Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnički odgovor

Ivica Buljan i Ana Karić u queer predstavi citiraju Judith Reisman

judith reisman, zadar (1)
Željko Mrsić/Pixsell
13.02.2013.
u 16:20

Predstava će premijerno zaigrati u sklopu Queer Zagreb sezone u ZKM-u, koja je nastavak ugašenog festivala

Nakon što je na 10. obljetnicu osnutka ugasio Queer Festival, producent Zvonimir Dobrović i njegova udruga Domino odlučili su nastaviti raditi i to kroz već etablirani festival Perforacije, ali i Queer Zagreb sezonu, novi programski koncept koji je formalno počeo filmskim projekcijama u siječnju, a uskoro će nam predstaviti brojne atraktivne filmske, književne, glazbene i izvedbene programe.

Večernji list ekskluzivno je dobio uvid u programski raspored Queer Zagreb sezone do kraja ožujka.

Vraća se Jérôme Bel

– Sezona će tijekom godine imati redovita međunarodna gostovanja, ali i vlastite produkcije. Kao posebno atraktivnu točku prvoga kvartala izdvajamo Queeru uvijek dragoga gosta, jednog od najcjenjenijih europskih koreografa, Jérômea Bela. Zagrebačka publika još se sjeća nezaboravne izvedbe Pichet Klunchun and Myself na festivalu 2007. godine, a Bel nam se vratio i tri godine poslije te sada ponovno, u Sezoni. Osim toga, nastavljamo s filmskim i izdavačkim programima, a novost je da smo pokrenuli program umjetničkih istraživačkih rezidencija te seriju predavanja s umjetnicima, teoretičarima i aktivistima. Do kraja ožujka priredit ćemo rezidencije Carlosa Franklina iz Kolumbije te Raquel Versieux iz Brazila – najavio je tek dio programa Zvonimir Dobrović.

U njegovu nabrajanju jedna je izvedba izazvala našu posebnu pozornost. Riječ je o premijeri predstave “Querelle” u režiji Ivice Buljana s glumicom Anom Karić, čija je produkcija izravna reakcija na gostovanje konzervativne protivnice zdravstvenog odgoja Judith Reisman u Hrvatskoj!

– Događanja koja su se razvila oko gostovanja Judith Reisman te uopće oko zdravstvenog odgoja u Hrvatskoj, motivirale su nas da ponovno aktualiziramo ideju o predstavi nazvanoj prema djelu Jeana Geneta – pojasnio je Dobrović. Podsjetimo, radi se o romanu čije kultno filmsko uprizorenje potpisuje Rainer Werner Fassbinder, kojem je to bio posljednji igrani film prije smrti 1982. godine.

Sporni plakat s falusom

Izvorni plakat za Fassbinderov film na kojem je glumac Brad Davis naslonjen na stup u obliku falusa, zabranjen je sve do 2009. kad je film ponovno distribuiran. Tekstove iz romana za predstavu je preveo Zlatko Wurzberg, a predložak je obogaćen izjavama Judith Reisman izgovorenima tijekom gostovanja u našoj zemlji. Zagrebački “Querelle” premijerno će zaigrati 10. ožujka u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon čega slijedi još nekoliko izvedbi sredinom ožujka.

Osim izvedbenog dijela programa posebno je atraktivan izdavački dio aktivnosti udruge Domino, iz kojeg izdvajamo predstavljanje nove knjige memoara Susan Sontag te cjeloviti prijevod “Povijesti seksualnosti” Michela Foucaulta. Do kraja godine u sklopu Sezone gostovat će i umjetnici iz Koreje, Japana, SAD-a, Kanade, Danske, Španjolske, Italije, Velike Britanije, Australije i drugih zemalja.

Komentara 4

ER
EUGEN ROMMEL
16:50 13.02.2013.

koliko ovi dobivaju iz proračuna?

SI
sinaj
17:59 13.02.2013.

Postoje na netu snimke nekih prijašnjih festivala ovih čudnih likova. Da ti se želudac preokrene. Goli muškarci se valjaju po publici i stavljaju im stražnjicu na lice. Da smo civilizirana država, ovakve stavri bi bile strogo zabranjene.

AL
Alkana
22:45 15.02.2013.

Umjetnost? Jaosiganama s takvim umjetnicima. Sve je to opet u funkciji uništavanja naše tradicijske obiteljske kulture. Opet će hodati goli okolo, urinirati na pozornici, klati pijevce i farbati si jajca i to će biti domet kulture. Da i još će izdavati slikovnice za djecu sa golim lutkama i poukama o roditelju br. 1 i br. 2 - Ako BaNDIĆ opet da gradske novce za to - neće dobiti moj glas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije