Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

"Kolo" spaja tradiciju i suvremeni ples

U novoj predstavi Saše Božića i petre Hrašćanec plešu i Jelena Miholjević, Livio Badurina, Nikša Butijer ...
18. studenoga 2019. u 11:35 0 komentara 353 prikaza
Foto: ZPC
Pogledajte galeriju 1/4

Što je nama danas kolo? Usputna anketa na ulici pokazala bi da smo to negdje davno u djetinjstvu vidjeli na nekom selu, na nekom otoku... Neki bi rekli da je to ono što pleše Lado, možda bi se netko i sjetio sjajne splitske predstave za djecu "Djed i repa" koja je sva koreografirana i izvedena u ritmu nijemog vrličkog kola. A možda bi se netko sjetio i da je to vidio u prastarim partizanskim filmovima.

No, "Kolo" je i nova predstva koju zajednički potpisuju  Petra Hrašćanec (koreografija) i Saša Božić (dramaturgija), inspiriran hrvatskim tradicionalnim plesovima i običajima, ali "prevedenim" kroz filter suvremenog plesa. Dvoje se uglednih umjetnika i stalnih suradnika ovdje zapravo pita jesu li i kako drevni narodni običaji uopće preživjeli kao popularni fenomeni suvremenosti.

Predstava Kompas Hrvatski umjetnici zatvaraju slavni bečki ImPulsTanz festival

Posebnost "Kola" je i sudjelovanje vrlo različitih izvođača: glumaca, plesača i folklornih umjetnika. Predstava istražuje nemogući i apsurdni napor da svi ti različiti umjetnički izrazi, utjelovljeni u drugim i drugačijim tijelima stvore zajedništvo koje reprezentira prvobitnu folklornu zajednicu. "Kolo" tako postaje istraživanje kazališne i plesne prakse koja se fokusira na vrijeme: predstava je zamišljena kao transkript prethodno postojećeg, primitivnog oblika misli koji se prema vremenu odnosi ne-linearno: dakle, početna premisa za izvođače je da nema drugog vremena od sadašnjosti, vrijeme koje nije ni prošlost, a ni budućnost.

Autori objašnjavaju:  kako se ljudska zajednica razvijala tijekom povijesti, tako su se s koljena na koljeno prenosili običaji vezani uz svakodnevni život, godišnja događanja, ali i osnovne djelatnosti koje su autohtonom stanovništvu omogućile opstanak, preživljavanje i postupni napredak. Tradicijski običaji prenošeni iz generacije u generaciju postupno postaju uzorak ponašanja, življenja i djelovanja, ali i sastavni dio kulturnoga identiteta pojedine lokalne ili šire zajednice. Kultura shvaćena kao sveukupnost materijalnih i nematerijalnih dobara nekoga naroda, koja svjedoči o njegovoj povijesti i tradiciji, u novije doba postaje bitna odrednica kulturalnih i umjetničkih istraživanja. U današnje vrijeme kad su procesi urbanizacije i industrijalizacije ubrzali životne ritmove i bitno utjecali na nestajanje starijih slojeva tradicionalne kulture, gotovo više nije moguće pronaći trag tradicionalnih slojeva kulture. U repeticiji, te geografskoj i kulturnoj dekontekstualizaciji, tradicijski plesni materijal pronalazi najjasnije otkriće, upravo bivajući izmješten iz svoje matrice. Konceptualno se oslanjajući na narodne plesove, bajalice i pjesme, "Kolo" raspravlja internalizaciju tradicionalnih odnosa među ljudima u 21. stoljeću, načine na koje na izvrtanje tradicije utječe multimedijalna objektifikacija ljudi sa svojim ideološki poticanom fiksacijom na održavanje patrijarhalnih društvenih standarda.

Burgtheater Oliver Frljić režira u bečkom nacionalnom kazalištu

Ova je zanimljiva predstava nastala u koprodukciji umjetničke organzacije de facto i Lada,  Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske. Premijera je zakazana za četvrtak 21. studenoga, u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. A "Kolo" plešu: Livio Badurina, Nikša Butijer, Ema Crnić, Jelena Miholjević, Una Štalcar Furač, Šimun Stankov, i umjetnice Ansambla Lado:  Klara Kašnar i Ana Drobina.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.