Naslovnica Kultura Knjige

Nejašmić: Postoje zainteresirani za preuzimanje Algoritmove knjižare

Povlačenje knjiga, kako je rekao, počet će nakon što završi inventura u Algoritmovim knjižarama.
15. svibnja 2017. u 16:43 3 komentara 497 prikaza
Algoritam
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik hrvatske Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić izjavio je kako su nakladnici odlučili povući svoje knjige iz knjižara Algoritma, koji je otišao u stečaj.

Predsjednik Uprave Algortima Neven Antičević održao konferenciju za medije Neven Antičević: 'Postoje dva scenarija za Algoritam, odluka o budućnosti u ponedjeljak'

Povlačenje knjiga, kako je rekao, počet će nakon što završi inventura u Algoritmovim knjižarama.

Istaknuo je i kako postoji zainteresiranost nekih hrvatskih knjižara, poput Školske knjige, Znanja, VBZ-a i Fokusa da preuzmu Algoritmove knjižare. Dodao je i kako za pojedine knjižarske prostore ipak ne postoji interes.

Najavio je i razgovore s predstavnicima Ministarstva kulture kako bi se dugoročno riješili problemi hrvatskih knjižara, ali i knjižarske mreže po cijeloj Hrvatskoj.

Knjižarskom lancu Algoritmu MK prošlog tjedna blokiran je račun zbog duga nakladnicima od četrdesetak milijuna kuna, nakon čega su izdavači okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori pokrenuli pregovore s drugim vlasnicima knjižara koji bi mogli preuzeti dio Algoritmovih knjižara.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je u četvrtak da je Ministarstvo u kontaktu s izdavačima te da priprema niz mjera koje bi trebale pomoći knjižarskoj distribucijskoj mreži, izrazivši pritom uvjerenje da će se pronaći adekvatan način da se ta mreža sačuva.

Algoritam MK je knjižarski sustav u čijem je lancu 31 knjižara, Algoritam nakladništvo je 99-postotni vlasnik, a jedan posto drži Mozaik knjiga. Algoritam nakladništvo je već dvije godine u predstečajnoj nagodbi.

Algoritam Zašto su propali? Slom Algoritma mali Agrokor. Tko će preuzeti knjižare? Algoritam Bez konkretnog plana 'Sugeriramo nakladnicima povlačenje komisione robe iz Algoritma' Algoritam Goran Gerovac Hoće li hrvatska Vlada pasti i zbog ‘lex knjiga’?

 

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Antičević= prvi švercer knjiga koji se obogatio na stranim naslovima koje je švercao 90-ih.

  • onako_ovlaš:

    Pa taj Antičević je svojedobno,cca 2012,bio predsjednik Udruge knjižara i nakladnika te je već i tada bio u dubiozama:uopće nije imao legitimitet za to predsjednikovanje

  • rikavac:

    Ocel drzava spasavat i Algoritam? Kako je moguce da se posluje kad si duzan 1000000 kuna a kamoli 40 miliona. Ocel Uskok sad procesljat i Algoritam pa da se utvrdi zasto je toliki dug?