Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hazu Zbornik u čast velikog jezikoslovca

Iznenađenje za Katičića na 500 stranica

27.10.2014., Zagreb - U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti - HAZU predstavljen je zbornik o akademiku, jezijoslovcu i povijesnicaru Radoslavu Katicicu. Radoslav Katicic.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Tomislav Miletić/Pixsell
28.10.2014.
u 11:24

Predsjednik HAZU akademika Katičića nazvao je gigantom hrvatske kulture i znanstvenikom sa svjetskom reputacijom

Prošlog je tjedna akademik Radoslav Katičić inspirativno govorio na skupu u čast Ivana Mažuranića, a u utorak 28. listopada govorit će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na skupu Perunu u pohode. Iznimna aktivnost znanstvenika, kojeg je čak šest europskih akademija izabralo u svoje redovno članstvo, u ponedjeljak 27. listopada dobila je i poseban pečat jer je u Katičićevoj prisutnosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predstavljen Zbornik akademiku u čast.

Zbornik Vita Litterarum Studiis Sacra priredili su Katičićevi učenici, i to bez njegova znanja, iznenadivši ga skupom u HAZU. Nakladnik Zbornika koji ima 500 stranica je Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem je Katičić svojedobno predavao i utemeljio studij lingvistike i indologije.

Predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić Katičića je nazvao gigantom hrvatske kulture podsjetivši da u Akademiji djeluje od 1973. godine te da je dvadeset i jednu godinu predavao na Sveučilištu u Beču, stekavši tako svjetsku reputaciju.

Kusić je podsjetio i na Katičićev veliki doprinos proučavanju pretkršćanske slavenske pismenosti. Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras podsjetio je na Katičićeve radove o sintaksi hrvatskoga jezika ili sintezi hrvatske pismenosti.

U Zborniku se podsjeća na Katičićev rad na području klasične filologije, jezikoslovlja, indoeuropeistike, hrvatske književnosti, orijentalistike, indologije... Tekstovi su objavljeni na hrvatskome, ali i na engleskome, francuskome i njemačkome jeziku. 

>> Bilo bi lijepo da Hrvatska danas ima političara poput Mažuranića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije