Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Booksa

Iz proračuna nestalo 12 milijuna kuna, EU projekti postali upitni

PXL_120314_1351
PIXSELL
14.03.2012.
u 16:01

Predsjednici stručnih vijeća Mario Kovač i Naima Balić javno su prozvali Grad Zagreb za pogodovanje i netransparentnost

Žestoko je bilo u srijedu u Booksi, gdje su se pred medijima okupili predstavnici nezavisne umjetničke scene, ogorčeni raspodjelom lokalnog kulturnog proračuna.

Naime, iako je proračunom Grada Zagreba za nezavisnu kulturu izdvojeno isto koliko i prošle godine, pomnijim zbrajanjem otkriveno je da je od donošenja Proračuna do izrade Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba negdje nestalo 11.086.100 kuna predviđenih za nezavisnu scenu. Ostatkom novca, naglašavaju, grad nije podržao međunarodne projekte, degradirali su one koji se ozbiljno i profesionalno bave kulturom, a umjesto toga financiraju amaterizam, vašarske zabave i privatne interese.

 Otjerali strane novce

– Samo članice saveza Operacija grad ove su godine iz EU trebale donijeti 450.000 eura, uz uvjet da Gradski ured za kulturu u jednom manjem postotku sufinancira te projekte. Oni to nisu učinili, zbog čega nisu dovedeni u pitanje samo naši projekti, nego i kredibilitet čitave naše kulture od koje Grad tjera strane investicije – upozorio je Goran Sergej Pristaš iz kolektiva BadCo, koji je ove godine financiranjem bačen na razinu od prije deset godina.

– Nakon što smo svoje ocjene predali u zakonskom roku, tijekom sljedeća tri mjeseca meni nepoznati ljudi u gradu prekrojili su sve naše odluke u finalni budžet, koji nema veze sa stručnim mišljenjem. Neki od projekata kojima smo dali najviše ocjene ostali su bez ijedne lipe, a neprijavljeni projekt Zagreb World Music, iza kojega stoji reper Nered, dobio je 150.000 kuna uz primjedbu da je riječ o “rezerviranim sredstvima” – upozorio je predsjednik Vijeća za urbanu kulturu i kulturu mladih Mario Kovač.

 Najveći problem, smatra Kovač, netransparentnost je odlučivanja u trenutku kad štafeta sa stručnih vijeća pređe u gradsku upravu.

–- Pitam se zašto Bacači sjenki, Novo kazalište Ivice Buljana i druge skupine koje su nagrađivane na Messu i Bitefu ili su nastupale na Venecijanskom bijenalu zajedno dobiju manje nego Lutkarska scena Ivane Brlić Mažuranić u Travnom, koja se istaknula samo dobrom povezanošću s gradskom političkom elitom. Očito je da se tu debelo pogoduje – rekao je Kovač, podijelivši okupljenima dokumente iz kojih se vidjela diskrepancija između stručnih ocjena i poslije dodijeljenog novca.

 Grad ignorirao struku

– U gradu se ne znaju prioriteti, nema ni kulturne suradnje ni kulturne politike. Međunarodnim projektima nezavisne scene dali smo najviše ocjene, ali grad je podržao institucije s lošim, nedorečenim programima. Pritom su se potpuno oglušili na naše dopise – potvrdila je i Naima Balić, predsjednica Vijeća za međunarodnu suradnju. Od grada su zatražili očitovanje i hitnu reviziju kulturnog budžeta, s posebnim naglaskom na nestalih 11 milijuna kuna. Odgovora još uvijek nema.

Komentara 27

KJ
kjamar
15:17 15.03.2012.

Bice Bandic da jadnome Mamicu

LI
Livi
17:22 14.03.2012.

Koja je ono stranka godinama imala glavnu rijec u Zagrebu!? Nisam znao da i oni netransparentno trose ne samo svoj nego i poklonjeni novac. Tako se gubi povjerenje kod svih onih koji bi htjeli pomoci. Eto tako su izgubili povjerenje i hrvatske dijaspore koja ih je u najtezim trenucima povijesti pomagala, a oni punili vlastite dzepove.

ER
eric
22:35 14.03.2012.

Na čelu vijeća za glazbu je bio Goran Končar (kao i zadnjih mnogo godina) . Na presramotano šefovanje kroz niz godina dobio je funkciju predsjednika (!) Instituta za hrvatsku glazbu. Prestrašno i pre odvratno. Pa taj bi trebao završiti uu bajbuku a ne ga nagrađivati. Inače, kmetski mentalitet sitnih malih dušica u gradskom uredu toliko je jak da smrdi na sira, mleka, jajca .... Zagorje zelene. Preko čistoće i zeta do kulture

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije