Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Kerumov zabavljač Mucalo na čelu splitskog HNK?

Hrvatska se smijala Kerumovoj želji da mu teatar vodi Tony Cetinski. Izborom Mucala smijeh je prisjeo kulturnoj javnosti.
07. lipnja 2010. u 16:48 14 komentara 10 prikaza
mucalo
Foto: Arhiva VL

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu na današnjoj sjednici jednoglasno je odlučilo za novog intendanta teatra Gradskom vijeću predložiti poznatog pjevača Duška Mucala.

Odluka o tome hoće li pjevač koji cijeli život pjeva jednu dječju brojalicu stati na čelo kazališne kuće koju su vodili M. Štrljić. M. Gotovac, R. Perković, I. Sanader i I. Restović past će u srijedu, a o kakvom je kulturnom skandalu riječ, uvjerit ćete se pogledom na stihove koje smo izabrali iz bogata opusa.

Mucala je predložilo peteročlano kazališno vijeće s predsjednicom, sopranisticom Sanjom Erceg Vrekalo na čelu. Uz nju su u vijeću Joško Čelan, Marko Pecotić, Branka Papak i Ivica Pervan.

Kerumizacija kulture
Na natječaj za intendanta HNK Split javilo se ukupno 10 kandidata, a poznavatelji političkih prilika u Splitu bliski aktualnoj vlasti tvrde da neće biti problema s imenovanjem Mucala jer on je, dugo se o tome šuška, “Kerumov čovjek”.

Svi s kojima smo uspjeli razgovarati govore o kerumizaciji i poručuju: sami smo si krivi jer smo se smijali kada je Kerum na čelu HNK Split poželio Tonyja Cetinskog. Sada smo dobili Mucala.

– Pripremao sam se pet i pol mjeseci za intendanta, ali ipak pričekajmo odluku Gradskog vijeća – izjavio je Duško Mucalo nakon odluke kazališnog vijeća. A Mucalo je pjevač, pop glazbenik za kojega krugovi ozbiljne glazbe nikad nisu čuli. Kako se vijesti brzo šire, sada znaju da je autor dosta lijepih pjesmica, često podrugljivih i podcjenjivačkih. I da je ekonomist po struci, i to vrlo uspješan.

Ministar pere ruke
Ministar kuture Božo Biškupić poručio je preko svog šefa kabineta da intendanta HNK Split bira Gradsko vijeće. Željko Kerum, gradonačelnik Splita, o Mucalu će reći svoje tek kada (i ako) on postane intendant. Mani Gotovac, “čelična lady” hrvatskog kazališta, rekla nam je:

– Već znam zašto me zovete. Ne mogu to ni komentirati. Mogu vam samo reći da nemam riječi.

Miran Kurspahić, kazališni redatelj, kaže:

– Mislim da je to genijalan potez. HNK Split zaslužuje sposobnog čovjeka kao što je Mucalo koji se dokazao dugogodišnjim angažmanom u kazalištu... Stvari u Hrvatskoj napokon su se pokrenule, baš kao što je bio slučaj s izborom gospodina Keruma za gradonačelnika. To su sve prave odluke za Split. Apsolutno podržavam! – odgovorio nam je otrovnom ironijom mladi redatelj.

Dženisa Pecotić, kostimografkinja HNK u Zagrebu, kaže:
– Isuse Bože! Zar je to točno?! Ne mogu vjerovati. Ja sam užasnuta! Nestalo je kulture i Splita. Na redu je hopa-cupa kultura, totalna kerumizacija.

StihoviMucalo je dosad najpoznatiji po s

Stihovi
Mucalo je dosad najpoznatiji po svojim stihovima

Sto godina
Sto godina, sto godina
Ljubit ću je, ljubit ja
Barem još sto godina
Tko to kuca, tko to kuca mi na vratima (kuc kuc kuc kuc)
Pitam: “tko je?” pitam: “tko je?” ali nastavljam (tuc tuc tuc tuc)

Glava plava
Kupi mi ćaća plave boje
Ja želim biti plavuša
Nemoj kćeri, nemoj kćeri
Svoje crne kose bojati
Moram ćaća, moram ćaća
Neće me oženiti
Glava, glava, glava prava
Kada je plava, kada je plava
Glava, glava, glava, glava, glava je prava
Kada je plava bolje zavarava
Ako si mu draga
On će te i s crnom kosom uzeti
Neće ćaća, neće ćaća...

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • tesla moj ponos:

    jeste našli osobu u liku Mani Gotovac. Ako Mucalo želi biti intendant kao ona neka je upita za savjet kako novac elegantno uzeti i praviti se dama. često je ta dama bila pijana dama ali uvijek iznosi su bili pozamašni. ... prikaži još! O tome pričaju zaposlenici i zna cijeli Split a njen biznis je nastavio i idući politički izabran intendant koji je također punio vlastiti novčanik i kukao kako nema novaca. nek mu se ispita imovina jer se i preko novina hvalio da sve ulaže u nekretnine. pa koliko to ima plaću kad je mogao steći toliko nekretnina. Ma , koga je to briga. Svak će odgovarati kome treba i kad dođe vrijeme. Nisam ni ja bezgriješan ali ipak daleko od toga. Ponavljam - nisam bezgriješan ali sam radio u dobroj vjeri. Kao i oni. Ali s mjerom ! Za razliku od njih. Tražim nek se svima pogledaju prihodi i imovina pa nek se sudi i meni i njima.

  • DDUVNJAK:

    Kako može jedan \"ozbiljan list\" lupati naslovom KERUMOV ČOVJEK. Kerum je čovjek iz naroda , bistar ,moćan i postaje važan faktor u politici. To zadnje smeta SDPu i HDZu pa uplašeni prate Keruma u stopu. Laju ko psići jalni zavidni ... prikaži još!ni i nemoćni da mu otmu jahtu!