Naslovnica Kultura Kazalište

"Kletva" je događaj godine u Poljskoj

Predstava je nastala u produkciji Teatra Powszechny iz Varšave, a premijeru je imala 18. veljače 2017. godine
25. siječnja 2018. u 10:25 88 komentara 1376 prikaza
Foto: Boris Šćitar

Poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza dodijelile su predstavi "Kletva", u režiji Olivera Frljića, nagradu Wdecha u kategoriji Događaj godine. Predstava je nastala u produkciji Teatra Powszechny iz Varšave, premijeru je imala 18. veljače 2017.godine, a  inspirirana je istoimenom dramom poljskog književnika i slikara Stanisława Wyspiańskog. Do sada je ostvarila međunarodna gostovanja u Pragu i Berlinu.

Oliver Frljić Oliver Frljić: 'Bilo bi lijepo kad bi hrvatsko društvo filoustašama napokon reklo: I mi znamo gdje ste vi'

Žiri je u obrazloženju nagrade napisao:

– Za predstavu „Kletva“, nagradu Wdecha u kategoriji „Događaj godine“ dobili su autori predstave i predstavnici Teatra Powszechny. To je bila najglasnija premijera ove godine, a možda čak i u posljednjih trideset godina. Potresna je to, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko kazalište, Varšavu i Poljsku. Hrvatski redatelj Oliver Frljić te glumci: Karolina Adamczyk, Klara Bielawka, Maria Robaszkiewicz, Barbara Wysocka, Julia Wyszyńska, Jacek Beler, Arkadiusz Brykalski, Michał Czachor, posegnuvši za Wyspiańskim kritički oštro bavili su se problemima poput zlostavljanja djece, porasta rasističkih strujanja te društvenim napetostima koje su prouzročili političari.

Šest lica traži autora Predstava koja od gledatelja traži ispit vlastite savjesti

Nagradu Wdecha dodijelili smo zbog snažnog stava o političkoj dominaciji katolicizma u Poljskoj, o mržnji prema strancima i ženama, ali i o snobizmu ljevičarske umjetnosti i naših kompleksa. Za političko kazalište koje pogađa u srž.

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

 • matemarcin.marinkovic:

  Gazeta Wyborcza su ljevičarske novine, nekoć javno glasilo komunističkog režima. Zato me i ne čudi da su mu dodjelili nagradu. Začudio bih se da nisu!

 • SoloHan:

  Sigurno i Poljaci prenose kad Antifa vijesnik proglasi nešto nečim

 • Avatar navijač
  navijač:

  Dobit će on nagradu i u Hrvatskoj , kad dođe vrijeme za to a svatko dolija kad-tad.