Naslovnica Kultura Knjige

Kako je u sjeni fetve živio Joseph Anton, odnosno Salman Rushdie

Sredinom rujna izaći će knjiga u kojoj će Rushdie opisati svoj život pod prijetnjom fetve koju je 14. veljače 1989. iranski ajatolah Homeini izdao pozivajući na Rushdiejevu smrt
12. travnja 2012. u 14:21 0 komentara 2 prikaza
'(FILES) -  A file picture shows Indian-born British author Salman Rushdie arriving to dedicate his book in Hungarian language ay the Libri bookshop of Mammut Plaza in Budapest, 29 November 2007. Brit
Foto: 'BALINT PORNECZI'

Kako je živio Joseph Anton, kako je bilo gotovo cijelo desetljeće skrivati se okružen naoružanim policajcima, kako je izgledala njegova ljutnja, a kako sreća u tom teškom razdoblju, kakva se povezanost rodila između njega i njegovih čuvara, kako je funkcionirao njegov obiteljski život i, na kraju, kako je ponovno stekao svoju slobodu, bit će ispričano u knjizi nazvanoj po glavnom liku iza čijeg se pseudonima krije jedan od najvećih književnika Salman Rushdie. Naime, sam Rushdie odabrao je ime Joseph Anton kada su ga, u želji da ga zaštite od smrti, njegovi čuvari pitali kako želi da ga oslovljavaju. Ime je kombinacija imena dvojice njegovih najdražih književnika, Josepha Conrada i Antona Čehova.

Sredinom rujna izaći će knjiga u kojoj će Rushdie opisati svoj život pod prijetnjom fetve koju je 14. veljače 1989. iranski ajatolah Homeini izdao pozivajući na Rushdiejevu smrt nakon izdavanja knjige "Sotonski stihovi" koju mnogi smatraju bogohulnom. Homeini je tada Rushdieja opisao kao osobu koja je "protiv islama, Proroka i Kurana".

Njegovi izdavači knjigu su opisali, javlja Guardian, iznimno otvorenom i iskrenom, uvjerljivom, provokativnom, dirljivom i od životne važnosti jer je ono što se dogodilo Rushdieju samo prvi čin u drami koja se još uvijek svakodnevno odvija negdje u svijetu.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.