Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL

Arapi poludjeli zbog 14 fetusa kontroverznog Damiena Hirsta

Damien Hirst
Foto: PA/Pixsell
20.11.2018.
u 09:48

Superstar moderne umjetnosti Damien Hirst otkrio je kontroverzno djelo pred bogatom bolnicom punom umjetnina u Dohi

Damien Hirst navikao je šokirati zapadnu publiku, na veliko veselje medija u kojima se sjajno čitaju vijesti o novim pothvatima najbogatijeg britanskog suvremenog umjetnika i jednog od najunosnijih i najpoznatijih umjetnika na svijetu.

Nove kontroverzije vezane uz njegov rad iz Katara, gdje je upravo predstavio svoj monumentalni rad “Čudesno putovanje” sačinjen od 14 ogromnih skulptura u različitim fazama razvoja fetusa: od prodora spermija u jajnu stanicu, preko rasta u maternici, do 14-metarske skulpture nagog djeteta koje između ostaloga krasi, kako se ističe, “prvi javno prikazani penis u Kataru”.

Prva naga skulptura

Radi se o djelu koje je pokraj temelja bolnice Sidra u Dohi nakratko predstavljeno još 2013. godine, ali skulpture su brzo prekrivene kako ih ne bi oštetili radovi na ogromnom bolničkom centru za žene i djecu u koji je katarska vlada uložila sedam milijardi eura.

– Tehnički, ovo je prva skulptura nagog tijela u arapskom svijetu. Mogu razumjeti zašto je smatraju vrlo odvažnom – rekao je tada za katarske medije sam umjetnik, dok su se mnogi bunili protiv djela koje su smatrali neprimjerenim. U pokušaju da ublaže potencijalni skandal predstavnici vlasti čak su doveli dječaka koji je pred gigantskim maternicama čitao ulomke iz Kurana koji govore o začeću.

Sada kad su ogromne skulpture napokon trajno otkrivene mnogi opet zazivaju njihovo pokrivanje ili čak uklanjanje. Međutim, iza bolničkog centra Sidra i umjetničkog djela koje ga krasi snažno je stala ultrabogata Katarska fondacija koja služi kao filantropska produžena ruka tamošnje vlasti.

– Vjerujemo da ovo djelo snažno odražava misiju bolničkog centra Sidra, koji će skrbiti o zdravlju žena i novorođene djece. Osim što se radi o idealnoj lokaciji, velik interes javnosti uskoro će ovo mjesto učiniti svjetski poznatim – rekla je mlada kustosica Katarske fondacije Layla Ibrahim Bacha u obraćanju medijima. Ona je jedno od novih lica arapskog svijeta, snažno okrenuta multikulturalnosti, razbijajući sve predrasude o njihovim pogledima na život i umjetnost. Mladi Arapi i njihovi mecene snažno ulažu upravo u djela koja se i u Europi ili Americi često smatraju kontroverznima ili radikalnima, a cijene im skaču do zapadnjacima često nedostižnih iznosa.

Tako i bolnički centar Sidra uz Hirstove skulpture u svojoj unutrašnjosti ima i vlastitu bogatu zbirku suvremene umjetnosti kakvu bi poželjeli i brojni muzeji: mlade rodilje u Sidri gledat će, recimo, u djela proslavljenog sirijskog umjetnika Jabera al-Azmeha, ali i Hirstove suvremenice, britanske konceptualne umjetnice Tracey Emin.

Prebogate kolekcije

Katarska vladajuća obitelj Al-Thani već je dvadeset godina posvećena skupljanju umjetnina iz cijeloga svijeta: njihove zbirke suvremene umjetnosti broje tisuće umjetnina od kojih su neke neprocjenjive vrijednosti, zbog čega ih inozemni znalci sve češće uspoređuju sa srednjovjekovnom talijanskom obitelji Medici bez koje bi europska umjetnost i kultura danas izgledale znatno drugačije. Nova spektakularna bolnica u Dohi hram je znanosti i medicine, ali i umjetnosti koju koriste i u diplomatske svrhe.

Ključne riječi

Komentara 4

ZO
zoranos
11:05 20.11.2018.

Ne to nisu ljudi kažu moderni i progresivni ahahaha. Ja slušam i ne mogu vjerovati kako Sarnavka prije nekih godinu, dvije na Z-1 kaže kako je trudnoća zapravo bolest i kako treba djecu kao pobiti (ne tim riječima, ali smisao je taj) da ne doživimo sudbinu Rumunjske gdje imaju kao 100000 siročadi. Koja je to ideologija smrti i zlobe da se čovjek strese. A onda kada još vidimo da takve udruge dobijaju milijune kuna naših novaca za javno djelovanje ... majko mila gdje mi to živimo!

SN
sasa.novak.58
11:54 20.11.2018.

Osim što je lažan, naslov vam je i odvratan.

Avatar Tetec Cinober
Tetec Cinober
11:47 20.11.2018.

Ma daj Arapi se "zgrozili"na fetuse?? Kaj njih rode donose ??? Majmuni smrdljivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije