Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

"Kamov" za Nevena Ušumovića i knjigu "Zlatna opeklina"

Žiri je ocijenio da je Ušumovićeva knjiga štivo samozatajnoga erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti
18. studenoga 2020. u 09:07 0 komentara 48 prikaza

Odlična zbirka priča Nevena Ušumovića "Zlatna opeklina" osvojila je ovogodišnju nagradu Janko Polić Kamov koju dodjeljuje Hrvatsko društvo pisaca. Knjigu je prošle godine objavio Sandorf. 

Dodjela nagrade upriličena je putem Zoom platforme, a nagrada uključuje brončanu statuu „Kamov ključ“ umjetnika Davora Krelje i novčani iznos od 10 000 kn.

KNJIGA NA STOLU Sjetne priče o mladenačkim aktivnostima koje ovise o hormonima, a ne o ponudi jogurta

U žiriju su bili Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić, istaknuvši da je "Neven Ušumović odlučio udvojiti knjigu kratkih priča (a možda i roman, tko će ga znati) podijelivši ju na stranu a i stranu b kazete (onog pomalo zaboravljenog komada plastike kojega smo u nježnim godinama gurali u kazetofone). Lutajući motivi cjeline teksta su tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam (u Istri) kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti".

"Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti. Grade se kule u zraku poput tematskih parkova kojima harači Veli Jože, Nijemci u suglasju s lokalnim tajkunima koloniziraju mještane tako dokazujući da je Materada u nama, a 'klinci' zalijepljeni za rock kulturu i glazbu prkose povijesti u nastajanju svojim odnosom prema stvarnosti pokazujući da žele život koji je samo ljudski, ali i odviše ljudski", ističe žiri.

10 tisuća kuna Borivoj Radaković dobitnik nagrade Janko Polić Kamov

"Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike", naglasio je žiri.

U finalu nagrada bili su i Darko Cvijetić sa "Što na podu spavaš", Branislav Glumac sa "Iza ugla", Nata Topić sa "Stopama u snijegu" i Stipe Grgas sa "Zablaćem".     

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.