Naslovnica Kultura Knjige

Iznenađenje za Katičića na 500 stranica

Predsjednik HAZU akademika Katičića nazvao je gigantom hrvatske kulture i znanstvenikom sa svjetskom reputacijom
28. listopada 2014. u 11:24 0 komentara 237 prikaza
27.10.2014., Zagreb - U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti - HAZU predstavljen je zbornik o akademiku, jezijoslovcu i povijesnicaru Radoslavu Katicicu. Radoslav Katicic.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Prošlog je tjedna akademik Radoslav Katičić inspirativno govorio na skupu u čast Ivana Mažuranića, a u utorak 28. listopada govorit će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na skupu Perunu u pohode. Iznimna aktivnost znanstvenika, kojeg je čak šest europskih akademija izabralo u svoje redovno članstvo, u ponedjeljak 27. listopada dobila je i poseban pečat jer je u Katičićevoj prisutnosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predstavljen Zbornik akademiku u čast.

Zbornik Vita Litterarum Studiis Sacra priredili su Katičićevi učenici, i to bez njegova znanja, iznenadivši ga skupom u HAZU. Nakladnik Zbornika koji ima 500 stranica je Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem je Katičić svojedobno predavao i utemeljio studij lingvistike i indologije.

Predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić Katičića je nazvao gigantom hrvatske kulture podsjetivši da u Akademiji djeluje od 1973. godine te da je dvadeset i jednu godinu predavao na Sveučilištu u Beču, stekavši tako svjetsku reputaciju.

Kusić je podsjetio i na Katičićev veliki doprinos proučavanju pretkršćanske slavenske pismenosti. Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras podsjetio je na Katičićeve radove o sintaksi hrvatskoga jezika ili sintezi hrvatske pismenosti.

U Zborniku se podsjeća na Katičićev rad na području klasične filologije, jezikoslovlja, indoeuropeistike, hrvatske književnosti, orijentalistike, indologije... Tekstovi su objavljeni na hrvatskome, ali i na engleskome, francuskome i njemačkome jeziku. 

>> Bilo bi lijepo da Hrvatska danas ima političara poput Mažuranića

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.