Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pola stoljeća najpametnijeg programa HRT-a

Josipović: Treći program morao bi se čuti u čitavoj Hrvatskoj

treći program
Foto: Borna Filić/PIXSELL
26.04.2014.
u 11:34

Lijepe riječi izrečene o Trećem programu Hrvatskog radija potiču i na pitanje nije li jubilej zaslužio i veću i na HRT-u bolje popraćenu svečanost?

Ansambl Zagrebačkih solista otvorio je sa Sorkočevićem u petak u podne proslavu 50. godišnjice emitiranja Trećeg programa Hrvatskog radija u Studiju Bajsić na Prisavlju.

Najpametnijem programu HRT-a godišnjicu su osobno došli čestitati predsjednik Josipović i ministrica kulture Zlatar Violić, a pola stoljeća kulturne raznovrsnosti i izvrsnosti rezimirala je današnja urednica Trećeg programa Rajka Rusan.

Josipović je čestitao, zahvalio i podsjetio na važnu ulogu Trećeg programa u stvaranju i očuvanju hrvatske kulturne i intelektualne elite, a ravnateljstvu HRT-a uputio je i apel da uklone bijele mrlje, misleći na dijelove Hrvatske nepokrivene signalom Trećeg programa.

Glazbeni dio programa nastavljen je predstavljanjem projekta u nastajanju Dva stoljeća hrvatske vokalne lirike u kojem sudjeluju brojni ponajbolji hrvatski glazbenici.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Sopranistica Valentina Fijačko u Studiju Bajsić pjevala je Zajca

Dio njih nastupio je u Studiju Bajsić gdje su antologijske popijevke Ivana pl. Zajca, Franje Lučića, Božidara Kunca i Jakova Gotovca zasjale u izvrsnim izvedbama Valentine Fijačko, Ivane Lazar, Martine Zadro i Martine Gojčete Silić uz ništa manje izvrsne pijaniste Marija Čopora, Danijela Detonija i Lanu Bradić.

Za sjajnu i prikladnu završnicu slavljeničkog programa pobrinula su se dva kućna ansambla HRT-a. Najprije je Zbor HRT-a pod ravnanjem Roberta Homena potom izveo skladbu "Ubu" Marka Ruždjaka, a potom je pijanist David Gazarov virtuozno otprašio svoj "Chopin's Be Bop" uz sjajni Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića.

I u poruci ministrice kulture koju je pred kompletnim ravnateljstvom HRT-a čitala urednica Rusan, također je bilo riječi o kvaliteti, važnosti i značaju Trećeg programa Hrvatskog radija i svih njegovih djelatnosti, pa i one izdavačke.

Sve te te lijepe riječi, kao i veliki potencijali i važna javna uloga HRT-a potiču, međutim, i na postavljanje ovakvog pitanja: nije li ovaj jubilej zaslužio veću svečanost, veći koncert i veću medijsku pažnju, u prvom redu samog HRT-a? Nije li jednu takvu priredbu ne iz Bajsića, nego iz Lisinskog mogao izravno prenositi Treći program i HR-a i HTV-a? U takvom bi slučaju sve lijepe riječi bile još uvjerljivije.

Ipak, umjetnici su, kao i obično, u okvirima koje su im zadali drugi i ovaj put odlično i s uvjerenjem obavili svoj dio posla pa svakako vrijedi poslušati i snimku ove proslave koja će biti emitirana u nedjelju. 27. travnja, u 22.30 u emisiji Klasična noć zagrebačkih šišmiša. Naravno, na Trećem programu Hrvatskog radija.

Komentara 2

SE
sestrićna
16:27 04.05.2014.

mora da treći propagira ivu pa bi bilo dobro da to vidi cijela hr :))

CR
crniohhelo
17:57 27.04.2014.

Svaki radio program je tako dobar,/pametan/ kakve goste ima i o cemu izvjestava, u ovome slucaju treci program Hrvatskoga radija i to je tako dobro, cestitke i od onih koji sa zadovoljstvom i ljubavlju sretni slusaju treci program, hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije