Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.08.2014. u 12:00

Knjiga “I na početku i na kraju bijaše kava” napisana je pitko, sentimentalno 
i toplo, onako 
kako autorica već dulje piše

Da je literarni potencijal kave, barem na ovim našim prostorima koji su na vlastitoj povijesnoj koži itekako osjetili tursku vladavinu, iznimo velik, lucidno je shvatila popularna književnica, ali i sveučilišna profesorica književnosti Julijana Matanović.

Pa je napisala i u Mozaik knjizi kod urednika Zorana Maljkovića objavila čitav niz priča, ali i biografskih i autobiografskih tekstova čija je okosnica ipak to neobično, zamamno i mitsko crno piće koje neki uporno oskrvnjuju toplim ili hladnim mlijekom.

Ali kava ipak nije čaj, barem ne onaj pretenciozni popodnevni engleski, koji nekako već i po vremenu pijenja asocira na elitizam.Istini za volju treba priznati da je kava nekada, barem na ovim geografskim prostorima, bila piće koje se ljubomorno čuvalo za najužu obitelj i najbolje prijatelje, za najdublje tajne i za najveće emocije i događaje u životu.

Ali, da se odmah razumijemo, i za svakidašnje, ponajprije susjedske, usputne jadikovke. Danas kava sve više postaje površno poslovno piće, uobičajen poslovni čin i obavezni poslovni ritual kojem je krajnji cilj zaraditi što više novca i nekom nepoznatom vlasniku u nepoznatom dijelu svijeta omogućiti što veći profit.

No u novoj knjizi Julijane Matanović kavi je vraćena njena obiteljska i romantična, a onda i antropološka ekskluzivnost, to je i dalje piće uz koje se ćeifi i koje se ponekad i ponegdje jako oprezno peče u šišu, a ispija se od ranog jutra pa do kasnog popodneva, u iznimnim slučajevima može i navečer.

Knjiga “I na početku i na kraju bijaše kava” napisana je pitko, toplo i sentimentalno, onako kako Julijana Matanović već dulje ispisuje, slobodno se može reći, najomiljenije stranice hrvatske suvremene književnosti. No upravo ta sentimentalna proza s jakim ženskim nabojem idealan je domaći pandan stranim autoricama koje se svojim svjetskim bestselerima uspješno bave ženskim sudbinama u ovom svijetu u kojem muškost ipak dramatično gubi svoje stoljećima klesane prednosti.

Foto: Mozaik Knjiga

Ali svijet koji uživajući ispija Julijanine literarne kave i kavice ipak je svijet opsjednut prošlošću, svijet koji je živio izuzetne ljubavne priče i snažne emocije, svijet malih gradova u kojima žive veliki građani, svijet nekih bivših država u kojima su vladala pravednija i ravnomjernija moralna pravila i svijet koji je unatoč globalizaciji i tehnološkom napretku itekako čvrsto ugrađen u budućnost. A u tom svijetu u kojem su sjećanja često snažnija od trenutka postoji jako puno manjih i većih tema koje opsjedaju ljudske misli i o kojima piše ova naša domaća čuvarica tuđih, ali i vlastitih tajni. I dok neke autoričine tajne s onim tako često korištenim literarnim ključem običan čitatelj i može otključati bez puno muke, neke mu ostaju trajno nedostupne...

A u tom Julijaninu kavenom književnom kotlu s patinom, pažnju čitatelja sasvim će sigurno privući priča “Samo jednom se ljubi”, jedan od najuspješnijih dijelova ove razigrane knjige u kojoj spisateljica tako plastično piše i o velikim povijesnim ličnostima koje je obilježilo i ispijanje kave. Među njima posebno mjesto pripada filozofu Martinu Heideggeru i njegovoj ljubavnici Hanni Arendt o kojima autorica inspirativno piše u priči “Volite li još kavu, Hannah?”.

A ako vam se čini da kava možda i nije zavrijedila ovoliko literarne pažnje, onda poslušajte Bachovu kantatu o kavi i osvjedočite se o neupitnom utjecaju koji je taj napitak doista imao u ljudskoj povijesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije