Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. godina od smrti

Imamo Krležu, a poznati smo po kravati

Miroslav Krleža
arhiva VL
17.09.2011.
u 14:33

Zahvalni smo KBC-u “Sestre milosrdnice” i profesoru Rotimu, njegovu sjajnom ravnatelju, ne samo na tome što su nas prihvatili nego i što nije trebalo tumačiti zašto želimo doći. Vinogradska je bila bolnica i Krležinih, kaže Bogišić

Trideset godina od smrti velikog pisca Miroslava Krleže i šezdeset od osnutka Leksikografskog zavoda koji nosi upravo Krležino ime (utemeljen je potkraj 1950. godine) bit će obilježeni znanstvenom konferencijom koja počinje, ni manje ni više, nego u jednoj poznatoj zagrebačkoj bolnici. I to onoj Sestara milosrdnica, bolnici u kojoj su liječeni mnogi naši pisci, a neki slavni, budući nobelovci, poput Ive Andrića, i izliječeni. O tom zagrebačkom izlječenju Andrić opširno i nadahnuto piše u premalo poznatim pismima Zdenki Marković koja je svojedobno objavio Zavod za književnost i teatrologiju HAZU, a pripremio ih je Tihomil Maštrović.

O skupu u čast Krleži koji će početi 19. listopada u ustanovi prepunoj i književnih predsmrtnih tajni, ali i bijelih odora i nestrpljivih pacijenata, govori nam glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Vlaho Bogišić. – Zahvalni smo KBC-u “Sestre milosrdnice” i profesoru Rotimu, njegovu sjajnom ravnatelju, ne samo na tome što su nas prihvatili nego i zbog toga što nije trebalo tumačiti zašto želimo doći. Vinogradska je bila bolnica i Krležinih, vjerojatno i stoga što su ondje i onda radili dobri liječnici. No ta je bolnica za čitava svoga vremena više od zdravstvenog zavoda, pravi narodni, javni sustav. Utemeljile su je i uvele u život nekoć Krležine, a sada naše susjede, časne sestre iz Frankopanske. Tu bolnicu nije otvorio i parafirao ni kralj ni maršal, a i u socijalističkom razdoblju zapalo ju je da se zove po partizanskom liječniku koji je simbolizirao žrtvu, a ne pobjedu i hijerarhiju. Ako dobro razumijem, tek je sada uzdignuta u ono što je objektivno odavna, pravu sveučilišnu kliniku. Hrvatski pisci, najbolji među njima, umrli su u Vinogradskoj – Matoš, Ujević, Krleža, Marinković – a neki, ne bi se reklo slabiji, izliječeni. Ivo Andrić tako dobro da se još u našem svijetu susreo s Nobelom, a Ivan Goran Kovačić jednako dobro, pa je s cigaretom u ustima također časno otišao u narodnu legendu. Kada već govorimo o životu i smrti, Vinogradska je bolnica u kolektivnoj memoriji upravo ona vrsta kontinuiteta kakvih u modernoj Hrvatskoj nema odveć, ondje se nisu čekali dekreti i proračuni da bi se vrijednosti obnavljale i pripadale svima – veli Bogišić.

Opširnije pročitajte u Obzoru,prilogu Včernjeg lista od subote, 17. rujna.

Komentara 6

ĆA
ćaćaća
01:20 18.09.2011.

umjetnici koji se druže s političarima su nikakvi umjetnici..pogotovo s diktatorima kakav je bio tito..(s njim je ispijao kave čajeve i sl)..na taj način promovirajući sebe..da to nije radio danas nitko ne bi govorio o nekevom književniku..

AR
arjavas
14:37 18.09.2011.

Čaća, jesi li ti pročitao ijedno Krležino djelo? Očito nisi , jer da jesi nebi bljezgario.

GK
gkravar2
02:00 19.09.2011.

Kravata svjetski, Krleža austrougarski brand Prošlo je trideset godina od smrti najvećeg književnika hrvatske ljevice MIroslava Krleže, čiji je antipod na desnici Mile Budak, čije ime nosi i Leksikografski zavod. Vrlo blizak komunističkom diktatoru, Miroslav je Krleža napisao nakon smrti Josipa Broza Tita da je \"otišao u legendu, odakle je i došao\". Ne želeći umanjiti vrijednost njegova književnog opusa, Krleža u svojim najboljim djelima oslikao samo vrijeme Austro-Ugarske, čiju Vojnu akademiju nije završio. Za razliku od njega, po kojemu u suvremenoj književnosti nismo poznati, kravata je hrvatski svjetski brand broj jedan, a nosi se na svim kontinentima, pronoseći slavu Croatie... Giancarlo Kravar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije