Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Izloženi popisi nepodobnih, ali i Ujevićeve olovke i Nazorova britva

Društvo hrvatskih književnika u HAZU pokazalo zbirku koja svjedoči o brojnim davnim intrigama, progonima i polemikama. Predsjednik HAZU Zvonko Kusić ističe da je Društvo hrvatskih književnika desetljećima bilo supstitut hrvatske državnosti
26. listopada 2017. u 09:04 1 komentara 209 prikaza
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Olovke kojima je pisao Tin Ujević, britva kojom se brijao Vladimir Nazor, ali i požutjeli dokumenti na kojima piše koji je hrvatski književnik ustaša, a koji klerofašist, dio su izložbe koja se može razgledati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Lani su slavili Julijana Matanović (druga nagrada), Stjepan Tomaš (treća nagrada) i Korana Serdarević (prva nagrada) Kratka priča Zaslužuje li nagrada Ranko Marinković pokroviteljstvo države?

Izložba koja se bavi poviješću Društva hrvatskih književnika od 1900. do 1971. godine djelo je Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU koji posjeduje više od 10.000 dokumenata na tu temu. Ipak, dio povijesti DHK umotan je u veo tajne.

– Fond DHK iz razdoblja od 1941. do 1945. nije bilo moguće obuhvatiti izložbom. Postoje indikacije da je gradivo 1945. uništeno. Odmah nakon dolaska komunista na vlast 1945. Društvo mijenja naziv u Društvo književnika Hrvatske, osniva se Sud časti, provode se čistke, zabranjuje se objavljivanje velikanima poput Cesarića i Ujevića, provodi se izgon pojedinih književnika iz Zagreba, primjerice Gustava Krkleca – ističe voditelj odsjeka HAZU Tomislav Sabljak koji je, uz Anu Batinić, Josipu Dragičević i Željka Trbušića, i autor intrigantne izložbe.

Drugi pogrom Društvo književnika doživljava 1971. kada Udba u Društvu plijeni emigrantsku štampu. Tadašnji tajnik Društva Slavko Mihalić dokumentaciju sklanja u Institut za književnost na Gornjem gradu, ističe Sabljak. Arhiv DHK-a koji se čuva u Odsjeku za povijest književnosti obuhvaća 57 arhivskih kutija. Na izložbi se, uz portrete i skulpture poznatih hrvatskih književnika, može vidjeti i govor Marina Franičevića o dekadentnim pojavama u hrvatskoj književnosti iz 1947. godine koji je potaknula zbirka “Zore i vihori” Vesne Parun koju je objavilo baš Društvo književnika.

1 / 15

Slučaj je htio da je izložba u HAZU otvorena baš na dan kada je prije osam godina Vesna Parun preminula u Stubičkim Toplicama. Predsjednik HAZU Zvonko Kusić istaknuo je da je Društvo hrvatskih književnika uz zagrebačko sveučilište, Maticu hrvatsku i Akademiju desetljećima bilo supstitut hrvatske državnosti.

Spomenuo je i polemiku koju je potaknuo Slavko Kolar protestirajući protiv izbora Ervina Šinka u tadašnju JAZU, a u koju se upleo i Miroslav Krleža. Predsjednik DHK Đuro Vidmarović istaknuo je da ovakve izložbe o povijesti društva još nismo imali, dok je akademik Dubravko Jelčić spomenuo bogatu izdavačku djelatnost DHK-a.

– Posebno bih istaknuo “Hrvatsku mladu liriku”, koja je obilježila generaciju. U njoj bi čovjek očekivao Matoša, ali Matoša nema, ali ne bi očekivao Andrića, koji je zastupljen u knjizi. Zanimljivo je i da kritika nije posebno istaknula Ujevića, nego su neki čak i osporavali njegovo uvrštavanje u knjigu – rekao je Jelčić. 

Novo priznanje Kristian Novak je romanom "Ciganin, ali najljepši" osvojio nagradu Ksaver Šandor Đalski Zvonko Kusić Akademik Kusić: 'Fra Bonaventura Duda bio je svestrani intelektualac, skroman i jednostavan' Vlaho Bukovac Spor oko vlasništva Odluka nakon 17 godina: HAZU je vlasnik Bukovčeve 'Mlade patricijke'
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • stefio:

    U "najposjecenijoj" multimedijalnoj izlozbi ove godine u tunelu ispod Grica slavi zlatna mladez komunizma (autori izlozbe) vrijeme njihovih oceva u tamnici naroda - Jugoslaviji. Imaju toliku moc da su natjerali sve skole da vide njihovu manipulaciju. O strahotama Golog nema ... prikaži još!a gotovo nista, tek jedna skica na papiru. A velica se kult licnosti najveceg ubojice hrvatskog naroda (oko 2000 masovnih grobnica Hrvata) Tita. O Vici Vukovu tek recenica, da je pobijedio na nekom festivalu u Krapini...A da je bio zabranjivan i proganjan kao hrvatski nacionalista nista. Da su cak i oni koji su pjevali njegovu pjesmu Tu je tvoja zemlja bili kaznjavani (moj bratic 3 dana u zatvoru). Cista manipulacija i fake news...a sve to jos i placamo iz proracuna. Komunisticki umetnici na delu...slave Sugoslaviju...