Naslovnica Kultura Film

Večernjakovi novinari osvojili nagrade na ovogodišnjem DORF-u

Posebno priznanje žirija dobili su filmovi ''Sudar u dvorcu“ Arsena Oremovića i ''Morphine – Putovanje snova“ autora Marka Shumana
14. ožujka 2015. u 22:59 0 komentara 517 prikaza
DORF
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/5

Dokumentarni flim ''Izgubljeno dugme“ o nekadašnjem bubnjaru Bijelog dugmeta Goranu Ipi Ivandiću redatelja Renata Tonkovića, Maria Vukadina i urednika Večernjeg lista Roberta Bubala jednoglasni je pobjednik ovogodišnjeg 9.Festivala dokumentarnog filma DORF u Vinkovcima.

Na festivalu je od ponedjeljka do danas na tri lokacije prikazano ukupno 30 filmova iz 12 zemalja, a o pobjednicima je odlučio žiri u sastavu Dušan Moravec, Lada Furlan Zaborac i Krešimir Blažević.

– Ovo je jedna dramatična i tragična priča o čovjeku o kojem se malo zna ali koji je možda dao i najveći pečat najvećem rock sastavu sa ovih prostora Bijelom dugmetu. Sa 20 godina, u naponu karijere, on je završio u zatvoru radi droge. Film prati i njegova lutanja nakon izlaska iz zatvora, povratak u Bijelo dugme, poslije čega se zadužio, a onda i tragično skončao - rekao je Bubalo govoreći o filmu koji je sniman pet godina.

Još jedan novinar Večernjeg lista, Arsen Oremović, također je nagrađen za film ''Sudar u dvorcu“ koji je dobio jedno od tri specijalna priznanja festivala. Takva priznanja dobili su i autori filma ''Vrijeme za improvizaciju“, autora Tine Lešničar i Janeza Stucina, te američki redatelj Mark Shuman za film ''Morphine – Putovanje snova“.

Nagrada za životno djelo uručena je Zdenku Franjiću koji je prvi nezavisni glazbeni izdavač u Hrvatskoj i vlasnik izdavačke kuće "Slušaj najglasnije!". Njegov ime sinonim je za nezavisnu glazbenu scenu u Hrvatskoj. Uz glavne, dodijeljena je i nagrada KlasikTV u suradnji sa DORFom za razvoj scenarija glazbenog dokumentarca u iznosu od 10.000 kuna. Pripala je Milici Stojanov i novinaru Dušanu Majkiću iz Srbije za projekt ''10 izgubljenih pesama“.

Festival u organizaciji Udruge ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca ove godine podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija te Zaklada Kultura nova.

>>Film o virtuoznom bubnjaru Bijelog dugmeta prikazan na ZagrebDoxu

>>Glavna nagrada Gruzijcima, posebno priznanje A. Oremoviću!
 

UMO Neuroscience
Neurofeedback
Zašto se sve više roditelja odlučuje za UMO igraonicu i što je to neurofeedback?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.