Naslovnica Kultura Kazalište

HINKEMANN u ZKM-u: Dvije posljednje ovosezonske izvedbe

Ernst Toller / redatelj: Igor Vuk Torbica; ZKM vas poziva na dvije posljednje izvedbe u sezoni: u utorak 29. 5. i srijedu 30. 5. u 20 sati! Ako ovu predstavu još niste pogledali, svakako se uputite u Teslinu 7!
25. svibnja 2018. u 16:59 334 prikaza
Hinkemann
Foto: Marko Ercegović/ZKM
Pogledajte galeriju 1/6

Višestruko nagrađivana predstava "Hinkemann" Zagrebačkog kazališta mladih gotovo dvije i pol godine nakon premijere i dalje intrigira zagrebačku kazališnu publiku. Predstava je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta 2016. za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolju glavnu mušku ulogu (Rakan Rushaidat), a kao najbolja predstava nagrađena je i na 43. međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT u Novom Sadu, 24. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, 21. Jugoslavenskom kazališnom festivalu "Bez prevoda" u Užicu te na 31. Gavellinim večerima. U Rijeci, Užicu i na Gavellinim večerima nagrađen je i Igor Vuk Torbica za režiju.

"Spoznali smo", napisao je nekom prilikom slavni njemački pisac i dramatičar Ernst Toller, "da nas tišti dvostruka nevolja: nevolja dana ljudskim životom i nevolja dana nepravdom društvenog sistema".

Hinkemann | Autor : Marko Ercegović/ZKM Foto: Marko Ercegović/ZKM

U tome se, rekli bismo, do danas ništa nije promijenilo, jer i malograđanski, nacionalni kapitalizam njegova doba i neoliberalni režimi današnjice zadiru čovjeku (sasvim neopravdano) u puki život i tamo, a što bi drugo i mogli, izazivaju ili produbljuju nevolje. Upravo ta dvojnost nevolje najzornije dolazi do izražaja u Tollerovoj tragičnoj tročinki "Hinkemann" (Der deutsche Hinkemann, 1923.), što je kritička i znanstvena recepcija dijelom svrstava u sam kraj njegove ekspresionističke dramatike, dok drugim u njoj traži prve značajke radikalno realističke "nove stvarnosti", što je svakako važno za povijesnu klasifikaciju, dok će za realnost biti prilično svejedno gura li autor pred njezine iskešene očnjake ekspresionističko ili realističko zrcalo. Jer nevolja ostaje nevolja, a ono što je snašlo i snalazi ratnog invalida Eugena Hinkemanna nevolja je u najboljoj maniri gore navedene dvostrukosti.

Tollerov Hinkemann, djelo važnog predstavnika njemačkog ekspresionizma, istaknutog antifašista, dramom o životu ratnog vojnog invalida prelama cijelu situaciju u društvu. U njoj se postavljaju ista pitanja kojima se i mi danas još bavimo: jesmo li mi ili nismo bili u tim ratovima? Jesu li se ti ratni pohodi, pobjede, zločini, pljačke i porazi dogodili u naše ime ili nisu? Što je odgovornost ovog društva prema svemu tome? Ima li je?

Glume: Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.

Hinkemann | Autor : Marko Ercegović/ZKM Foto: Marko Ercegović/ZKM

Večernji.hr za svoje je čitatelje osigurao 4x2 ulaznice za ovu nagrađivanu predstavu. Sve što trebate napraviti jest odgovoriti na nagradno pitanje i četvero najbržih s točnim odgovorom osvojit će po dvije ulaznice!

Natječaj traje do ponedjeljka 28. lipnja 2018. u 12 sati, a sretne dobitnike objavit ćemo unutar 24 sata od završetka natječaja.

Sretni dobitnici su:

Martina Rebić, Zagreb
Andrea Stanić, Zagreb
Gordana Rešetar, Zagreb
Krunoslava Kregar, Zagreb

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka