Naslovnica Kultura Knjige

Iznenađenje za Katičića na 500 stranica

Predsjednik HAZU akademika Katičića nazvao je gigantom hrvatske kulture i znanstvenikom sa svjetskom reputacijom
28. listopada 2014. u 11:24 0 komentara 229 prikaza
27.10.2014., Zagreb - U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti - HAZU predstavljen je zbornik o akademiku, jezijoslovcu i povijesnicaru Radoslavu Katicicu. Radoslav Katicic.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Prošlog je tjedna akademik Radoslav Katičić inspirativno govorio na skupu u čast Ivana Mažuranića, a u utorak 28. listopada govorit će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na skupu Perunu u pohode. Iznimna aktivnost znanstvenika, kojeg je čak šest europskih akademija izabralo u svoje redovno članstvo, u ponedjeljak 27. listopada dobila je i poseban pečat jer je u Katičićevoj prisutnosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predstavljen Zbornik akademiku u čast.

Zbornik Vita Litterarum Studiis Sacra priredili su Katičićevi učenici, i to bez njegova znanja, iznenadivši ga skupom u HAZU. Nakladnik Zbornika koji ima 500 stranica je Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem je Katičić svojedobno predavao i utemeljio studij lingvistike i indologije.

Predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić Katičića je nazvao gigantom hrvatske kulture podsjetivši da u Akademiji djeluje od 1973. godine te da je dvadeset i jednu godinu predavao na Sveučilištu u Beču, stekavši tako svjetsku reputaciju.

Kusić je podsjetio i na Katičićev veliki doprinos proučavanju pretkršćanske slavenske pismenosti. Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras podsjetio je na Katičićeve radove o sintaksi hrvatskoga jezika ili sintezi hrvatske pismenosti.

U Zborniku se podsjeća na Katičićev rad na području klasične filologije, jezikoslovlja, indoeuropeistike, hrvatske književnosti, orijentalistike, indologije... Tekstovi su objavljeni na hrvatskome, ali i na engleskome, francuskome i njemačkome jeziku. 

>> Bilo bi lijepo da Hrvatska danas ima političara poput Mažuranića

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.