ero djece čiju je poznatu fotografiju 1954. snimio Nikola Bibić, fotograf Borbe, a kasnije je preslikana na novčanicu koja se izdavala od 1955. do 1981. Prava je istina da je Heralić, dok se još naveliko trgovalo njegovim likom kao simbolom uspjeha, preminuo u ekstremnoj bijedi 1971. Dakle, izložba donosi lice i naličje, kontradiktornosti i devalvaciju vrijednosti režima koji je u svojoj srži proklamirao stav o nepotrebnosti novca kojeg se nikada nije uspio riješiti.

Ne bi li potvrdili tu tezu, na izložbi će biti izložen i apsurdno lagan novčić iz Istočne Njemačke izrađen od aluminija čime se dokazuje koliko je režimski bezvrijedan. Ista je logika vodila i Ernesta Guevaru koji je kubansku novčanicu potpisao nadimkom Che da bi izrazio svoj prijezir prema novcu.

Demonstracija uloge žene

Zanimljiv je i somalijski šiling iz 1975. na kojem je pokazano što se očekivalo od “nježnijeg spola”. Ilustracijom žene koja istovremeno drži pušku, lopatu i dijete jasno je definirano da žena može sve što želi dok god ispunjava sve navedene uloge.

– Iako su tadašnje valute bile podcijenjene, predstavljaju najbolji primjer dizajna ikada otisnutog na papir. Najstabilnije ekonomije imale su i imaju najdosadnije novčanice. Tu ubrajam i američki dolar nepromijenjen od 1962. Činjenica je da je novac u komunizmu imao drukčiju ulogu zbog čega je morao drukčije i izgledati – kazao je za britanski The Guardian kustos izložbe Thomas Hockenhull, zadužen za neprocjenjivu zbirku novčanica British Museuma.

Komentara 31

DU
Deleted user
17:40 17.08.2017.

ima li British Museum dovoljno dug zid za sve nule jugodinara 000000000000...................

DU
Deleted user
17:55 17.08.2017.

Hahaha, gle ovaj trust mozgova u komentarima. Trebaju vam placu u dinarima isplatit.

Avatar highlander.celsius
highlander.celsius
17:54 17.08.2017.

Lijepa ideja, nek si komunisti stave mobitel na celo i lagana setnjica..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije