Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjekoslav Skledar

Hrabre žene pustile su me u svoj dom i pristale biti ranjive pred objektivom

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
14.04.2023.
u 09:22

Nagrađivani fotograf u Galeriji Kranjčar izložio je portrete onkoloških bolesnica na izložbi udruge Nismo same pod nazivom "Ja sam snaga"

– Pustile su me u svoj dom i odlučile biti ranjive preda mnom. Sve fotografije nastale su potpuno spontano, a prije toga smo opušteno razgovarali o svemu. Tražio sam samo bijeli zid ili neku čistu podlogu kako bih mogao uhvatiti svaki detalj i izvornu emociju tih zaista predivnih, hrabrih žena. Ponosan sam što su mi dopustile svjedočiti njihovoj neopisivoj snazi. Zaista sam počašćen jer osim što su pokazale fizičku ranjivost, ogolile su i dio svoje duše – kazao je emotivno fotograf Vjekoslav Skledar na otvorenju izložbe "Ja sam snaga" u Galeriji Kranjčar, a na kojoj je izložio crno-bijele portrete žena onkoloških bolesnica. Izložba je to koju organizira udruga

Nismo same, a tema je destigmatizacija onkoloških pacijentica kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s dijagnozom raka dojke i gubitkom kose nakon kemoterapije. Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ženama s fotografija, a koje su i same prisustvovale otvorenju, čestitala na snazi.

– Kosa ima mnogo simbolike i sigurno da je taj gubitak jedan od vidljivijih stvari, međutim osmjesi koje smo danas vidjeli na ovim fotografijama pobjeđuju gubitak kose. Empatija koju osjećamo sada neka bude simbol za zajedničku borbu protiv stigmatizacije – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Jelena Zver i Ivana Kalogjera
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– Jako sam ponosna jer je još jedan san udruge Nismo same prerastao u stvarnost. Ovom izložbom htjeli smo prikazati koliko je važno pružiti podršku onkološkim pacijenticama i destigmatizirati bolesti poput raka dojke, ali i nuspojave liječenja kao što je gubitak kose. Deset hrabrih žena pokazalo je koliko je važno ostati snažan i boriti se – nadovezala se Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same. Izložba je pokazala da umjetnost može biti snažan alat za borbu protiv bolesti, stigme i diskriminacije te da nam može pomoći da postanemo empatičniji prema onima koji se bore s malignim bolestima, a može se pogledati do 20. travnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije