Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Hrvat za kojeg se čuje i izvan granica. U Njemačkoj se ovime bavi desetak ljudi...

Do sada je anamorfne slike slikao po cijeloj Hrvatskoj, ali i svijetu pa se njegovi radovi mogu vidjeti na Cipru, u Bangkoku, Turskoj, Kataru…
09. kolovoza 2017. u 11:30 2 komentara 11239 prikaza
Filip Mrvelj
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Anamorfna tehnika crtanja – pojam je koji je većini ljudi nepoznat i ne znaju o čemu se radi. Kada im se objasni da se radi o 3D slikarstvu, stvari im postaju jasnije, a kada vide slike, oduševe se.

3D kornjača TEHNIKA ANAMORFOZE VIDEO Ova divovska 3D kornjača na Gradecu atrakcija je za prolaznike

Upravo je Vukovar prije nekog vremena na desetak dana postao centar svjetskog anamorfnog slikarstva.

Naime, jedini hrvatski 3D umjetnik Filip Mrvelj je u suradnji s gradskim vlastima u Vukovar doveo nekoliko najpoznatijih svjetskih anamorfnih umjetnika. Rezultat njihova rada nekoliko je 3D slika u središtu grada koje su među Vukovarcima izazvale veliki interes.

– Anamorfna tehnika specifična je tehnika crtanja koja omogućava promatraču da iz točno određene točke, putem leća kamere, dobije 3D efekt. Slika tako postaje drugačija, trodimenzionalna. Tako nakon fotografiranja stječete dojam da netko zaista mazi delfina, stoji na drvenom mostu koji se urušava ili sl. Ako sliku gledate iz bilo kojeg drugoga kuta, ona je obična slika – objašnjava Mrvelj dodajući kako se ta tehnika u slikarstvu koristila već tijekom 13. i 14. stoljeća.

Filip Mrvelj
1 / 3
Radovi

U izobličenom prostoru

Šaljivo ističe i kako je pri tome nebitno kojom se bojom koristimo te da se 3D sliku može napraviti i koristeći kečap. Problem je samo što na svijetu zapravo postoji mali broj umjetnika koji se bave ovom vrstom umjetnosti. Jedan je od njih i slikar iz Slavonskoga Broda Filip Mrvelj koji se slikarstvom profesionalno bavi 15-ak godina, dok je u 3D umjetnosti od 2009. godine. Kaže kako se ovom vrstom slikarstva počeo baviti istražujući tu tehniku jer je primijetio kako se u svijetu pojavljuju takve slike.

Prva 3D slika u Hrvatskoj nastala je u Slavonskom Brodu. Bila je to 3D slika čaše, poslije koje je nacrtao laptop, bocu Jane, morskog psa. Ovakve slike postajale su sve veće, sve ozbiljnije, ali i sve zahtjevnije. Već u lipnju 2011. godine u Slavonskom Brodu napravio je 3D sliku površine 1300 kvadrata koja je bila najveća slika takve vrste na svijetu. Ipak, zbog pogrešno protumačenih pravila ona nikad nije ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Za njegov talent i znanje vrlo se brzo čulo i izvan granica Hrvatske pa je postao dio tima umjetnika koji je nacrtao sliku koja je postala dio knjige rekorda. Kako Mrvelj kaže, ova tehnika slikarstva u svijetu je sve raširenija, ali i dalje se njome bavi relativno mali broj umjetnika.

– Razlog je tome što za naslikati ovakvu sliku treba još nešto. To je kao kada biste željeli voziti formulu 1, a niste nikad vozili ni auto. Prvo treba naučiti voziti, položiti ispite i steći iskustvo pa tek onda možete voziti formulu. U jednoj velikoj Njemačkoj anamorfnim slikarstvom bavi se desetak ljudi, u Francuskoj znam jednu osobu, u Engleskoj 3-4…

U Hrvatskoj sam, koliko znam, ja za sada jedini. Pri tome se ovom tehnikom slikarstva bavi mali broj žena jer je ipak riječ i o fizički zahtjevnom poslu. Nije nimalo jednostavno kada tijekom srpnja ili kolovoza, na 35 stupnjeva, slikaš na asfaltu gdje temperatura doseže i 50 – kaže Mrvelj.

Do sada je anamorfne slike slikao po cijeloj Hrvatskoj, ali i svijetu tako da se njegovi radovi mogu vidjeti na Cipru, u Bangkoku, Turskoj, Kataru… Slika svakodnevno pa u mjesec dana može djelima pokriti i 2000 kvadrata. Stoga je razumljivo što je davno prestao brojiti koliko je do sada napravio 3D slika.

U isto vrijeme drži i radionice za zainteresirane umjetnike ili djecu koja bi se željela baviti ovom vrstom umjetnosti. Kada slika, kaže, nalazi se u izobličenom prostoru i tada sasvim drugačije gleda, razmišlja i doživljava sve što radi. Kada je riječ o motivima koje će slikati, najvažnija je sama lokacija gdje radi tako da se prilagođava stanju na terenu. Tako je na pješačkom mostu u Vukovaru radio kameni most koji je oštećen i prijeti da se uruši. Na njemu je bilo i drvenih detalja, dok je ispod rijeka s patkama.

18.01.2017. , Zagreb -  Vlado Muzar u Art salonu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL Cijena kulture Internet služi da umjetninu prodamo u London, a sanjkalište da je prodamo i u Lovincu

Čekao hladnu zimu

– I to je važno, kako da se što bolje zavara oko i dobije pravi rezultat. Primjera radi, most u Vukovaru bio je prepreka i to je trebalo što bolje iskoristiti – ističe Mrvelj koji je ove zime napravio i svoju najdražu 3D sliku.

Radi se o astronautu kojega je napravio na snijegu uz Savu. Astronaut je dug oko 30 metara uz sjenu veću od 20 metara. Napravljen je uz pomoć vode, a radio ga je na minus 13 Celzijevih stupnjeva.

– To je nešto novo i to sam planirao godinama. Trebala mi je jedna ovakva hladna zima koju sam dočekao ovoga siječnja. Kao medij sam koristio snijeg. Rezultat je taj astronaut. Napravio sam ga za jedan dan i uz pomoć tople vode – rekao je Mrvelj.

Igor Zidić Denis Derk I to je u nas moguće: umjetninu prvi put prodao u 97. godini!? 19.03.2009., Zagreb - Zatvor u Remetincu.  Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list DEJAN ŠORAK Mojih sedam dana u Remetincu ili umjetnost kao jedina ljudska djelatnost u kojoj ne može biti verbalnog delikta Rosa Montero Rosa Montero 'Smisao pisanja je traženje smisla postojanja. Umjetnost je potrebna da izdržimo život'

 

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO