Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUO

Izložba o liturgijskom ruhu iz zbirke tekstila

misnica
arhiva
22.02.2012.
u 16:35

Odabir 50-ak najvrjednijih primjeraka liturgijskog ruha iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt omogućuje da se prikaže ljepota vezenih i tkanih motiva nastalih od kraja 13. i 14. stoljeća pa do 19. stoljeća

Izložba "Liturgijsko ruho iz zbirke tekstila" otvara se u Muzeju za umjetnost i obrt u utorak 28. veljače od 19 sati. 

Biskup Josip Juraj Strossmayer nabavio je za MUO u Rimu skupocjenu misnicu. Bila je to prva akvizicija za zbirku liturgijskog ruha i dio prvog stalnog postava o kojem 1880. godine – kad je Muzej i osnovan – u Viencu piše njegov utemeljitelj Izidor Kršnjavi. Zbirka tekstila jedna je od najvećih i temeljnih zbirki muzeja, a liturgijsko ruho značajno je za proučavanje razvoja tkanih dekorativnih motiva i vezene ornamentike.

Odabir 50-ak najvrjednijih primjeraka liturgijskog ruha iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt omogućuje da se prikaže ljepota vezenih i tkanih motiva nastalih od kraja 13. i 14. stoljeća pa sve do kraja 19. stoljeća. U prvom redu treba istaknuti skupocjene renesansne misnice ukrašavane raskošnim zlatovezom. U kronološkom slijedu moguće je pratiti stilski razvoj motiva na svilenim tkaninama, od kojih je liturgijsko ruho često izrađivano, ali i postanak i razvoj pojedinih oblika takve odjeće. Najviše je izložaka iz razdoblja baroka i historicizma, ali ima i lijepih primjeraka s obilježjima rokokoa. Jelena Ivoš je autorica izložbe i knjige koja obrađuje ovu temu. Veoma dobre fotografije izloženog sakralnog ruha dodatna su kvaliteta toga izdanja, a značajno je i to da se prvi put cjelovito obrađuje građa prikupljena u kontinentalnoj Hrvatskoj, i sa stanovišta povijesti umjetnosti, i sa stanovišta tehnoloških obilježja. S jedne strane, riječ je o cjelovitom prikazu dijela zbirke tekstila koju posjeduje MUO, a s druge strane o svojevrsnom udžbeniku za buduće restauratore, konzervatore i povjesničare umjetnosti.

Izložba traje do 6. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije