Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Ostvaren san kontroverznog kolekcionara

Slavljenička izložba sadrži 75 od 3750 eksponenata zbirke koju kustosi i zaštitari obilaze par puta dnevno
13. srpnja 2017. u 09:40 1 komentara 730 prikaza
Umjetnine
Foto: Arhiva Mimara
Pogledajte galeriju 1/7

U povodu jubileja zagrebačkog muzeja u ponedjeljak se u 20 sati otvara izložba “Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama”, na čijem bi otvorenju govor trebala držati ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a mogla bi doći i Mimarina 98-godišnja udovica Wiltrud Topić Mimara. O izložbi, ali i povijesti muzeja, porazgovarali smo s ravnateljicom Muzeja Ladom Ratković Bukovčan.

Ratne fotografije Tko to tamo snima? Fotografi rata čija djela postaju spomenici povijesti

100.000 posjetitelja

– Planiranjem programa cijelu smo se godinu trudili posvetiti viziji donatora Ante Topića Mimare kako bismo ispričali što je tih 30 godina Muzej uz stalni postav značio za našu sredinu – rekla je ravnateljica. Iz fundusa muzeja koji broji otprilike 3750 predmeta podijeljenih u 11 zbirki, a koje 11 kustosa i zaštitari obilaze nekoliko puta dnevno, izabrano je 75 najznačajnijih djela koja do kraja znanstveno i stručno potvrđuju značenje Mimarina fundusa i ona će biti izložena na izložbi.

– Takvih predmeta ima još, a ovi su izabrani kako bi bili najbolje predstavljeni u izložbenom prostoru – kaže Ratković Bukovčan i ostaje tajnovita kada su posrijedi eksponati koje će publici predstaviti. Muzej svoju popularnost, osim predanom radu zaposlenih i bogatoj zbirci koja seže u svaku epohu povijesti od umjetnina iz perioda prija Krista do kraja 20. st, može zahvaliti i prepoznatljivom izgledu zgrade.

Umjetnine
1 / 7
Umjetnine

Smješten u zgradu kompleksa tzv. Školskog foruma koji je idejno postavio Izidor Kršnjavi, sagrađenom 1895., muzej je nastavio ideju Kršnjavog o spajanju obrazovanja i kulture. Do 1985. godine prostor Mimare dijelile su IV. gimnazija i današnja Upravna škola, a potom Mimara dobiva dozvolu za preuzimanje zgrade i svoju kolekciju umjetnina iz Muzeja za umjetnost i obrt i Vile Zagorje seli na sva tri kata današnjih prostora.

Muzej punog imena “Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara” često je tema kako domaćih, tako i svjetskih kritičara umjetnosti. Promimarovci brane muzej kao ustanovu velike kulturne važnosti, a on to dokazuje svakodnevnim znanstvenim istraživanjem i suradnjom s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Institutom Ruđer Bošković. Kritičari se, među kojima je najpoznatiji kontroverzni Britanac Brian Sewell, trude pak dokazati kako su u fundusu brojna falsificirana djela do kojih je Mimara došao na sumnjiv način.

Boris Halasz Uskoro u Tehničkom muzeju Koji je tvoj (z)broj? pita nas autor povijesti računanja

Amater ili pravi znalac?

Vode se polemike i oko identiteta samog kolekcionara i načina na koje je uvozio umjetnine u bivšu državu i prijateljevanja s Titom, ali ravnateljica Muzeja to odbacuje i smatra da je povod takvim komentarima zapravo neznanje kritičara o zbirci. Smatra da nisu niti vidjeli zbirku niti ušli do kraja u problematiku.

– Mimara je bio jedinstven, karizmatičan i duhovit čovjek od kojeg se moglo puno naučiti. Nitko tko ga je sreo nije ostao ravnodušan. Vidjelo se da obožava svoju zbirku, ali i da razumije umjetnost ne samo kao zaljubljenik, recimo, onaj famozni izraz – amater, nego i kao znalac koji ima neko šesto čulo da zna prepoznati dobru umjetninu – tvrdi Ratković Bukovčan i dodaje: – Nama studentima povijesti umjetnosti govorio je da nam je u Muzeju dao posao u kojem možemo uživati cijeli život jer je to takva zbirka da stalno možete nešto na njoj raditi.

Unatoč kontroverzama, Muzej cvjeta i događajno i u posjetima. Stalni postav i oko 300 drugih događaja godišnje vidi između 75 i 100 tisuća posjetitelja, a program je popunjen do druge polovine 2018. s najavama i za 2019.

Stephan Lupino STEPHAN LUPINO Lupinizam osvaja svijet: otvorena izložba u Grazu Sovjetski savez Izložba iz 1959. Sovjetski savez mislio je da će budućnost izgledati ovako Prvi zagrebački fotograf Fotografski atelijer Franje Pommera bio je glavno okupljalište poznatih Zagrepčana

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka