Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gliptoteka HAZU

Knjiga eseja kao hommage akademiku J. Vaništi

Josip Vaništa i Milan Mirić
PIXSELL
03.07.2012.
u 15:59

O njemu su govorili akademici Zvonko Kusić, Ante Stamać, Tonko Maroević i predsjednik DHK Božidar Petrač te Milan Mirić, autor knjige “Tri eseja za J.V.”, glavne okosnice ovog susreta

Josipu Vaništi, akademiku, slikaru i književniku, u ponedjeljak je u Parku skulptura pri Gliptoteki HAZU održan hommage. O njemu su govorili akademici Zvonko Kusić, Ante Stamać, Tonko Maroević i predsjednik DHK Božidar Petrač te Milan Mirić, autor knjige “Tri eseja za J.V.”, glavne okosnice ovog susreta.

Riječ je o tri eseja u kojima Mirić analizira Vaništin odnos prema likovnom stvaralaštvu, ali i prema dvojici domaćih književnih velikana – Tinu Ujeviću i Miroslavu Krleži kroz eseje “Ravna crta Josipa Vanište”, “Vaništin portret Tina Ujevića”, a posljednji je “Vaništom čitani Krleža”, komentar slikarevih portreta Krleže, ujedno i posljednjih Krležinih portreta.

Komentara 1

PI
pistaljka
17:24 03.07.2012.

Ako se pisac ovog članka odlučio razbacivati stranim (engleskim) riječima, onda bi trebao osigurati pravilno pisanje tih riječi. Sami naslov vrišti nepravilnošću: ne piše se "hommage", nego homage. A zašto bi se "intelektualna elita", ako je uistinu intelektualna i elitna, služila tuđicom, koja je manje poznata publici kojoj se obraća, koja je manje izričajna, a u ovom slučaju i mnogo siromašnija od domaćih hrvatskih izričaja (koje, sa malo truda, sami možete potražiti i naći)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije