Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSTA IM JE KUKANJA

Književnici za djecu i mlade iz inata sami sebi objavili 17 knjiga

Nena Lončar,Robert Mlinarec,Snježana Babić-Višnjić,Silvija Šesto
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
08.01.2015.
u 18:00

Za većinu novih knjiga nisu dobili potporu, a od grada i države primaju simbolične iznose

U vrijeme kada ne prestaje izdavačka kuknjava zbog (ne)prilika u toj branši, mlado, ali žilavo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade uspjelo je u svojoj biblioteci objaviti sedamnaest knjiga!? Predstavit će ih u subotu u gostoljubivoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu uz tulum koji će u svojim kuhinjama (i podrumima) pripremiti same autorice i autori.

Silvija Šesto se zainatila

– Zainatila sam se pa imamo čak sedamnaest novih knjiga – kaže predsjednica Društva Silvija Šesto, lektirna autorica, ali i svježa dobitnica nagrade Kiklop za knjigu "Palac Sim palac Tam" koju dijeli s Davorom Šunkom i Anom Šesto.

– Iako nam je Ministarstvo kulture od tih sedamnaest sufinanciralo samo sedam knjiga, za ovu ću godinu tražiti potporu za čak trideset i dvije knjige. Svi volontiramo kao ludi – kazala je Silvija Šesto, koju smo pitali gdje će prodavati ovako velik broj novih naslova.

– Budući da ne možemo računati na knjižare, knjige prodajemo samo knjižnicama. Tu nam može pomoći i Facebook, ali bitno je dati šansu novim ljudima. Knjige često i doniramo, nedavno smo ih poklonili Onkologiji na Rebru – kaže Silvija Šesto, čije je Društvo lani ustanovilo i nagradu "Zvonko" u spomen na prerano preminulog pisca Zvonka Todorovskog. Nagradu je dobila Nena Lončar za knjigu "6 guba čarolija i jedan užas na kvadrat". I ta je knjiga među ovih sedamnaest objavljenih, a tu su i zbirka priča nagrađivane autorice Nade Mihelčić "Medalja za hrabrost" te romani Snježane Babić-Višnjić "Puhni u jedra" i Mladena Kopjara "Suze za pingvine"...

A Slova u gostima?

– Mi objavljujemo knjige u malim nakladama i pokazujemo da se može objavljivati i u ovim teškim uvjetima – rekla je Silvija Šesto koja ističe da Društvo nije nakladnik.

– Više bismo se htjeli posvetiti projektu "Slova u gostima" koji podržava grad Zagreb, ali ne i Ministarstvo kulture ,pomoću Ruksaka punog kulture. Želja nam je slati pisce u goste djeci, ali im to i honorirati – dodala je i spomenula da interes za članstvo u Društvu ne prestaje.

>>Objavljene nominacije za nagradu Kiklop

>>Silvija Šesto napisala najbolju priču na natječaju Broda knjižare

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije