Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjednici zagrebdox pro

Hrvatski projekt "U rodu s Johnom Malkovichem" osvojio Nagradu HBO

ZagrebDox
30.06.2021.
u 11:59

Proglašeni su pobjednički projekti programa ZagrebDox Pro, programa usavršavanja koji se u organizaciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

Proglašenjem pobjedničkih projekata dovršeno je ovogodišnje izdanje ZagrebDox Pro-a, programa usavršavanja koji se u organizaciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održava još od 2006., okupljajući sudionike koji rade na vlastitim autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja i produkcije. Program se sastoji se od petodnevne radionice i Pitching Foruma, gdje autori ili autorski timovi svoje projekte predstavljaju međunarodnom panelu sastavljenom od televizijskih urednika, predstavnika filmskih fondova i distributera, te pojedinačnih sastanaka s članovima žirija i ostalim stručnjacima. 

Autori, odnosno autorski timovi ukupno dvanaest projekata odabrani su za sudjelovanje u ovogodišnjoj radionici, a Nagradu HBO Europe koja uključuje 2000 eura za razvoj projekta osvojio je hrvatski projekt U rodu s Johnom Malkovichem Luke Mavretića, koji nastaje u koprodukciji s Italijom i Švedskom. Priča o mladom scenaristu, pjesniku i filmofilu koji istražuje obiteljski mit o srodstvu sa slavnim holivudskim glumcem prepoznata je kao „slojevita, zanimljiva, duhovita i svježa perspektiva na obiteljske odnose i nasljeđe“, prema riječima žirija.

Nagrada Al Jazeera Balkans koja uključuje 1000 eura za daljnji razvoj pripala je projektu Nijema kuća (Iran, Filipini) u kojem redateljski dvojac, Farnaz i Mohammadreza Jurabchian, sa svojom majkom, iranskom aktivisticom, razgovara o obiteljskoj povijesti. „Putem obiteljske arhivske građe, utkane u priču zajedno sa slikama iz sadašnjosti i razgovorima s majkom, redatelji će prikazati kako se njihova obitelj u Iranu mijenjala tijekom 40 godina. Njihovo putovanje odlikuje jedinstven redateljski pristup, ali i daje glas novoj generaciji mladih“, stoji u obrazloženju nagrade.   

Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor koja donosi jednogodišnje online mentorstvo s producenticom Vanjom Jambrović dodijeljena je projektu Kabinski tlak Eszter Nagy i Sáre Czira (Mađarska, Španjolska) koji prati jednu mladu neudanu ženu na putovanju prema netradicionalnom majčinstvu. Poticajnu nagradu Europskog udruženja dokumentarista DAE, koja uključuje besplatno jednogodišnje članstvo u ovoj europskoj mreži, osvojio je pak projekt Čuvari naše savjesti Stanislava Doncheva (Bugarska), suvremeni socio-psihološki portret ljudi iz urbanih krajeva Bugarske koji obavljaju omražene i nepopularne poslove. 

Kao i lani, i ove je godine ZagrebDox Pro održan u online formatu, uz mentore Leenu Pasanen, direktoricu festivala Biografilm, te redatelja i producenta Stefana Tealdija.

„ZagrebDox Pro dokazao se na međunarodnoj sceni i svake godine pristižu nam zanimljivi i intrigantni projekti iz regije, ali i drugih zemalja. Iran, Mallorca (Španjolska), Švicarska i Švedska samo su neke od njih. No, ove godine svjedočimo posljedicama pandemije za dokumentarni film: redatelji su se suočavali s poteškoćama u provođenju istraživanja, odabiru lokacija i snimanju najavnih filmova, te u nekim slučajevima i s frustracijama zbog odgađanja i kašnjenja produkcije i po nekoliko mjeseci. Na pitching sesiji predstavljeno je 12 projekata koji su ostavili vrlo dobar dojam na žiri koji dodjeljuje nagrade i na stručnjake koji ih savjetuju o budućim kontaktima s prikazivačima, selektorima festivala i prodajnim agentima. Ponajprije nas zanimaju priče i kako su one ispričane filmskim jezikom, a teme koje su ove godine bile zastupljene tiču se obitelji, mlađih generacija i povijesti“, kazali su mentori.  

Program ZagrebDox Pro-a započeo je u ponedjeljak, 21. lipnja, neposredno nakon zatvaranja ovogodišnjeg izdanja festivala ZagrebDox koje je kulminiralo dodjelom nagrada u subotu, 19. lipnja. Zanimljivo je istaknuti da je Nagrada publike ove godine pripala jednom filmu koji je prošle godine sudjelovao upravo u ZagrebDox Pro programu – domaćem ostvarenju Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara.

U ZagrebDox Pro programu ove godine sudjelovali su: Bez brige, Sari! Sare Haragonics (Mađarska), Čuvari naše savjesti Stanislava Doncheva (Bugarska), Kabinski tlak Eszter Nagy i Sáre Czira (Mađarska, Španjolska), Najbolji uzor Åse Ekman i Oscara Hedina (Švedska), Nijema kuća Farnaz Jurabchian i Mohammadreze Jurabchiana (Iran, Filipini), Pravo krvi Laure Plebani (Ujedinjeno Kraljevstvo), Srodna životinja Ines von Bonhorst i Yurija Pirondija (Italija, Portugal), Svetlana Gabriela Tejedora (Švicarska), Svugdje sve dobro Martine Buchelove i Debore Pastirčákove (Slovačka), U rodu s Johnom Malkovichem Luke Mavretića, Veronica More: Tajna slušateljica Laure Jurado (Španjolska) te Život poslije smrti Nerijusa Mileriusa (Litva).

ZagrebDox Pro financijski podržavaju potprogram MEDIA Kreativne Europe, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije