Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečani koncert

Klapa Armorin slavi okruglih 20 godina

Foto: Promo
11.12.2019.
u 10:01

U godini kada klapa Armorin obilježavaju ovaj okrugli rođendan prigodno je izašao i novi nosač zvuka simboličnog naziva 'Dite' kojeg će Armorinke predstaviti svojoj vjernoj publici svečanim koncertom u četvrtak 12. 12. 2019. s početkom u 20:00 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt.

Prepoznatljivim i jedinstvenim glazbenim izričajem klapa Armorin plijeni zanimanje glazbenih znalaca, medija i šire publike već dvadeset godina. U godini kada Armorinke obilježavaju ovaj okrugli rođendan prigodno je izašao i novi nosač zvuka simboličnog naziva 'Dite' kojeg će Amorinke predstaviti svojoj vjernoj publici svečanim koncertom u četvrtak 12. prosinca s početkom u 20:00 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt.

Već dva desetljeća svojim radom i angažmanom klapa Armorin nastoji oplemeniti i od zaborava očuvati jedinstvenu baštinu a cappella klapskog izričaja, a svoju kvalitetu potvrđuje brojnim vrijednim nagradama i priznanjima, o čemu najbolje svjedoče i četiri pobjede na najvećem i najprestižnijem Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Okititi se zlatom na Omišu veliki je uspjeh, a učiniti to četiri puta svrstava klapu u sam vrh klapskog pjevanja u Hrvatskoj. Rad klape prepoznao je i sam UNESCO za kojeg je klapa Armorin snimila promotivni video u kolovozu 2015. godine u Nacionalnom Parku Plitvička Jezera.

''U svojem stvaralaštvu Armorinke se uvijek vode ključnim ciljem očuvanja autohtonog klapskog izričaja. Taj smo pristup njegovali i kod izbora i snimanja pjesama za novi nosača zvuka. S 'Ditetom' nam je želja bila od zaborava sačuvati neke pjesme od kojih mnoge do sada uopće nisu snimane, dok su neke izvođene vrlo rijetko i gotovo su pale u zaborav.'' – objašnjava umjetnički voditelj klape Davor Capković koji, uz prvog soprana klape Paulinu Đapo, potpisuje glazbenu produkciju nosača zvuka. 

Pomno odabranim pjesmama na novom nosaču zvuka Armorinke donose priču o ženi u cijeloj paleti njezinih uloga i emocija. Pripovijest je to o borbenoj mladoj djevojci, strastvenoj ljubavnici, odanoj prijateljici, supruzi i kćeri te nježnoj i požrtvovnoj majci. Njezine najintimnije i najiskrenije osjećaje Armorinke su prenijele u višeglasni fuzionirani zvuk klapskih pjesama, koji zahvaljujući ljepoti stiha i bogatstvu nota iz izvornih narodnih napjeva te skladbi koje potpisuju bardi klapskog pjevanja poput Ljube Stipišića Delmate, Dinka Fia, Eduarda Tudora, Krešimira Magdića, Mojmira Čačije, Joška Ćalete te Marka Rogošića, vjerodostojno prenose svu ljubavnu patnju, bol, razočarenje, ali i životnu sreću te iskonsku snagu žene

''Naša htijenja oćutila je i neizmjerno talentirana splitska akademska slikarica Tisja Kljaković Braić koja je sva naša čuvstva ovjekovječila svojim jedinstvenim potpisom u likovno oblikovanje našeg 'Diteta'. Mi smo iskreno uživale pjevajući ove pjesme i vjerujemo da smo tu iskrenost emocija uspjele prenijeti i u zvuk, a naša Tisja u likovni zapis.'' – zaključuje Paulina Đapo. 

''Sve to želimo podijeliti sa našim prijateljima i vjernom publikom te im upućujemo poziv da budu naši najvažniji gosti u četvrtak 12. prosinca u 20 sati u Muzeju za umjetnost za obrt.'' – poručuju Armorinke kojima će se na svečanom koncertu kao gost pridružiti i sjajna muška klapa Bošket.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije