Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška ravnatelju

HSLS zbog Siriščevića traži smjenu Luke Korlaeta i Emine Višnić, iz Grada sve odbacuju

Emica ElvedjiPIXSELL
14.03.2023.
u 09:37

Ravnatelja Lisinskog podržavaju brojni umjetnici, ali i HSLS. Dirigent Repušić tvrdi da se bez Siriščevićeva entuzijazma, energije i ljubavi prema glazbi u Lisinskom brojni projekti ne bi ostvarili

I dok se iz dana u dan širi popis uglednih hrvatskih umjetnika koji iskazuju podršku ravnatelju dvorane Vatroslav Lisinski Draženu Siriščeviću čiju je smjenu najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zagrebački HSLS ovu je kadrovsku čistku obogatio i novim saznanjima. Tako je potpredsjednik zagrebačkog HSLS-a Alen Lochert na konferenciji za tisak održanoj uz glavni ulaz u Lisinski gradonačelnika Tomaševića pozvao da istraži informacije da su njegov zamjenik Luka Korlaet i gradska pročelnica za kulturu Emina Višnić omogućili da Oris d.o.o. dobije popust za najam dvorane te da se ubuduće Hrvatskoj radioteleviziji ne šalju nikakvi računi.

– Navodno postoje dopisi iz kojih je jasno da će organizatori Dana Orisa, koji su i do sada ostvarivali velike popuste, ali je na tim ugovorima Lisinski ipak zarađivao, ubuduće morati plaćati samo osnovni trošak najma, što će dvorani donijeti godišnji gubitak od 20.000 eura. Isto tako, ubuduće dvorana navodno neće smjeti naplaćivati najam Hrvatskoj radioteleviziji, zbog čega će godišnje izgubiti 120.000 eura. Pozivam gradonačelnika da provjeri ove informacije te da, ako se pokažu točnima, smijeni i svog zamjenika, gradsku pročelnicu, ali i dio Upravnog vijeća dvorane Lisinski koji je Grad Zagreb i imenovao – rekao je Alen Lochert. Pri tome je istaknuo da je Siriščević institucija unutar institucije te da je dvorana poslovala financijski pozitivno, s time da je lani ostvaren plus od pola milijuna eura.

Locherta je podržao i predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić rekavši da je HSLS očito jedina stranka kojoj je važna kultura. Haeselesovci su pozvali Tomaševića da omogući Siriščeviću da završi svoj mandat te da se za te dvije godine u miru profilira njegov zamjenik. Novinarima su predali i poruke podrške koje su Siriščeviću uputili dirigent Ivo Lipanović i Ivan Repušić, operna primadona Ruža Pospiš Baldani, dekan zagrebačke Muzičke akademije Igor Lešnik, tenor Tomislav Mužek, rogist Radovan Vlatković, pjevačica Vanna... Iz glazbene obitelji Krpan poručili su da je “neshvatljivo da se pred kraj službenoga radnog vijeka nekoga tko zna i može jednostavno smakne s položaja, kao da iza njega stoji desetak boljih, sposobnijih i obrazovanijih koji su ga u trenutku spremni zamijeniti”. 

Iz Grada su nam kazali kako se postupak razrješenja ravnatelja provodi sukladno Zakonu o upravnom postupku. Trenutno teku dostavni rokovi, a rješenje će biti izvršno nakon izvršene dostave.

- Rješenje je doneseno nakon prethodnog mišljenja Upravnog vijeća Koncertne dvorane, budući je utvrđeno da ravnatelj nije postupao po propisima i općim aktima ustanove, što je razlog za razrješenje propisan zakonom i statutom ustanove. Prethodno donošenju mišljenja, Upravno vijeće je zatražilo i razmatralo očitovanje g. Dražena Sirišćevića, iako to nije zakonska obaveza. Ravnatelj svojim očitovanjem nije osporio razloge za razrješenje. Što se tiče otkaznog roka, g. Sirišćević je u Koncertnoj dvorani zaposlen temeljem ugovora na neodređeno vrijeme te mu je Upravno vijeće predložilo sklapanje novoga ugovora na odgovarajućem radnom mjestu, također na neodređeno vrijeme, odnosno do umirovljenja. Za vršiteljicu dužnosti Upravno vijeće je predložilo gđu. Kristina Bukojević-Flegar, sadašnju pomoćnicu ravnatelja za Službu zajedničkih poslova Koncertne dvorane koja će ustanovom upravljati u prijelaznom periodu, do imenovanja ravnatelja/ice putem javnog natječaja - rekli su. 

- Vezano za Vaš upit oko korištenja gradskih termina u ustanovama kojima je Grad Zagreb osnivač, izvješćujemo Vas kako je Programom javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2023. g., kojeg je donijela Gradska skupština, predviđeno da sve javne gradske ustanove u kulturi svoje prostore, u slobodnim terminima, daju na korištenje za druge programe. Za programe od posebnog interesa za Grad Zagreb ne naplaćuje se najam, ali se naplaćuju izravni troškovi ustanove vezani uz korištenje prostora - dodali su iz Grada.

I ove je godine tako odobreno korištenje gradskih termina u Koncertnoj dvorani za različite programe, među kojima i program „Festival Dani Orisa“, s obzirom da je prepoznat kao važan festival u području vizualnih umjetnosti i najznačajniji program u području arhitekture, određen kao javna potreba u kulturi. Odobreni su i termini za koncerte Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a, a iz Grada napominju kako HRT dugi niz godina koristi gradske termine za koncerte iz Majstorskog ciklusa i Kanconijera, pri čemu za uzvrat Dvorana i Grad koriste njihove orkestre i zbor za potrebe programa i manifestacija. Radi se, kažu, o suradnji koja je od koristi i za Grad i za Dvoranu i za HRT te im ostaje nejasno zašto je 2020. naprasno prekinuta.

Komentara 2

DU
Deleted user
12:43 14.03.2023.

Priznajem , ne znam pravo stanje stvari u Lisinskom ,ali ako Siriščeviću daju potporu takova istaknuta imena, poput Lipanovića, Repušića, Pospiš Baldani, Lešnika, Mužeka i Vlatkovića, tad jamačno (Siriščević) nešto vrijedi.

ZA
zagi101
11:23 14.03.2023.

možemoooooo mora zadovoljiti apetite svojih partnera, sve budu uništili od domova zdravlja, stadiona do koncertne dvorane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije